Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προς κυβέρνηση Μόντι η Ιταλία

 
 
Ρώμη, Ιταλία
Υποκύπτοντας στην πίεση από τη Βουλή, αλλά περισσότερο στην πίεση των αγορών πάνω στην ιταλική οικονομία, έπειτα από μία διετία ατελείωτων σκανδάλων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέβαλε τελικά το Σάββατο την παραίτησή του στον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Μπερλουσκόνι έφτασε μετά τις 22:00, το συγκεντρωμένο πλήθος ζητούσε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος, σύμφωνα και με την κυβερνητική ανακοίνωση, μετέβη για να την επιδώσει και επίσημα.

Κυριαρχούσαν εκεί και έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο συνθήματα, όπως «μαφιόζοι», «παραιτήσου!», «κλόουν» ενώ υπήρχε ακόμη και μία ορχήστρα που παιάνιζε ύμνους. Δεν έλειπαν πάντως και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, αλλά ήταν συγκριτικά ελάχιστοι.

Νωρίτερα το Σάββατο η Βουλή ενέκρινε με σημαντική πλειοψηφία και με μερικές ψήφους της κεντροαριστεράς (συνολικά 380 βουλευτές υπέρ, 26 κατά, τέσσερις απείχαν) το πακέτο μέτρων λιτότητας που ουσιαστικά ζήτησαν οι Βρυξέλλες, για να ηρεμήσουν οι αγορές. Την περασμένη εβδομάδα τα ιταλικά spread έφτασαν σε ύψος-ρεκόρ και έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της αναζήτησης εξωτερικής βοήθειας· αυτό επέτεινε ακόμα περισσότερο την πίεση κατά του Μπερλουσκόνι, ο οποίος αναγκάστηκε να προαναγγείλει την παραίτηση του.

Η αποχώρηση του Μπερλουσκόνι σημαίνει την έναρξη των διαδικασιών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι. Οι συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης αρχίζουν την Κυριακή, αλλά δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί την ίδια ημέρα και να ορκιστεί τη Δευτέρα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποσχέθηκε να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μόντι το Σάββατο, αλλά πριν συμβεί αυτό είχε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις μελών της κυβερνώσας παράταξης.

Από την πλευρά του, ο Μάριο Μόντι εμφανίζεται διατεθειμένος να συγκροτήσει κυβέρνηση τεχνοκρατών και μάλιστα ευρείας σύνθεσης, αλλά ο Μπερλουσκόνι πέτυχε να διατηρήσει σε αυτήν ένα υπουργό του, τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τζάνι Λέτα. Άλλα στελέχη, όπως ο υπουργός Άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, ήταν περισσότερο απρόθυμοι.

Ο Καβαλιέρε φέρεται να αποφάσισε, συγκεκριμένα, ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση μόνον αν αυτή δεν ξεπεράσει το όριο και το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που έλαβε η Ιταλία στη σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου. Επιμένει ακόμη η κυβερνητική θητεία του Μόντι να ολοκληρωθεί πριν από τη
λήξη της νομοθετικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2013. Δεν είναι πάντως σαφές αν ο Μόντι θα δεχθεί τους περιοριστικούς όρους του Μπερλουσκόνι.

Αν ο Μάριο Μόντι δεν εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη, η μόνη λύση, την οποία έχει υποδείξει επίσημα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες γιατί οι εναλλακτικές υποψηφιότητες δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές από την Κεντροαριστερά και το Χριστιανοδημοκρατικό κέντρο.
Newsroom ΔΟΛ