Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Έχασε την πλειοψηφία ο Μπερλουσκόνι

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε να περάσει τον κρατικό ισολογισμό για το 2010. Για 8 ψήφους, όμως, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και αυτό μεταφράζεται ως μήνυμα... παραίτησης.
Την ώρα που εκτός από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ακόμη και ο κυβερνητικός του εταίρος ζητάει από τον «καβαλιέρε» να παραιτηθεί, εκείνος πήρε μια πρώτη (μικρή) ανάσα στις πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες.

Στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα λιτότητας που του ζητούν οι Βρυξέλλες, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Μπερλουσκόνι είδε 308 βουλευτές (από τους συνολικά 630) να ψηφίζουν ναι και να τον βοηθούν, επί της ουσίας, να κερδίσει χρόνο.

321 βουλευτές επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία.
Οι 316 ψήφοι, που ήταν ο στόχος για την απόλυτη πλειοψηφία, δεν συγκεντρώθηκαν και τώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με την τύχη του Έλληνα ομολόγου του: την παραίτηση.

«Η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία σε αυτή τη Βουλή», σχολίασε αμέσως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχαν προηγηθεί κι άλλες ηχηρές εκκλήσεις στον "καβαλιέρε" να εγκαταλείψει πια την εξουσία.

Μένει να δούμε τώρα ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις. Ήδη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας συσκέπτεται με τους στενούς του συνεργάτες για να αποφασίσει πως θα αντιδράσει από εδώ και πέρα.

Επιτηρητές στη Ρώμη
Στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να αρχίσουν από την Τετάρτη κιόλας τη διαδικασία επιτήρησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση, δήλωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία αποδέχθηκε την επιτήρηση της ΕΕ στη σύνοδο της ευρωζώνης στα τέλη του Οκτωβρίου. Στη Σύνοδο των G20 στις Κάννες, αποδέχθηκε επίσης την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναμένεται να αποστείλει τους δικούς του ειδικούς στη Ρώμη αργότερα μέσα στο μήνα

newsit.gr