Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Εισηγητής ο Κώστας Κόλλιας σε Επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για τον αμπελοοινικό τομέα

Επερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για τον αμπελοοινικό τομέα εισηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Κορινθίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με την ομιλία του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Ως Τομέας Αγροτικού θεωρήσαμε χρέος μας να προκαλέσουμε στην ολομέλεια της Βουλής μίας συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για έναν από τους σημαντικότερους τομείς της αγροτικής και της εθνικής μας οικονομίας, τον αμπελοοινικό. Επεσήμανα ότι, παρά την αύξηση που είχαμε το 2010 και 2011 στις εξαγωγές και στην εγχώρια κατανάλωση οίνου, το εισόδημα του αγρότη βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το 2008 ο αγρότης πούλησε σταφύλι για επιτραπέζιο κρασί 0,27 λεπτά το κιλό και για κρασί Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος 0,45 λεπτά το κιλό. Το 2011 πούλησε με 0,13 και 0,30 λεπτά αντίστοιχα. Παράλληλα, το καλλιεργητικό κόστος αυξήθηκε από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2011 κατά 8,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Και κοντά σε αυτά, αυξήθηκε η ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, και μάλιστα για ανύπαρκτες αποζημιώσεις. Ανέδειξα το πρόβλημα του περονόσπορου, την απουσία διαδικασίας για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ και την αδυναμία, ουσιαστικά, να αναπληρώσει η πολιτεία, όπως οφείλει, την απώλεια στα εισοδήματα των αμπελοκαλλιεργητών. Ζήτησα για μια ακόμη φορά από το Υπουργείο να κινήσει τη διαδικασία των κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων, για να υπάρχει μία ελπίδα να αποζημιωθούν οι παραγωγοί δίκαια και έγκαιρα.

Επεσήμανα τα προβλήματα των οινοποιείων, τα οποία, προκειμένου να κρατήσουν τους μεγάλους πελάτες τους, δηλαδή τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου, αναγκάζονται να υποκύψουν σε ονομαστικές εκπτώσεις έως και 60%. Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας κρασί από περιοχή ΟΠΑΠ 45 λεπτά το λίτρο, ενώ ο καταναλωτής το πληρώνει 15 ευρώ στο σούπερ μάρκετ.

Οι στρεβλώσεις αυτές οφείλονται στην παντελή απουσία της πολιτείας από όλα τα στάδια, από την παραγωγή, μέχρι τη διάθεση. Δεν υπάρχει ένα φερέγγυο και επικαιροποιημένο αμπελουργικό μητρώο. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τις αμπελοκαλλιέργειες διπλής ή τριπλής χρήσης, όπου δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα ποια αμπελοτεμάχια και ποιες ποικιλίες  προορίζονται για οινοποιία και ποια για άλλες χρήσεις. Στην Κορινθία για παράδειγμα, από τα 78.000 στρέμματα σουλτανίνας, τα 47.000 επιδοτούνται, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάνε προς οινοποίηση. Μέρος των υπολοίπων μπορεί να χαρακτηριστούν ως οινοποιήσιμα, σύμφωνα με όσα προανέφερα. Ακόμη, δεν υπάρχουν έλεγχοι στην αγορά. Οι μεσίτες δρουν ανεξέλεγκτοι, οι παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, οι παράνομες οινοποιήσεις, όλα αυτά απειλούν και την βιωσιμότητα και τη φήμη του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα. Τέλος, ανέδειξα την απουσία πολιτικής για το ούζο και του τσίπουρο. Το ελληνικό ούζο φτιάχνεται σχεδόν κατά 100% από εισαγόμενη αλκοόλη και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην θετική ανταπόκριση του Υπουργείου στο αίτημα που διατύπωσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για παράταση της προθεσμίας νομιμοποίησης των γεωτρήσεων. Ο κύριος Υφυπουργός είπε ότι ήδη κινούνται οι διαδικασίες προκειμένου, όχι μόνο να παραταθεί η προθεσμία, αλλά και να απλοποιηθεί η διαδικασία, προκειμένου να γίνει και πιο σύντομη και λιγότερο κοστοβόρα.

Ο αμπελοοινικός τομέας έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει έναν ισχυρό πλουτοπαραγωγικό κλάδο της εθνικής οικονομίας. Πρέπει να μπει τάξη σε μια σειρά από θέματα - στο αμπελουργικό μητρώο, στις παράνομες εισαγωγές, στη νοθεία, στους μεσάζοντες, στις αποζημιώσεις. Έχουμε να διαπραγματευτούμε μία σειρά από αγροτικές πολιτικές, ενόψει μάλιστα και της νέας ΚΑΠ και δεν θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο στην Ευρώπη, εάν εμείς οι ίδιοι δεν προστατεύουμε και δεν αναδεικνύουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.»