Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ !

Μετατοπίστηκαν οι δασικές εκτάσεις
Σχεδόν κατά το ήμισυ περιορίστηκαν οι γεωργικές εκτάσεις τα τελευταία 50 χρόνια
b05b8b5c0a715eeb70dd738df76935d1 Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ !

ΠΗΓΗ : sfedona.gr
Η εγκατάλειψη των ορεινών αγρών στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Κορινθίας και η μετατροπή τους σε εκτάσεις χαμηλής φυσικής βλάστησης καταδεικνύεται σε χαρτογράφηση που έκανε το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το WWF Ελλάς. Παράλληλα, γίνεται εμφανής μια «μετατόπιση» των δασικών εκτάσεων.
Η μελέτη αεροφωτογραφιών από τα έτη 1960, 1971 και 2007 δείχνει ότι, σε σχέση με την κατάσταση του 1960, οι εκτάσεις χαμηλής φυσικής βλάστησης έχουν αυξηθεί και επεκταθεί εις βάρος κυρίως γεωργικών εκτάσεων (58%) αλλά και δασών (40%). Τα τελευταία περίπου 50 χρόνια, οι γεωργικές εκτάσεις της βορειοδυτικής Κορινθίας έχουν περιοριστεί σχεδόν στη μισή έκταση αυτής που καταλάμβαναν το 1960, καθώς από 121.527 στρέμματα μειώθηκαν σε 63.493. Συγκεκριμένα από το 1960 μέχρι και το 2007 εγκαταλείφθηκαν αγροτικές εκτάσεις 58.034 στρεμμάτων.
Επιπλέον, 29.410 στρέμματα δάσους υποβαθμίστηκαν σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς η καθαρή απώλεια δασών ανέρχεται σε μόλις 1.169 στρέμματα καθώς περισσότερα από είκοσι χιλιάδες στρέμματα γεωργικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης μετατράπηκαν σε δάσος εξαιτίας της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Ουσιαστικά στην Κορινθία παρατηρήθηκε μια αλλαγή στη χωρική κατανομή των δασών τα οποία πλέον εντοπίζονται στα ορεινά του νομού, κυρίως στα δυτικά των Τρικάλων Κορινθίας.
Η «Χαρτογράφηση των αλλαγών σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας» υλοποιήθηκε από την ομάδα εργασίας της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ (Ι. Γήτας, Ν. Οικονομάκης, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Θ. Καταγής, Χρ. Καρυδάς, Χαρά Μηνάκου Χαρά, Δ. Κασαμπαλής, Ελευθερία Βράνια, Μ. Μελιάδης) και του WWF Ελλάς (Ναταλία Καλεβρά, Εύη Κορακάκη, Π. Κορδοπάτης, Κ. Λιαρίκος, Παναγιώτα Μαραγκού, Θ. Γιαννακάκης, Κ. Παραγκαμιάν, Δ. Πουρσανίδης).

Το θέμα βεβαίως δεν είναι μόνο αγροτικό και οικολογικό αλλά δημογραφικό και πολιτικό .
Οι νέοι αιρετοί άρχοντες του Καλλικράτη αλλά και οι πολιτικοί του νομού θα πρέπει να προβληματισθούν ιδιαίτερα από τα στοιχεία αυτά.
Στοιχεία που χωρίς καμία αμφιβολία παραπέμπουν σε ομαδική εσωτερική μετανάστευση των κατοίκων της ημιορεινής και ορεινής μας Κορινθίας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της παραλιακής ζώνης του νομού ή και προς την Αθήνα.
Πιστεύουμε ότι το σημερινό μας δημοσίευμα θα δώσει το ερέθισμα στον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δέδε να δει από άλλη οπτική γωνία τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στις περιοχές αυτές για να επιστρέψουν και πάλι οι νέοι άνθρωποι εκεί.
Και κυρίως στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών αφού η συνολική τους έκταση μειώθηκε στο ήμισυ τα τελευταία 50 χρόνια!
Συγκεκριμένα από το 1960 μέχρι και το 2007 εγκαταλείφθηκαν αγροτικές εκτάσεις 58.034 στρεμμάτων!!
Και αυτό βέβαια σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες -κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης- όπου η ενασχόληση με τις αγροτικές καλλιέργειες έχει αυξηθεί και αναβαθμισθεί σημαντικά.
Βεβαίως πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει τα επόμενα χρόνια η κατασκευή του φράγματος του Ασωπού που θα δώσει σοβαρές λύσεις στο θέμα της άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής.
Δυστυχώς όμως το αντίστοιχο φράγμα Δόξα στο Φενεό που κατασκευάσθηκε για τον ίδιο λόγο δηλαδή να εξυπηρετήσει την άρδευση των τεράστιων εκτάσεως της περιοχής και κατ επέκταση την αγροτική ανάπτυξη της ορεινής Κορινθίας και του νομού μας ευρύτερα ,παραμένει μέχρι στιγμής τουριστικό αξιοθέατο αφού ποτέ δεν κατασκευάστηκε και το παράλληλο έργο άρδευσης.
Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο ο βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας είχε γράψει σχετικό άρθρο στην εφημερίδα μας κάνοντας γνωστές τις απαντήσεις που πήρε από τα αρμόδια Υπουργεία σε σχετικές ερωτήσεις του στο Κοινοβούλιο για την Αγροτική Ανάπτυξη της Ορεινής Κορινθίας.
Διαβάστε κάποια αποσπάσματα από το κείμενο αυτό:
Σε ό,τι αφορά τη λίμνη Δόξα, γίνεται αναφορά στην έγκριση της οριστικής μελέτης το 2008. Στη συνέχεια όμως αναφέρεται ότι, λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων για έργα – γέφυρες από το Γ’ ΚΠΣ, οι διαθέσιμοι πόροι είναι ελάχιστοι και, συγκεκριμένα, μόλις 473 εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο, όπως λέει το Υπουργείο, «Στην παρούσα φάση δίνεται προτεραιότητα ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων και αυτών των έργων που παρουσιάζουν καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Προγράμματος, καθώς και άμεσες επιπτώσεις στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας».
Δεν ξέρω εάν αυτός είναι ένας πλάγιος τρόπος για να προϊδεάσει το Υπουργείο τους πολίτες της ορεινής Κορινθίας ότι το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως ένα έργο, με το φράγμα και τη λίμνη ολοκληρωμένα, αλλά χωρίς αρδευτικό δίκτυο, μπορεί να μείνει εκτός Προγράμματος. Θα ήταν ασύλληπτη σπατάλη πόρων, σε ό,τι αφορά δε τις επιπτώσεις στην αγροτική ανάπτυξη, είναι προφανές ότι όταν υπάρχει ανεπάρκεια στην άρδευση και κακοδιαχείριση στους υδάτινους πόρους, η αγροτική ανάπτυξη απλά παύει να υφίσταται.”