Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Βενιζέλος: Τετραπλασιάζεται το ωφέλιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα

Βενιζέλος, τετραπλασιάζεται το ωφέλιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, εμείς ζητήσαμε τη μόνιμη τρόικα, θρασείες οι παρατηρήσεις της ΝΔ


«Με την χθεσινή συμφωνία επιτυγχάνεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, παράλληλα με την πλήρη εξασφάλιση της ρευστότητας της ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την επανακεφαλιοποίηση του προς όφελος της εθνικής μιας οικονομίας και των καταθετών», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας  Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Σε όλους τους τόνους υπογράμμισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα εφόσον εφαρμοστούν τα ψηφισθέντα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι όλοι οι ευνοϊκοί όροι της 21ης Ιουλίου διατηρούνται και στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ενώ η νέα συμφωνία για το PSI βελτιώνει τους όρους για την Ελλάδα και τα κράτη συνολικά. Απάντησε καυστικά στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ και έδωσε διευκρινίσεις για τη συναφθείσα συμφωνία. Υπογράμμισε  ότι η συμφωνία προβλέπει στήριξη προς τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ για την προκαταβολή πληρωμής μικρού τμήματος της ονομαστικής αξίας κάθε ομολόγου που διακρατούν. 
Το νέο δάνειο θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου PSI.
Αναλυτικότερα:
Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην αρχή στα γεγονότα των σκληρών διαπραγματεύσεων, απάντησε εμμέσως στην κριτική ότι η κυβέρνηση είχε ρόλο παρατηρητή στη Σύνοδο Κορυφής. Μεταξύ άλλων είπε:
«Τις τελευταίες επτά ημέρες αποφασίστηκαν μία σειρά από σημαντικά ζητήματα από τους εταίρους μας στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Με αυτά τα πόσα που θα πάρουμε στις αρχές Νοεμβρίου, καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και τη διαδικασία κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Αποφασίστηκε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιωτικού τομέα και θεσμών της ΕΕ ένα σχήμα νέο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ένα PSI plus.
Επειδή στην απόφαση της 21ης Ιουλίου οι τράπεζες συμμετείχαν στην πιο ευνοϊκή για αυτές επιλογή. Αυτό ήταν εις βάρος των τραπεζών και της Ελλάδας κι έπρεπε να αποκατασταθεί η ισορροπία και η λογική του σχήματος αυτού. Έτσι υιοθετήθηκε ένα PSI plus πολύ ευνοϊκότερο για την Ελλάδα και σκληρότερο για τις τράπεζες. Στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2020 να κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ και έτσι το χρέος καθίσταται απολύτως βιώσιμο. Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι το βιώσιμο ελληνικό χρέος, το δεύτερο είναι η στήριξη από το δημόσιο τομέα με 30 δις. που θα χρησιμοποιηθούν με τον πιο πρόσφορο τρόπο. Έτσι, θα πρέπει η μείωση του δημοσίου χρέους να πλησιάζει το 50% του ΑΕΠ.
Πριν το τέλος του 2011 πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα και στις αρχές του 2012 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI plus. Επιτυγχάνεται μία αλλαγή στα επίπεδα ρευστότητας και διασφαλίζεται πλήρως η τραπεζική ρευστότητα καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος».
Ο μόνιμος μηχανισμός της τρόικας στην Ελλάδα
Ο κ. Βενιζέλος απάντησε εμμέσως και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα:
«Μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει αυτή η δραματοποίηση των επισκέψεων της τρόικας και η παρουσία τους να είναι συνεχής και τακτική. Αυτό βασίζεται σε μία θεμελιώδης παραδοχή: η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα και η εφαρμογή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα σχήμα που το έχουμε ανάγκη. Επίσης, προβλέπει η απόφαση τη δυνατότητά μας να αξιοποιήσουμε πόρους από τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις, προκειμένου να συμβάλλουμε κι εμείς στη μείωση του χρέους».
Όχι άλλα μέτρα
Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα εισπρακτικά μέτρα, καθώς όσα χρειάζονταν για το 2011 και το 2012 έχουν ήδη ληφθεί . «Όχι νέα μέτρα, ο ελληνικός λαός έχει ανταποκριθεί με θυσίες στις υποχρεώσεις του» , τόνισε χαρακτηριστικά. Όσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης ανέφερε ότι θα γίνει πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι στόχος με τον οποίο προσήλθε στη Σύνοδο και επιτεύχθηκε με την απόφασή είναι ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος να είναι στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ και πλήρως βιώσιμο ακόμη και με τις αυστηρές προδιαγραφές του ΔΝΤ. Εάν δεν λαμβανόταν η χθεσινή απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ήταν 173% με συμβατικές μόνον παρεμβάσεις. Η μείωση που επιτυγχάνεται με την απόφαση είναι 53 μονάδες του ΑΕΠ, ανέφερε ο υπουργός.
Προς ΝΔ: Επιπόλαιες και θρασείες παρατηρήσεις
Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά ότι με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα επιτυγχάνει να επιστρέψει στο επίπεδο του χρέους του 2009, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ «αν δεν παρεμβαίναμε με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό δημόσιο χρέος με παρεμβάσεις συμβατικού χαρακτήρα θα ήταν στο 173% του ΑΕΠ, άρα η μείωση θα είναι 53 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι απάντηση μου σε επιπόλαιες και θρασείες παρατηρήσεις που άκουσα να διατυπώνονται».

eklogika.gr