Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Πάνος Παναγιωτόπουλος...Προσβολή της διεθνούς νομιμότητας και επίθεση κατά των θεσμών της Ε.Ε. συνιστούν οι, πρωτοφανούς προκλητικότητας, δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στη βόρεια –κατεχόμενη από τον Αττίλα– Κύπρο.


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Προσβολή της διεθνούς νομιμότητας και επίθεση κατά των θεσμών της Ε.Ε. συνιστούν οι, πρωτοφανούς προκλητικότητας, δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στη βόρεια –κατεχόμενη από τον Αττίλα– Κύπρο.

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν, παρ’ όλο που στο εσωτερικό της χώρας του αντιμάχεται το στρατιωτικό κατεστημένο, στην εξωτερική πολιτική ταυτίζεται πλήρως με τις πλέον έξαλλες, ακραίες και μισαλλόδοξες απόψεις, που προέρχονται από στρατοκρατικούς κύκλους και αποσταθεροποιούν την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών ακούγεται ακόμη πιο προκλητικό, αν σκεφτεί κανείς ότι γίνονται στην Κύπρο την επέτειο της Τουρκικής εισβολής και περιλαμβάνουν και επιμέρους αρνήσεις επιστροφής των κατεχομένων (π.χ. Βαρώσια, Μόρφου κ.λπ.), στις οποίες προβαίνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός, συμπεριφερόμενος ως κατακτητής και “ιδιοκτήτης” δια της βίας των εδαφών αυτών.

Η πολιτική αυτή συμπεριφορά της ηγεσίας της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να απαντάται με “χλιαρές” ανακοινώσεις, όπως αυτή που εξέδωσε ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδης, αλλά απαιτεί ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και στους διεθνείς οργανισμούς, για να αναδειχθεί το μέγεθος της Τουρκικής ευθύνης για την εκτός κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και διεθνούς νομιμότητας κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εισβολή του Αττίλα μέχρι και σήμερα».