Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών στην Τουρκία

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε σήμερα σε περιοχή η οποία βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης Βαν στην Τουρκία  κοντά στα σύνορα της χώρας με την Αρμενία και το Ιράν, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο .  Συγκεχυμένες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες για το ακριβώς μέγεθος του σεισμού, πάντως το σεισμολογικό κέντρο Kandilli που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη μετέδωσε νωρίτερα ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,6 βαθμών.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:42 (10:41 GMT) το μεσημέρι, σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων με επίκεντρο το χωριό Ταμπανλί, ,.
H ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet μεταδίδει  ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην επαρχία Χακιάρι, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.
Σε πολλές περιοχές το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet έχουν καταρρεύσει κτίρια ενώ έχει καταρρεύσει ένα 7όροφο κτίριο στην πόλη ΒΑΝ και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι.
Στην περιοχή σπεύδει εσπευσμένα και ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν περίπου στα 5,5 χιλιόμετρα, άρα πολύ μικρό και για αυτό το λόγο υπάρχουν πολλές ζημιές. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται υποβαθμισμένη και για αυτό φοβούνται πολλές καταρρεύσεις κτιρίων, ενώ γίνεται λόγος για πολλούς νεκρούς.