Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Διαβεβαίωση Βενιζέλου: Κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας – Διασφαλισμένες οι τράπεζες



«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας και καμία απειλή χρεοκοπίας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της βουλής και εγγυήθηκε προσωπικά «ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι απολύτως καλυμμένο και διασφαλισμένο».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος, μίλησε για ανεύθυνες φήμες και ξεκαθάρισε ότι :

«Είναι ειλημμένη απόφαση το νέο πρόγραμμα να τεθεί σε ισχύ, έτσι ώστε όλα να έχουν τελειώσει πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει την έκτη δόση, που τώρα θα είναι η πρώτη δόση του νέου Προγράμματος.
Πήραμε την πολιτική απόφαση ότι καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας και την πολιτική απόφαση ότι καλύπτονται οι ανάγκες χρηματοδότησης και ρευστότητας του ελληνικού συστήματος. Το παιχνίδι με τις λέξεις τέτοιες στιγμές κρίσιμες πρέπει να σταματήσει.
Και καλώ τους Έλληνες πολίτες να ακούν μόνο τις υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης. Ενεργώ κατ' εντολή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και είμαι μέλος της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας της πλειοψηφίας, αλλά ως υπουργός Οικονομικών έχω ευθύνη απέναντι στον λαό και τον καλώ να ακούει την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών που τους ενημερώνουν υπεύθυνα.
Δίνουμε με τον πρωθυπουργό έναν αγώνα για την σταθεροποίηση και τον έλεγχο της κατάστασης. Οι χειρισμοί είναι λεπτοί, γίνονται επί τη βάσει σχεδίου και θα αποδώσουν αποτέλεσμα.
Ο όρος 'selective default' δεν πρέπει να μεταφράζεται στα ελληνικά κατά τρόπο, ο οποίος είναι το λιγότερο δημαγωγικός και υπεύθυνος. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας και καμία απειλή χρεοκοπίας. Δεν θα παίζει κανείς με τις λέξεις, με την αγωνία των πολιτών και με το μέλλον του έθνους.
Και κυρίως δεν δικαιούται να παίζει με τις λέξεις κάποιος υπεύθυνος θεσμικός παράγοντας. Κι αυτό αφορά όλα τα κόμματα και πρωτίστως την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της.
Καλώ την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε, γιατί οι χειρισμοί πρέπει να είναι εθνικοί και αποτελεσματικοί.
Και κοιτώντας στα μάτια τους Έλληνες πολίτες και ξέροντας την αγωνία τους, τούς διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι απολύτως καλυμμένο και διασφαλισμένο στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος ενεργεί ως μέλος του ευρωσυστήματος και στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, ρευστότητας κα χρηματοδότησης».

eklogika.gr