Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η τέταρτη κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη δικτατορία

Η τέταρτη κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη δικτατορία, δείτε όλες τις κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα

Η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο είναι η τέταρτη κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη δικτατορία, που αναλαμβάνει την τύχη της Ελλάδας για βραχύβιο χρονικό διάστημα.
Η πρώτη σχηματίστηκε στις 21 Ιουλίου του 1974 υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος είχε επιστρέψει από το Παρίσι, και μετείχαν κυρίως στελέχη των προδικτατορικών κομμάτων. Ονομάστηκε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας»,  κυβέρνησε για 4 περίπου μήνες μέχρι τις εκλογές της 21 Νοεμβρίου 1974, τις οποίες κέρδισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
Η δεύτερη, με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζαννετάκη, σχηματίστηκε το 1989 μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, με την υποστήριξη της ΝΔ και του τότε Συνασπισμού (συμμετείχε και το ΚΚΕ) με βασικό στόχο τη διερεύνηση του σκανδάλου και την παραπομπή του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου , υπουργών και άλλων κατηγορουμένων προκειμένου να μην παραγραφούν τα όποια αδικήματα. Από το ΠΑΣΟΚ η περίοδος εκείνη ονομάστηκε «βρώμικο 89» χαρακτηρίζοντας έτσι τη συνεργασία του ΚΚΕ και της Αριστεράς με τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση Τζαννετάκη έμεινε στην εξουσία για τρεις μήνες, μέχρι τις  11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Η τρίτη, με πρωθυπουργό  τον Ακαδημαϊκό και διαπρεπή οικονομολόγο, Ξενοφώντα Ζολώτα σχηματίστηκε αμέσως μετά από τις εκλογές που ακολούθησαν ύστερα από συμφωνία των Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη και Χ. Φλωράκη αφού κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε αυτοδυναμία. Η κυβέρνηση Ζολώτα έμεινε στην εξουσία για πέντε μήνες (μέχρι τις 11 Απριλίου 1990)
Η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στην ελληνική ιστορία, η οποία είχα ονομαστεί «οικουμενική» ήταν η κυβέρνηση με επικεφαλής τον ναύαρχο Κωνσταντίνο Κανάρη ο οποίος στις 26 Μαίου 1877, σχημάτισε κυβέρνηση με την υποστήριξη των Τρικούπη, Δηλιγιάννη, Ζαΐμη, Κουμουνδούρου αφού η χώρα είχε ανάγκη ενότητας και ετοιμότητας λόγω του Ρωσοτουρκικού πολέμου. Ο Κανάρης πέθανε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και για τους επόμενους τέσσερις μήνες προήδρευαν εναλλάξ υπουργοί της κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Δείτε τα εκλογικά αποτελέσματα 1974 - 2007
Δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2004
Δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2007 
Δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών του  2009

eklogika,gr