Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ε«χ»ασε το πλεονέκτημα

 
Μετά τη νίκη στο Ισραήλ, η Εθνική έψαχνε το «δύο στα δύο» απέναντι στη Λετονία στη Ρίγα.
Η απόδοση όμως δεν ήταν ανάλογα καλή και έτσι ήρθε η ισοπαλία 1-1, με ισοφάριση στο 83' από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.
Αποτέλεσμα; Η Κροατία (νίκησε 3-1 το Ισραήλ) πέρασε στην πρώτη θέση του 6ου προκριματικού ομίλου του Euro 2012 με 19 βαθμούς, έναντι 18 της Ελλάδας και έχει αυτή την «πολυτέλεια» των δύο αποτελεσμάτων στη μεταξύ μας αναμέτρηση της 7ης Οκτωβρίου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Τι θετικό, λοιπόν, αποκόμισε η Ελλάδα από τις σημερινές αναμετρήσεις; Αφενός ότι, με την ήττα του Ισραήλ, εξασφάλισε τουλάχιστον τη 2η θέση του ομίλου και την παρουσία στα μπαράζ.

Δεύτερον, διατήρησε τις ελπίδες για να αναδειχθεί καλύτερη δεύτερη όλων των ομίλων και να προκριθεί απευθείας στα τελικά. Και φυσικά, κρατά ακόμα στα χέρια της την τύχη της για απευθείας παρουσία στην τελική φάση, αρκεί πλέον να νικήσει την Κροατία στο «Καραϊσκάκης» και να νικήσει την τελευταία αγωνιστική και στη Γεωργία (ή, στη χειρότερη περίπτωση, να «ματσάρει» το αποτέλεσμα που θα φέρει η Κροατία, που θα υποδέχεται την Λετονία).

Επιπλέον, για 14ο παιχνίδι ο Φερνάντο Σάντος παρέμεινε αήττητος στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, το οποίο δεν θα έχει τους Κυριάκο Παπαδόπουλο και Μανιάτη στο ντέρμπι με την Κροατία, οι οποίοι συμπλήρωσαν κάρτες. Στον αντίποδα, θα επιστρέφουν οι Κατσουράνης και Τοροσίδης.

Η παρουσία των Βύντρα και Φετφατζίδη στην αρχική 11άδα ήταν οι μίνι-εκπλήξεις του Φερνάντο Σάντος στο αρχικό σχήμα. Με δεδομένες τις απουσίες των τιμωρημένων Κατσουράνη, Τοροσίδη και των τραυματιών Νίνη, Καφέ, Σπυρόπουλου, Φωτάκη και Αθανασιάδη, ο Πορτογάλος παρέταξε την Εθνική σε 4-2-3-1. Μπροστά από τον Σηφάκη, την άμυνα αποτελούσαν οι Βύντρα, Ζαραδούκας, Παπασταθόπουλος και Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Μάκος και Καραγκούνης ήταν οι αμυντικοί μέσοι, με τον Φετφατζίδη μπροστά δεξιά, τον Σαμαρά αριστερά και τον Λυμπερόπουλο πίσω από τον Σαλπιγγίδη. Από την άλλη πλευρά ο Αλεκσάντρς Στάρκοβ παρέταξε την Λετονία με 4-4-2 έχοντας τον Βερπακόφσκις ως αιχμή του δόρατος και τον Τσάουνα να τον υποστηρίζει.

Μετά το πρώτο «αναγνωριστικό» 10λεπτο, στο οποίο απείλησαν οι Λετονοί με τον Βερπακόφσκις (4'), η Ελλάδα πήρε τα ηνία, μετέφερε το παιχνίδι προς το δικό τους μισό γήπεδο και άρχισε να ψάχνει τρόπους να απειλήσει, χωρίς να τα καταφέρνει. Εχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Σαλπιγγίδη στο 13' αλλά σε μια ανύποπτη φάση βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 19' με το γκολ του Τσάουνα μετά από αδράνεια της άμυνας.

