Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας Προγράμματος και του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης για τα θέματα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, συνεχίστηκε η διαδικασία Εσωτερικής Διαβούλευσης για την εκπόνηση του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γραμματέας Προγράμματος, βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Γραμματείας Προγράμματος κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης κ. Τσαλίδης Φίλιππος, ο Διευθυντής της Γραμματείας Προγράμματος κ. Παντελής Σκλιάς, ο Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Διονύσιος Αναπολιτάνος, ο πρόεδρος ΔΑΚΕ ΠΕ κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο πρ. Πρόεδρος ΟΛΜΕ κ. Δημήτριος Πεππές, ο πρ. Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σωτήρης Γκλαβάς, ο πρ. Πρόεδρος ΔΟΕ κ. Βασίλειος Παληγιάννης, και άλλοι ειδικοί επιστήμονες.

Μετά από οδηγίες του Προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά η ομάδα εργασίας εντατικοποίησε τις εργασίες της καταλήγοντας στους βασικούς άξονες πολιτικής στο χώρο της Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Επισήμανε ότι η επένδυση στην Παιδεία και στην καινοτομία είναι ο πιο ασφαλής δρόμος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ολοκληρωμένη πρόταση Προγράμματος που υπεβλήθη προς έγκριση στον Πρόεδρο του κόμματος φέρει τον τίτλο «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ».

Η ομάδα εργασίας:
·         Στοιχειοθέτησε την εκπαιδευτική απορρύθμιση που προκάλεσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης τα δύο τελευταία χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
·         Καθόρισε ως κεντρική αντίληψη της εκπαιδευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας την άποψη ότι η Παιδεία είναι το Εθνικό Συγκριτικό μας Πλεονέκτημα.
·         Υπογράμμισε τις βασικές παρεμβάσεις, που θα προωθήσει η Νέα Δημοκρατία στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.
·         Επισήμανε την βούληση της Νέας Δημοκρατίας να επενδύσει με εμπιστοσύνη στον Έλληνα εκπαιδευτικό.
·         Αποσαφήνισε το θεσμικό πλαίσιο για την Μεταλυκειακή Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κολλέγια, ΙΕΚ κλπ) επιμένοντας στην ποιότητα.
·         Συγκρότησε μια καινοτόμο κοινωνική πολιτική ίσων ευκαιριών μέσα από την προώθηση Ψηφιακού Δικτύου Βιβλιοθηκών σε όλη την χώρα.
·         Κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής για ένα Σύγχρονο Εξωστρεφές Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.
·         Προσδιόρισε με σαφήνεια την πολιτική της Δια Βίου Μάθησης και τη σημασία της για την αγορά εργασίας, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική κινητικότητα.

Η Γραμματεία Προγράμματος και ο Τομέας Παιδείας  συνεχίζουν την συνεργασία τους για την κατάρτιση ολοκληρωμένων προτάσεων σε τρία ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία: τα Θρησκεύματα, την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, και την Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Συνεχίζεται η συμπλήρωση του Φακέλου Τεκμηρίωσης που συνοδεύει την προγραμματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία από εξειδικευμένες κλαδικές ή θεματικές μελέτες.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε:

«Αν υπάρχει μια ελπίδα για την νέα γενιά και μια προοπτική ανάκαμψης για την πατρίδα μας, αυτή διέρχεται μέσα από την σοβαρή επένδυση της Πολιτείας σε μια πραγματική Παιδεία, που στοχεύει να καταστήσει τους νέους Έλληνες, Πολίτες της Ευρώπης και του Κόσμου. Η Εθνική Παιδεία είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στον Διεθνή Ανταγωνισμό. Οι διακεκριμένοι Έλληνες του εξωτερικού, τα λαμπρά μυαλά των Ελλήνων Επιστημόνων που ζουν στην Ελλάδα και η δυναμική νέα γενιά της χώρας μας είναι απαράδεκτο να μην αξιοποιούνται στο πλαίσιο μιας Εθνικής Εκπαιδευτικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής. Δυστυχώς η πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια υπονομεύει, ότι είχε μείνει όρθιο στον χώρο της εκπαίδευσης, σταματώντας κάθε δημιουργική αλλαγή που είχε ξεκινήσει.

Η κεντρική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι:
·         να επενδύσει στην Εκπαίδευση ως απάντηση στην κρίση,
·         να εμπιστευθεί τον Έλληνα δάσκαλο – ερευνητή όλων των βαθμίδων,
·         να δώσει ευκαιρίες στην νέα γενιά της πατρίδας μας.
Ο κεντρικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να καταστήσει την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο.»

Ο Τομεάρχης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε:

«Η Παιδεία, η Έρευνα και η Καινοτομία, είναι το όχημα της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και της οικονομίας της. Η επένδυση στην Παιδεία είναι βιωσιμότητα για το μέλλον. Ο Έλληνας εκπαιδευτικός είναι λειτουργός και έτσι οφείλει η κοινωνία να τον αντιμετωπίζει. Ο επαναπατρισμός των διακεκριμένων Ελλήνων Ερευνητών και Επιστημόνων πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο θέμα για την αναβάθμιση της Παιδείας. Τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα πρέπει να αποτελέσουν τον χώρο δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος για την θωράκιση της ανάπτυξης και της προόδου. Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στην εκπαίδευση και την έρευνα και στην προοπτική των νέων για ανταγωνιστικότητα με την Ευρώπη».