Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας - 125.000 άτομα συμμετείχαν στην μεγαλειώδη πορεία

Επεισόδια σημειώνονται στη Βουλή, στο περιθώριο των απεργιακών κινητοποιήσεων των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ. Ένταση δημιουργήθηκε αρχικά στο σημείο όπου βρίσκεται ο σιδερένιος φράχτης, καθώς νεαροί προσπάθησαν να τον ρίξουν και πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο φυλάκιο των ευζώνων έξω από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη! Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι νεαροί πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στη συμβολή Αμαλίας και Βασ. Σοφίας, με αποτέλεσμα η χρήση δακρυγονόνων να επεκταθεί. Νωρίτερα, άγνωστοι εξαπέλυσαν επίθεση με μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Καποδιστρίου, ενώ ένταση υπάρχει και στην οδό Ακαδημίας, όπου για την απώθηση ομάδας κουκουλοφόρων η αστυνομία κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν ήταν ιδιαίτερα μαζική, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τις οδούς Ακαδημίας, Σταδίου και Πανεστημίου από την Ομόνοια μέχρι και το Σύνταγμα.
Το σημερινό συλλαλητήριο ήταν από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ, για έναν παλλαϊκό ξεσηκωμό χωρίς προηγούμενο! Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να την αμαυρώσουν δημιουργώντας ένταση. Χιλιάδες κόσμος κάνει την πλατεία Συντάγματος να μοιάζει πολύ μικρή!
Σύμφωνα με την αστυνομία πάνω από 75.000 άστομα συμμετείχαν στην πορεία, η οποία ξεκινησε από τη διασταύρωση Αλεξάνρας και Πατησίων και εφτανε έως τη Βουλή, με τις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πατησίων και την Ομόνοια να είνει ασφυκτικά γεμάτες από πολίτες. Ωστόσο, τα ξένα πρακτορεία κάνουν λόγο για περισσότερους από 125.000 ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν σχηματιστεί ομάδες περιφρούρισης από τα συνδικάτα για την αποφυγή επεισοδίων. Παρόλα αυτά έχουν σημειωθεί μικροεντάσεις σε διάφορα σημεία της πορείας.
Υπάρχουν, όμως και σήμερα εκείνοι που υπονομεύουν τη μεγαλειώδη διαδήλωση. Το Σύνταγμα θυμίζει πεδίο μάχης με βόμβες μολότοφ, πετροπόλεμο, δακρυγόνα. Έκαψαν ακόμη και το φυλάκιο της προεδρικής φρουράς!



Eπίθεση δέχθηκε διμοιρία των ΜΑΤ μπροστά από το Εθνικό Τυπογραφείο όπου άγνωστα άτομα πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών. Επιπλέον, έγιναν μικροεπεισόδια στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Ακαδημίας μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών. Μικροσυμπλοκές βρίσκονται σε εξέλιξη στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Κοραή, όπου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών.
Διαδηλώσεις και στην επαρχία
Μαζική είναι η προσέλευση του κόσμου και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας. Χιλάδες πολίτες διαδηλώνουν ειρηνικά σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Πύργο Ηλείας, Μυτιλήνη, Αγρίνιο και Τρίκαλα. Μάλιστα, στο Βόλο σημειώθηκαν επεισόδια,όπου υπήρξε εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ κουκουλοφόροι προκάλασαν ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών.
Επίσης, στη Θεσσαλονίκη είναι σε εξέλιξη δύο διαφορετικές πορείες, μία του Εργατικού Κέντρου και του ΕΔΟΘ και μία δεύτερη από το ΠΑΜΕ, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 15.000 άτομα. Το απόγευμα είναι προγραμματισμένες η συγκέντρωση των «Μοτοσικλετιστών εν δράσει» στις 17:00 έξω από τον ΟΛΘ, ενώ στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Λευκό Πύργο.
48ωρο κορύφωσης των απεργιών
Εβδομάδα παράλυσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ξεκίνησε τη Δευτέρα ενόψει της συζήτησης-ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Το απεργιακό κύμα θα κορυφωθεί σήμερα και αύριο με την 48ωρη πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι ναυτεργάτες, οι τελωνιακοί, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι γιατροί του ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι εφοριακοί, οι βενζινοπώλες, οι δικηγόροι, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Παράλληλα, κλειστά θα μείνουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, οι βιοτεχνίες, τα αρτοποιεία και τα περίπτερα.