Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η Οικονομία είναι σαν το μουσακά

«Όσοι πιστεύουν ότι μια «ελεγχόμενη» αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους αποτελεί τη λύση, ξεχνούν ότι η συμφωνία του Ιουλίου έδειξε ότι η πραγματικότητα διαφέρει. Οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον πλούτο τους μέσω των αποκρατικοποιήσεων και της εκμετάλλευσης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας».
Γράφει η Βασιλική Τζότζολα Αν. Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

Η δήλωση που προηγείται δεν ανήκει στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, αν και θα μπορούσε. Αποτελεί προχθεσινή διαπίστωση του κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η απόφαση της 21ης Ιουλίου είχε αρνητικές πτυχές αλλά και θετικά σημεία: «κούρεμα» 21%, μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων μας. Η Κυβέρνηση, πιστή στην αναποτελεσματικότητα και την αδυναμία της να εφαρμόσει ό,τι ωφέλιμο για τον τόπο, δεν κατάφερε την εφαρμογή της. Αντίθετα, το ‘ριξε στις μπλόφες που οδήγησαν σε φιάσκα. Και ύστερα, παρακλητική, ζητούσε από τους κοινοτικούς εταίρους να βγάλουν εκείνοι το φίδι από την τρύπα…
Σήμερα η Ευρωζώνη συζητά το haircut του Ελληνικού χρέους. Για το κούρεμα … κοντός ψαλμός «Αλληλούια». Αλλά για την Ελλάδα … κοντός ψαλμός «Αλληλούια»; Η απάντηση θα είναι καταφατική, στην περίπτωση που:
•   Πρώτον, η Κυβέρνηση του Μνημονίου συνεχίσει (το πιο πιθανό) να μην διαπραγματεύεται. Όχι να διαπραγματεύεται το μείζον, ώστε να αποσπάσει κάποιο έλασσον. Να μη διαπραγματεύεται καν! 
•   Δεύτερον, κατά τη δήλωση Σμάγκι, αν η Κυβέρνηση της υπερχρεωμένης χώρας μας δεν προσφύγει επιτέλους στην αξιοποίηση του πλούτου μας μέσω των αποκρατικοποιήσεων και της εκμετάλλευσης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Ό,τι δηλαδή είχε προτείνει από την πρώτη ώρα, προ διετίας, ο Αντώνης Σαμαράς ως μόνη βιώσιμη προοπτική για να βγούμε από την Κρίση.
Η Οικονομία – κυρίως για μια χώρα πνιγμένη στο χρέος – είναι σαν το μουσακά! Αν δεν έχει ο μουσακάς στέρεη βάση - την πατάτα -, πώς θα στηρίξει τη ρευστότητα της μελιτζάνας και του κιμά; Χρειάζεται, λοιπόν, επαλληλία ενεργειών και μέτρων. Η μονομερής λιτότητα είναι καταστροφική. Μόνες οι περικοπές είτε μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είτε δαπανών είναι ατελέσφορες, αν δεν συνδυάζονται με «σοκαριστική Ανάκαμψη» που θα οδηγήσει σε αρμονική Ανάπτυξη. Δε μειώνεις πρώτα το έλλειμμα και ύστερα … βλέπεις με την Ανάπτυξη. Τότε είναι πολύ αργά. Όπως είναι αργά για την Κυβέρνηση. Και για την εσφαλμένη συνταγογράφηση και εκτέλεση της Πολιτικής της. Τους δανειστές μας το Μάιο του 2010 δεν τους ένοιαζε το λάθος. Η Κυβέρνηση τότε, δεν έβλεπε το λάθος. Και τώρα αμφότεροι είναι σε πανικό. Έχοντας εγκλωβιστεί στα οχυρά τους με μόνο λάβαρο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Εμείς δε λέμε «όχι» στη δημοσιονομική πειθαρχία, «όχι» στο στόχο, το αντίθετο. Λέμε «όχι» στην αστοχία, δηλαδή, στον τρόπο που οδηγεί ανεπιστρεπτί στο θάνατο της Οικονομίας.
Μόνο αντίδοτο η Ανάπτυξη. Με επενδύσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που θα επιφέρει αξία και υπεραξία του Εθνικού μας πλούτου. Με άρση των αδικιών σε βάρος συνταξιούχων και πολυτέκνων. Αξιοποιούμε ό,τι Ελληνικό, δεν το εκποιούμε, δεν το σκοτώνουμε. Αξιοποιούμε τον κοινωνικό, το γεωπολιτικό, τον εθνικό μας πλούτο. Δεν τον υποτιμούμε. Και κάτι ακόμη: για να σταθεί στα πόδια της και πάλι η Αξιοπιστία της χώρας, χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να αποδεικνύει Αξιοπιστία ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων και να εμπνέει εμπιστοσύνη ενώπιον του Ελληνικού λαού. Μια Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά…

newsbomb.gr