Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Με αίτημα για εκλογές στην Δ.Ε.Θ. ο Αντώνης Σαμαράς

Ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης θα καταθέσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Ν.Δ., όπου θα μεταβεί στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, ως «ο επόμενος» Πρωθυπουργός.
Ο Αντώνης Σαμαράς για πρώτη φορά θα θέσει με τόση έμφαση το αίτημα της αποχώρησης της κυβέρνησης και της διενέργειας πρόωρων εκλογών με το σκεπτικό ότι «όσο μένει αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και ο Γιώργος Παπανδρέου Πρωθυπουργός, τόσο θα βουλιάζει η χώρα και η οικονομία».
Το μήνυμα που επιθυμεί να εκπέμψει ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόσο με την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, όσο και με την συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει συνίσταται σε δύο φράσεις. «Φτάνει πια, δεν θα σας αφήσουμε να καταστρέψετε τη χώρα», θα πει προς την κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας την άμεση προκήρυξη εκλογών ενώ απευθυνόμενος σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό -και όχι μόνο το κομματικό του ακροατήριο- θα επιχειρήσει να πείσει ότι είναι «έτοιμος να κυβερνήσει, με λύσεις - όχι εύκολες- αλλά αποτελεσματικές που εγγυώνται ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση».
Την Τρίτη το πρωί, μετά το Δεκαπενταύγουστο, ο κ. Σαμαράς ήταν και πάλι στο γραφείο του μετά από ανάπαυλα μόλις μιας εβδομάδας. «Είναι και αυτό δείγμα υπευθυνότητας του ηγέτη» έλεγαν συνεργάτες του, σχολιάζοντας αρνητικά τις συνεχιζόμενες διακοπές του Πρωθυπουργού εν μέσω διεθνούς οικονομικής και χρηματιστηριακής θύελλας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Γ. Μιχελάκης μίλησε επανειλημμένως για «μόνιμες διακοπές» στην αντιπαράθεση του με τον κ. Πάγκαλο. Ουσιαστικά τα πυρά του στόχευαν τον Πρωθυπουργό.
Όμως ο κ. Σαμαράς έχει τους δικούς του λόγους που παρέμεινε όλο το καλοκαίρι στο γραφείο του. Κατ΄ αρχήν είναι εργασιομανής, όπως εκμυστηρεύονται στο BriefingNews στενοί του συνεργάτες που τον ακολουθούν από την δεκαετία του ΄90. Όμως ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει και πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Καταρτίζει με τους συνεργάτες του τις εκλογικές λίστες, ολοκληρώνει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος του και ταυτόχρονα προωθεί έναν δημόσιο διάλογο για τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές,
Ο ίδιος θεωρεί ότι «δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για καθυστερήσεις και όλα πρέπει να είναι έτοιμα πολύ σύντομα».
Κι αυτό γιατί στην ΝΔ δεν πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου πως δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Από τη μια οι ίδιοι τις θεωρούν πλέον απαραίτητες και από την άλλη εκτιμούν ότι τα αδιέξοδα της κυβέρνησης θα την οδηγήσουν αναγκαστικά σε κάλπες ακόμη και αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν τις επιθυμεί μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η ανάδειξη των δηλώσεων του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου για την αναγκαιότητα πρόωρων εκλογών που επιδίωξε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ καθιστώντας σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει πολιτικές εξελίξεις μέσα στο Φθινόπωρο.
Στην Λεωφόρο Συγγρού μάλιστα θεωρούν ότι το αίτημα πολιτικής ηρεμίας που εξέπεμψε η κυβέρνηση μετά τις συσκέψεις που είχε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη απευθύνονται κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ότι , δηλαδή, ενόψει της εθνικής συνδιάσκεψης στις 3 Σεπτεμβρίου αλλά και τις ΔΕΘ αμέσως μετά , η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να κατευνάσει τα στελέχη του για να αποφύγει κύμα αντιδράσεων από την βάση που θα ακύρωνε τις αντίστοιχες παρουσίες του Γιώργου Παπανδρέου.
Τις επόμενες εβδομάδες ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους όλων των παραγωγικών τάξεων και θεσμικών φορέων προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνίες για μέτρα πολιτικής σε όλους τους τομείς. Άλλωστε αποτελεί πεποίθηση του προέδρου της ΝΔ ότι οποιαδήποτε πρόταση διακυβέρνησης για να έχει προοπτική οφείλει να στηρίζεται σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία.
Η γραμμή που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς συνοψίζεται στους εξής άξονες:
Μετωπική με τον πρωθυπουργό και στενό μαρκάρισμα στον κ. Βενιζέλο. Ανάδειξη των οικονομικών αποτελεσμάτων της Μνημονιακής πολιτικής με την ύφεση , την ανεργία και τα υψηλά ελλείμματα στην κορυφή της ατζέντας.
Αποστασιοποίηση από τυφλές διαμαρτυρίες αλλά συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα και τις διεργασίες τους. Επιμονή και σε άλλους τομείς πλην της οικονομίας όπως πχ τα εθνικά θέματα και η ανακήρυξη της ΑΟΖ.