Ειδική συνεδρίαση ΠΕΣΥ Πελοποννήσου με την συμμετοχή της Γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτας Καραβασίλη
Τεράστιες οικολογικές βόμβες η διακίνηση τοξικών στη χωματερή Λουτρακίου και η χαβούζα στους Αγίους Θεόδωρους
"Τεράστια οικολογική βόμβα στην Πελοπόννησο" χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, την αποκάλυψη του Ειδικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μέρκου, για τις καταγγελίες που εξετάζουν οι υφιστάμενοι του Επιθεωρητές, οι οποίοι βρίσκονται στα ίχνη παράνομης διακίνησης τοξικών αποβλήτων που δημιουργούν συνθήκες περιβαλλοντικής καταστροφής.
Την αποκάλυψη αυτή πραγματοποίησε ο κ. Μέρκος στην Ειδική Συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου με την συμμετοχή της Γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτας Καραβασίλη τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, περιγράφοντας με λεπτομέρεια τη μέθοδο με την οποία γίνονται τράμπες και μεταγγίσεις από ανοξείδωτα φορτηγά μεταφοράς υγρών, σε άλλα φορτηγά, τα οποία εναποθέτουν στη χωματερή Λουτρακίου, άγνωστης προέλευσης τοξικά υγρά, με βαριά χημικά και νοσοκομειακά απόβλητα.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε "τραγικές τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την ανεξέλεγκτη αυτή μεταφορά και εναπόθεση", ενώ δήλωσε κατάπληκτος όταν ο κος Μέρκος αποκάλυψε ακόμα ότι ο ανενεργός βιολογικός καθαρισμός των Αγίων Θεοδώρων έχει μετατραπεί σε επικίνδυνη χαβούζα για την υγεία των πολιτών της περιοχής, σημειώνοντας την αναγκαιότητα να ελεγχθούν άμεσα και οι δύο περιπτώσεις, θέτοντας και το θέμα της οριοθέτησης ζωνών χρήσης των περιοχών. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης πρότεινε "τη σύσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα μικτής επιτροπής Επιθεωρητών, η οποία θα συνεδριάσει επί τόπου, σε λαϊκή συνέλευση προκειμένου να θιχτούν μείζονα θέματα, όπως της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, σε ανοιχτή συζήτηση με συμμετοχή όλων των πολιτών.
Η προσέγγιση προστασίας του περιβάλλοντος να μην υπακούει μόνο σε μια οριζόντια απαγορευτική πολιτική
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης υποδέχθηκε την κα Καραβασίλη στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου με την προσδοκία να γίνει μια ανοιχτή και ελεύθερη διαβούλευση προκειμένου να διατυπωθούν προτάσεις για λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
"Ως πρώτο πυλώνα της πολιτικής μας, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, θέσαμε τη μετατροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ευρωπαϊκή περιφέρεια της αειφορίας και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο στρατηγικός μας σχεδιασμός".
Ο κ. Τατούλης κατά την τοποθέτησή του ζήτησε η προσέγγιση προστασίας του περιβάλλοντος "να μην υπακούει μόνο σε μια οριζόντια απαγορευτική πολιτική. Θα πρέπει να μπουν κανόνες που να υπακούουν στις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και θα πρέπει η ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αναπτυχθεί με κανόνες".
Η διαχείριση αποβλήτων, τα ανεξέλεγκτα λατομεία, η διαχείριση της λυματολάπης και οι ιχθυοκαλλιέργειες τα βασικά προβλήματα
Περιβαλλοντικά, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης "η Πελοπόννησος βρίσκεται σε δύσκολο σημείο και υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, όπως στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την ύπαρξη πληθώρας ανεξέλεγκτων χωματερών". Για το θέμα αυτό μάλιστα ανέφερε ο κος Τατούλης, "η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινήθηκε με πολύ γρήγορο ρυθμό και κατέθεσε το πρόγραμμά της, το οποίο υιοθετείται πλέον και από άλλες περιφέρειες της χώρας".
Ένα δεύτερο στοιχείο είναι τα ανεξέλεγκτα λατομεία, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, για τα οποία με ευθύνη των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων δεν υπάρχουν καθορισμένες ζώνες. Το τρίτο βασικό στοιχείο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η διαχείριση της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών, η οποία υπακούει στην ίδια ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη λογική. Τέταρτο βασικό στοιχείο, όπως αξιολόγησε ο κ. Τατούλης είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, για τις οποίες απαιτείται διαρκής έλεγχος για την καθαρότητα των θαλάσσιων υδάτων, με τον αργολικό και κορινθιακό κόλπο να είναι υπερκορεσμένοι.
Μόνο σε ένα καθαρό περιβάλλον μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός
"Μόνο σε ένα καθαρό περιβάλλον μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός, σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου", δήλωσε ο Περιφερειάρχης. Στο θέμα της ενέργειας ο κ. Τατούλης συνέκρινε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, με τις γνωστές συνέπειες για το περιβάλλον, με τις ΑΠΕ οι οποίες συνεισφέρουν ουσιαστικά στη βελτίωσή του. Ο ΑΠΕ, άλλωστε, όπως η διαχείριση των στερεών αποβλήτων πέραν της περιβαλλοντικής διάστασης, δημιουργούν και συνθήκες οικονομίας.
Είναι η πρώτη φορά που αυτοβούλως ένας θεσμός στρέφεται προς τη Γραμματεία Περιβάλλοντος
"Με ισχυρή την πεποίθηση ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αποτελέσει πιλότο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία για τη χώρα", ο κ. Τατούλης επανέλαβε την πρότασή του προς τη Γραμματεία Περιβάλλοντος να αποτελέσει τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας και να αποτελέσει τον αξιολογητή της προσπάθειάς της. "Είναι η πρώτη φορά που αυτοβούλως ένας θεσμός στρέφεται προς εσάς για βοήθεια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Η κα Καραβασίλη χαρακτήρισε αυτονόητη την παρουσία της κοντά στην Περιφέρεια και δήλωσε τη χαρά της για τη διαπιστωμένη ισχυρή και σταθερή βούληση. Ζήτησε την αλλαγή αντιλήψεων και δήλωσε ότι η παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει σκοπό να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και τη δημιουργία συνθηκών αειφορίας. Έκρουσε τέλος η κα Καραβασίλη τον κώδωνα του κινδύνου πάνω στο θέμα της διαχείρισης των φυσικών πόρων και ζήτησε την ορθολογική διαχείρισή τους.