Με αφορμή τις διεργασίες για το σχηματισμό μεταβατικής Κυβέρνησης ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι, έπειτα από τις δηλώσεις του κυρίου Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος, δεν ήταν πλέον στις προθέσεις του καν να συζητήσει την έγκριση της έκτης δόσης. Την περασμένη εβδομάδα βιώναμε τον απόλυτο εθνικό εξευτελισμό και τελούσαμε υπό την απειλή άτακτης χρεοκοπίας και εκδίωξης από την Ευρωζώνη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε μία πολιτική ευθύνη υψηλού ρίσκου, που είναι βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από δυσανάλογο πολιτικό κόστος. Διότι συμφώνησε να συμβάλει στη διαχείριση των επιπτώσεων της πολιτικής Παπανδρέου. Συμφώνησε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας βαθειάς πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, στην οποία δεν είχε καμία συμμετοχή.
Κανείς δεν θα απολογηθεί για την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Δεν στηρίζουμε αναδρομικά την πολιτική Παπανδρέου, διότι είναι ολέθρια. Δεν συνεχίζουμε την πολιτική του Μνημονίου, διότι είναι ολέθρια. Η συναίνεση που παρέχεται αυτή τη στιγμή, παρέχεται για πολύ συγκεκριμένο χρόνο και για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους: πρώτον, για να πειστούν οι εταίροι και οι δανειστές μας ότι η Ελλάδα, η Κυβέρνηση και οι πολίτες παραμένουν προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και δεύτερον, για να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός και να πάμε σε εκλογές.
Και οι δύο στόχοι βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο. Η έκτη δόση μπήκε στο τραπέζι της συζήτησης, ο ξένος τύπος αναφέρει ότι 30 δις των εγγυήσεων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κατευθύνονται προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις τραγικές ενέργειες του Πρωθυπουργού, οι εταίροι και οι δανειστές μας είναι διατεθειμένοι να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα. Βεβαίως, έπειτα από την ιλαροτραγωδία της περασμένης εβδομάδας, τόσο η Ευρώπη, όσο και το ΔΝΤ έχουν σκληρύνει τη στάση τους. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία οφείλει να εγγυηθεί σε αυτό το μεταβατικό διάστημα την αξιοπιστία και τη σταθερότητα, προκειμένου την επαύριο, ως Κυβέρνηση, να είναι ανεκβίαστη και να μπορεί να διαπραγματευθεί τη ριζική αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Υπάρχουν προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις οι οποίες έχουν ήδη αναληφθεί. Αυτά πρέπει να υλοποιηθούν εξάπαντος, διαφορετικά η απειλή της χρεοκοπίας και της εκδίωξης από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας. Σε αυτές τις απολύτως αναγκαίες ενέργειες αρχίζει και τελειώνει η συμμετοχή μας. Ούτε κυβερνούμε ούτε συγκυβερνούμε, διότι δεν έχουμε λάβει τέτοια εντολή από τον ελληνικό λαό. Διαχειριζόμαστε μία κατεπείγουσα κρίση, που δεν επιδέχεται ούτε αναβολή ούτε χρονοτριβή, μέχρι τις εθνικές εκλογές. Εκεί θα τεθούμε όλοι στην κρίση του ελληνικού λαού. Εκεί θα κριθούν όσοι εμπνεύστηκαν και στήριξαν τις πολιτικές της φτώχειας και της ανεργίας. Εκεί θα κριθούν όσοι αυτοπροτείνονταν χωρίς όρους για να συγκυβερνήσουν και τώρα έχουν έτοιμη την ατζέντα και την κριτική προκειμένου να υφαρπάξουν ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.
Εκεί θα κριθούμε και εμείς. Τα λάθη της απερχόμενης Κυβέρνησης και το καθήκον απέναντι στην πατρίδα, μας έφεραν σε μία ανυπόφορη θέση. Δεν θα αποφύγουμε αυτήν την ευθύνη. Θα κάνουμε το καθήκον μας στο μέτρο που μας αναλογεί. Και είμαι βέβαιος ότι, στις επερχόμενες εκλογές δεν θα κριθούμε ως διαχειριστές της πασοκικής κρίσης. Θα κριθούμε για τη στάση ευθύνης και για το πρόγραμμά μας, για τη δική μας, αναπτυξιακή απάντηση στις πολιτικές της ύφεσης και των μνημονίων, για τη δική μας, αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.»