Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Σχόλιο του Κώστα Κόλλια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης


Πιστεύω ότι το συναίσθημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία είναι αυτό της ανακούφισης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διεργασίες, προκειμένου να επέλθει η συμφωνία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε μία περίοδο σταθερότερη πολιτικά, προκειμένου να διαχειριστεί η χώρα τις άμεσες προτεραιότητες, όπως προέκυψαν από τους ολέθριους χειρισμούς της τέως Κυβέρνησης Παπανδρέου.
Οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν ικανοποιηθεί, καθώς η νέα κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ρητά ως μεταβατική μέχρι τη διενέργεια άμεσων εκλογών. Επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών της 6ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο στόχος της νέας Κυβέρνησης είναι «να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου».
Ο νέος Πρωθυπουργός, ο κύριος Λουκάς Παπαδήμος, είναι οπωσδήποτε μία προσωπικότητα που γνωρίζει πολύ καλά το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, είναι γνωστός στα πρόσωπα και στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως τεχνοκράτης θεωρώ ότι μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που αναμένονται από μια διαχειριστική κυβέρνηση και να συνδράμει στην αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας.
Στη διαχείριση κρίσεων δεν υπάρχουν ούτε απόλυτα ικανοποιητικές ούτε απόλυτα ευχάριστες απαντήσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε να δώσει λύση στα αδιέξοδα που δημιούργησε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός. Η λύση αυτή ήταν δύσκολη για τον ίδιο, για τη Νέα Δημοκρατία και για τους φίλους και ψηφοφόρους μας. Όμως όποιο και αν είναι το κόστος, δεν γυρίζεις την πλάτη στην ιστορία. Θα εργαστούμε για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η χώρα. Και στις επερχόμενες εκλογές θα δώσουμε τη μάχη για να γυρίσει οριστικά η σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα, ένα κεφάλαιο εθνικής αξιοπρέπειας, ανάκαμψης και ανάπτυξης.»