Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Μέσα στην Τρίπολη οι αντικαθεστωτικοί - Καντάφι: "Θα μείνω μέχρι τέλους"

Στη λιβυκή πρωτεύουσα μπήκαν οι αντικαθεστωτικοί από τη δυτική Λιβύη τους οποίους υποδέχθηκε με ενθουσιασμό το πλήθος, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Οπως μεταδίδει, οι αντικαθεστωτικοί από την ορεινή περιοχή της Νεφούσα μπήκαν στην πρωτεύουσα υπό τους ήχους μουσικής στους δρόμους ενώ άμαχοι έτρεχαν κατά μήκος της αυτοκινητοπομπής σε κλίμα ευφορίας.

Ωστόσο, κατά την προέλασή τους σημειώθηκαν και ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες πιστούς στο Μουάμαρ Καντάφι. Οι άνδρες του Καντάφι είχαν ανοίξει πυρ με βαρύ πυροβολικό και οι αντικαθεστωτικοί απαντούσαν στα πυρά τους.

Το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι πρόκειται "να καταρρεύσει" απόψε, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. "Αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουμε απόψε είναι η κατάρρευση του καθεστώτος", δήλωσε η εκπρόσωπος της συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου."Όσο πιο γρήγορα αντιληφθεί ο Καντάφι ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλον τον κόσμο", προσέθεσε.

"Δεν φεύγω, θα μείνω μέχρι τέλους"

Ο Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί και δεν θα εγκαταλείψει την Τρίπολη, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση. Προσέθεσε ότι παραμένει στη λιβυκή πρωτεύουσα και ότι θα μείνει εκεί μέχρι τέλους και σημείωσε ότι "φοβάται ότι θα καεί η Τρίπολη". Κάλεσε το λιβυκό λαό να συρρεύσει από όλες τις περιοχές της χώρας στη λιβυκή πρωτεύουσα για να την απελευθερώσει από τους αντικαθεστωτικούς και υπογράμμισε ότι θα βγει "νικητής" από τη μάχη της Τρίπολης.

Την ίδια ώρα, σφοδρές συγκρούσεις με ελαφρά όπλα σημειώνονταν κοντά στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν δημοσιογράφοι στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βρίσκεται εκεί.

Άνδρες του Καντάφι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ, έχουν τοποθετηθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Rixos και πυροβολούν προς τα ανατολικά, πιθανώς προς αντικαθεστωτικούς, αλλά ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει το στόχο τους. Οι δημοσιογράφοι βγήκαν με λευκές σημαίες στις οποίες αναγράφεται "TV" για να δείξουν την παρουσία τους στο ξενοδοχείο και να αποφευχθεί να βρεθούν στο στόχαστρο.

Μέλη της διεύθυνσης του ξενοδοχείου, όπως και ο επικεφαλής του, ελβετικής υπηκοότητας, εγκατέλειψαν το κτίριο. Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι υπάλληλοί του είχαν ήδη δεχθεί τηλεφωνήματα από ανθρώπους που απειλούσαν να επιτεθούν στο ξενοδοχείο επειδή φιλοξενεί αξιωματούχους.

Ορισμένοι εκπρόσωποι του λιβυκού καθεστώτος βρίσκονται στο ξενοδοχείο, ενώ με κάποιους άλλους δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επαφή. Φρουροί και υπάλληλοι, σε περιορισμένο αριθμό, εξακολουθούν να βρίσκονται στο ξενοδοχείο.

Κατέλαβαν στρατόπεδο

Μαχητής των αντικαθεστωτικών δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο οτι πήραν τον έλεγχο στρατοπέδου στην είσοδο της λιβυκής πρωτεύουσας. "Πήραμε τον έλεγχο αυτής της βάσης, αλλά δεν τον έχουμε ακόμη εξασφαλίσει. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη σκοπευτές που κρύβονται στο εσωτερικό", είπε.

Οπως είχε μεταδώσει νωρίτερα ο ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου οι αντικαθεστωτικοί πήραν απο το στρατόπεδο όπλα και πυρομαχικά και όχι αναίμακτα. Οπως είπε, όταν ο ίδιος εισήλθε στο στρατόπεδο, μετά τη σφοδρή επίθεση των εξεγερμένων, οχήματα είχαν τυλιχθεί στις φλόγες και μέσα σε αυτά υπήρχαν απανθρακωμένα πτώματα.

Από τις μάχες τραυματίστηκαν πολλοί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να κάνει έναν απολογισμό των θυμάτων.


Νατοϊκοί βομβαρδισμοί σε συγκρότημα του Καντάφι

Στο μεταξύ, δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια του Μουάμαρ Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα.

Εκπρόσωπος της εξέγερσης δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως λίβυοι εξεγερμένοι, οι οποίοι έφτασαν δια θαλάσσης από τη Μιζουράτα, έχουν διεισδύσει στην πρωτεύουσα και συμμετέχουν στις μάχες που διεξάγονται εκεί αυτή τη στιγμή. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και ανταποκριτής του Ροιτερς.

"Προωθημένα στοιχεία των εξεγερμένων της Μιζουράτα έφτασαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη από τη θάλασσα. Ενώθηκαν με τους εκεί εξεγερμένους και μάχονται αυτή τη στιγμή στο πλευρό τους", δήλωσε ο Αμπντάλα Μελιτάν, του Κέντρου Μέσων Ενημέρωσης του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μιζουράτα.

"Πρόκειται για περίπου 200 μαχητές, έχουν αναπτυχθεί στη ζώνη Σουκ Τζομάα (στη βορειοδυτική Τρίπολη)", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. "Θα τους στείλουμε ενισχύσεις" από τη Μιζουράτα, πρόσθεσε.

"Εντός 10 ημερών θα έχει πέσει το καθεστώς"

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι θα πέσει εντός δέκα ημερών το πολύ, δήλωσε ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, ο οποίος διέφυγε την Παρασκευή από την Τρίπολη και τάχθηκε στο πλευρό των Λίβυων αντικαθεστωτικών.
Μιλώντας στο ιταλικό δίκτυο Rai News, ο Τζαλούντ σημείωσε ότι το καθεστώς της Λιβύης θα τελειώσει "εντός μιας εβδομάδας, το αργότερο σε 10 ημέρες, ίσως και λιγότερο".
newsit.gr/