Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Εφιαλτικά σενάρια

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Παρά τα μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας που μοιράστηκαν απλόχερα χθες από την πολιτική ηγεσία της χώρας, η πορεία της Ελλάδας προδιαγράφεται ζοφερή.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί το μέλλον όχι μόνο με βάση τις αποφάσεις από την σημερινή συνάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί, αλλά και με βάση τις εξελίξεις και στις άλλες υπό πίεση ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και η Κύπρος.

Αμφιλεγόμενος ο Τζορτζ Σόρος, πρώην μεγαλοεπενδυτής και κερδοσκόπος και νυν μέγας αναλυτής και… ανθρωπιστής, αλλά είπε μια μεγάλη αλήθεια.

Ότι δηλαδή έχει γίνει μεγάλη κακοδιαχείριση του ελληνικού προβλήματος. Εννοεί προφανώς ότι έγινε γενικώς κακοδιαχείριση και εντός ελληνικών συνόρων και εκτός. Και επομένως, όπως επιμένει, θα έπρεπε η Ελλάδα οικειοθελώς να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ.

Είναι αδύνατον να φανταστούμε τι θα συνέβαινε σ’ αυτήν την περίπτωση. Η χώρα μας δεν έχει πλέον το εθνικό της νόμισμα και το μεταβατικό μεσοδιάστημα θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό και θα οδηγούσε σε απρόβλεπτες, ακόμη και εμφυλιοπολεμικές, εξελίξεις.

Προς το παρόν στην Ελλάδα όλα αντιμετωπίζονται σε επίπεδο ρητορείας: Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, να εκδοθεί ευρωομόλογο, να στηρίξουν οι Ευρωπαίοι…

Στην πραγματικότητα, ισχύει αυτό που ειπώθηκε: Έγινε κάκιστη διαχείριση του προβλήματος από την αρχή μέχρι σήμερα.

Όταν η κρίση έπρεπε εγκαίρως να αντιμετωπιστεί, αν και είχε προβλεφθεί, δεν έγινε τίποτε.

Αντίθετα, η χώρα σύρθηκε σε πρόωρες εκλογές, διότι δεν υπήρξε ποτέ η συνεννόηση που σήμερα ζητά η κυβέρνηση.

Αλλά και μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στη εξουσία, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, που δημιουργεί εύλογα την υποψία ότι υπήρχε σχέδιο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν μηχανισμό που τελικά αποδεικνύεται αναποτελεσματικός, αν και συνεχώς «βελτιώνεται».

Ακόμη και τώρα, που πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να στέλνουν μηνύματα δια συνεντεύξεων, ενώ όταν βρίσκονται στα ευρωπαϊκά fora δεν θέτουν, όπως φαίνεται, τα θέματα με την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί.

Ξεκινούν να… κατακτήσουν την Ευρώπη και επιστρέφουν με αποφάσεις που δεν συμφέρουν την Ελλάδα.

Και μετά την επιστροφή τους, πανηγυρίζουν για «γενναίες» και «ιστορικές» αποφάσεις.

Με τον τρόπο αυτό δεν οδηγούμεθα πουθενά αλλού εκτός από την καταστροφή. Και είναι ώρα να το δουν και να αντιδράσουν.

Διαφορετικά…

Διαφορετικά το σενάριο που διαφημίζει ο Σόρος θα επιβληθεί και θα είναι πολύ εφιαλτικό.

elzoni.gr