Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, λόγω αυξημένης πλειοψηφίας

Αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εν αναμονή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης. Η κυβέρνηση, φέρεται να είναι πρόθυμη να φέρει την όποια νέα συμφωνία στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, κάτι που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε «εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο». Ταυτόχρονα, πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να θέτει ως «κόκκινη γραμμή» το θέμα της μόνιμης εποπτείας της χώρας και να προτίθεται ακόμη και να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο θέμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει άμεσα τη Βουλή ώστε να την ενημερώσει σχετικά και από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει τεθεί θέμα μόνιμης εποπτείας από τους εταίρους, ενώ και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, είχε δηλώσει ότι η Κομισιόν δεν επιθυμεί, ούτε μπορεί, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, να θέσει υπό κηδεμονία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τα αφορά το ενδεχόμενο η νέα συμφωνία να έρθει στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, με δηλώσεις που έκανε στον Σκάι, είπε ότι δεν υπάρχει κάποια σχετική νομική υποχρέωση. Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι εάν τεθεί ζήτημα ευρείας πλειοψηφίας και η συμφωνία δεν ψηφιστεί από τους 180 βουλευτές, τότε θα γίνει μεν νόμος του κράτους αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, λέγοντας ότι στηρίζει την εκδοχή της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, καθώς, όπως είπε, τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και ο ΛΑΟΣ, και σε ορισμένες περιπτώσεις η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά, είχαν συγκλίσεις απόψεων.

Η ΝΔ για την αυξημένη πλειοψηφία
Την άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, με δηλώσεις που έκανε σήμερα, Τρίτη, το πρωί στο Mega. Ταυτόχρονα, ο κ. Μιχελάκης, απέρριψε και κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. 
Αντίθετα, ανοιχτό παράθυρο για να υπερψηφίσει η ΝΔ την όποια συμφωνία, άφησε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Δένδιας, με δηλώσεις που έκανε στη ΝΕΤ. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει πει κάτι απολύτως σαφές. Αν είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό συμφέρον εμείς θα την ψηφίσουμε. Αν είναι μια συμφωνία που είναι επιζήμια για την χώρα δεν θα την ψηφίσουμε». Πάντως, ο κ. Δένδιας, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολλές επιφυλάξεις και φόβους.
Εν τω μεταξύ, αντίθετος στη σχεδιαζόμενη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής είναι και ο ΛΑ.Ο.Σ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας για το θέμα στο Mega, το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε ότι «εκχωρούμε την κυριαρχία της χώρας», ενώ ταυτόχρονα, έστειλε και επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με την οποία ζητά τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της Συνόδου.
eklogika.gr