Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

«Ο Ηρακλής πρέπει να απαιτήσει τη συμμετοχή του στη Σούπερ Λίγκα»

«Ο Ηρακλής πρέπει να απαιτήσει τη συμμετοχή του στη Σούπερ Λίγκα»
Στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας θα πρέπει να αγωνίζεται ο Ηρακλής, σύμφωνα με τον Ανδρέα Μαλάτο.
Ο καθηγητής αθλητικού δικαίου, μιλώντας στη Sportday, τόνισε η Επιτροπή Εφέσεων είναι κατώτερο όργανο από το Διαιτητικό Δικαστήριο και δεν μπορεί να παύει τις αποφάσεις του, κάτι που σημαίνει ότι ο «Γηραιός» πρέπει να διεκδικήσει μέσω των πολιτικών δικαστηρίων την παραμονή του.

«Σύμφωνα με τις δύο τελευταίες αποφάσεις που εξέδωσαν τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ, ο Ηρακλής ανήκει στη Σούπερ Λίγκα. Από νομικής πλευράς υπερισχύει ξεκάθαρα η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Από τη στιγμή που αυτό έκρινε ότι είναι αρμόδιο, εξέτασε την υπόθεση του Ηρακλή και ακύρωσε την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ, παύουν να έχουν ισχύ οι όποιες αποφάσεις της Εφέσεων περί υποβιβασμού του Ηρακλή, διότι η Εφέσεων είναι κατώτερο όργανο από το Διαιτητικό. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Ηρακλής πρέπει να απαιτήσει από το Δ.Σ. της ΕΠΟ τη συμμετοχή του στη Σούπερ Λίγκα και σε περίπτωση αρνήσεως να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια
» είπε αρχικά ο εκ των νομοθετών της αθλητικής νομοθεσίας της χώρας μας, για να συμπληρώσει αναφορικά με το θέμα της αρμοδιότητας:

«Η αρμοδιότητα του Διαιτητικού έχει αναγνωριστεί μέσω της υπόθεσης του ΟΦΗ. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, ο τρίτος βαθμός είναι περιττός στα αθλητικά δικαστήρια και δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει, πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του».

Θέλοντας να διευκρινίσει τα λεγόμενά του, πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπάρχουν, ο Ηρακλής είναι στη Σούπερ Λίγκα. Είναι ξεκάθαρο και νομικά πολύ απλό. Από τη στιγμή που το Διαιτητικό εξέτασε την υπόθεση και ακύρωσε, δεν υπάρχει καμία καταδικαστική απόφαση κατά του Ηρακλή. Το ότι η Εφέσεων είπε "εγώ δεν την εξετάζω, κρίνω αναρμόδιο το Διαιτητικό και απαράδεκτη την αίτησή του" δεν σημαίνει ότι η υπόθεση γυρίζει στην προηγούμενη απόφαση της Εφέσεων. Από τη στιγμή που δεν εξετάζεται η υπόθεση, ισχύει η απόφαση του Διαιτητικού, μια και, όπως το θέτει το καταστατικό της ΕΠΟ, αυτό είναι το ανώτερο δικαστήριο. Καλώς ή κακώς, αυτό είναι το ανώτερο όργανο και νομικά σε μία υπόθεση δεν μπορεί να υπερισχύσει ένα άλλο κατώτερο όργανο. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Ούτε κανείς μπορεί να ισχυριστεί, σε αυτήν την περίπτωση, ότι ισχύει η πρωτοβάθμια απόφαση της Σούπερ Λίγκας για υποβιβασμό του Ηρακλή, μια και η απόφαση της Εφέσεων που ακυρώθηκε επικύρωνε ουσιαστικά την πρωτοβάθμια απόφαση και άρα ακυρώνεται και αυτή».

sport-fm.gr