Η Εθνική επηρεάστηκε ψυχολογικά από το 1-0 και έκανε περίπου ένα 10λεπτο να «συνέλθει», διάστημα στο οποίο απειλήθηκε από τον Μίχαντιουκς (30') αλλά και πάλι η κατοχή της μπάλας ήταν ανούσια. Ανάπτυξη δεν υπήρχε, Σαμαράς και Φετφατζίδης δεν δημιούργησαν ρήγματα στα άκρα, κάθετη πάσα δεν υπήρξε και έτσι έμεναν μόνο κάποια σουτ που δεν ανησύχησαν τον Βάνινς. Εξαίρεση η μεγάλη ευκαιρία με τους Μάκο και Κυριάκο Παπαδόπουλο στο 38'.

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Σάντος πέρασε τον Τζιόλη αντί του Φετφατζίδη, αλλάζοντας το σύστημα σε 4-3-3. Τζιόλης, Μάκος και Καραγκούνης ήταν στην 3άδα του κέντρου, με τον Σαλπιγγίδη δεξιά, τον Σαμαρά αριστερά και τον Λυμπερόπουλο στην κορυφή.

Η Ελλάδα είχε πλέον τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, καθώς οι Λετονοί έχοντας το σκορ υπέρ τους, γύρισαν πίσω, έκλεισαν τους διαδρόμους και έψαξαν (όχι... φανατικά) τις αντεπιθέσεις. Ωστόσο παρά την πρωτοβουλία, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν είχε και πάλι ανάπτυξη, ούτε την κάθετη πάσα. Προβλέψιμη επίθεση και εύκολα αντιμετωπίσιμη από τους γηπεδούχους. Ως αποτέλεσμα της κατοχής, ήρθαν τρεις καλές ευκαιρίες (49' Σαλπιγγίδης, 65' Σαμαράς, 73' Λυμπερόπουλος) και ένα σουτ του Μανιάτη (75').

Οσο περνούσε η ώρα η Εθνική πίεζε περισσότερο, οι Λετονοί είχαν κλειστεί (εξαίρεση η μοναδική τους φάση με τον Ρούντνεφς στο 74'). Ο Σάντος έριξε και τον Γεωργιάδη στο 81' (αντί του Μάκου) κάνοντας ακόμα πιο επιθετική την ομάδα (ο μέσος του ΠΑΟΚ πήγε αριστερά και ο Σαμαράς πίσω από τους Λυμπερόπουλο και Σαλπιγγίδη) και τελικά η ισοφάριση ήρθε, από κόρνερ, με το ωραίο σουτ του Κυριάκου Παπαδόπουλου στο 83'.

Στο τελευταίο 10λεπτο (μαζί με τις καθυστερήσεις) οι Ελληνες διεθνείς πίεσαν ασφυκτικά για την ολική ανατροπή, ζήτησαν πέναλτι σε χέρι Λετονού στο 89' μετά από προσπάθεια του Μανιάτη, αλλά δεν τα κατάφεραν και το 1-1 δεν άλλαξε ως το τέλος.


ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 42' Λάιζανς, 57' Κριάουκλις, 64' Βάνινς, 86' Ρούντνεφς - 45'+1' Ζαραδούκας, 56' Κυρ. Παπαδόπουλος, 89' Μανιάτης

ΛΕΤΟΝΙΑ: Βάνινς, Κλάβα, Κριάουκλις, Ιβάνοφς, Μίχαντιουκς, Φέρτοβς, Τσάουνια, Λουκιάνοβς, Βιτσνάκοφς (83' Ζιγκάγιεβς), Λάιζανς, Βερπακόφσκις (67' Ρούντνεφς).

ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Βύντρα (71' Μανιάτης), Ζαραδούκας, Παπασταθόπουλος, Κυρ. Παπαδόπουλος, Μάκος (81' Γεωργιάδης), Καραγκούνης, Φετφατζίδης, Σαλπιγγίδης (46' Τζιόλης), Σαμαράς, Λυμπερόπουλος.


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΜΑΔΕΣ ΑΓΩΝΕΣ Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘΜΟΙ
1. Κροατία 8 6-1-1 16-5 19
2. Ελλάδα 8 5-3-0 10-4 18
3. Ισραήλ 9 4-1-4 11-11 13
4. Γεωργία 9 2-4-3 6-7 10
5. Λετονία 8 2-2-4 7-10 8
6. Μάλτα 8 0-1-7 4-17 1