Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Προβάδισμα 4% δίνει στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ δημοσκόπηση της VPRC


Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, δίνει στη ΝΔ δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Επίκαιρα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,5% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 25,5%, το ΚΚΕ με 13%, ο ΛΑΟΣ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 4%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%, η Χρυσή Αυγή με 1,5%, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΙΑ. με 1%, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών με 1%, ενώ συνολικό ποσοστό 5,5% πηγαίνει στα λοιπά κόμματα. Επίσης η αποχή, τα άκυρα και τα λευκά συγκεντρώνουν συνολικά 38,6%.
Η δημοσκόπηση δίνει Βουλή με έξι κόμματα, ενώ εντύπωση προκαλεί και η αύξηση του ποσοστού αποχής, το οποίο μέσα σε ένα μήνα διευρύνεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν η Δημοκρατική Αριστερά, η Δημοκρατική Συμμαχία, η Χρυσή Αυγή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών.
Συνολικά το ποσοστό που συγκεντρώνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανέρχεται στο 55%, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουνίου, όταν έφτανε στο 54,5% (28,5% για τη ΝΔ και 26% για το ΠΑΣΟΚ). Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό που συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, έχει μειωθεί κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες τους τελευταίους 7 μήνες! Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2010, το άθροισμα του ποσοστού των δύο μεγάλων κομμάτων έφτανε το 67% (34,5% για το ΠΑΣΟΚ και 32,5% για τη ΝΔ).

«Δυσαρεστημένο» το 91%
Δυσαρεστημένο από τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής την οικονομική κρίση, δηλώνει σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 91%! Αντίθετα, ικανοποίηση εκφράζει μόλις το 8%, ενώ «δεν γνωρίζω – δεν απαντώ» απαντά το 1%. Χαρακτηριστικό, είναι μάλιστα, ότι από το 91% που δηλώνει δυσαρέσκεια, το 67% εκφράζει την πλήρη απογοήτευσή του από την κυβερνητική πολιτική!
Στην ερώτηση τι συναισθήματα έχετε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με αυθόρμητες απαντήσεις, το 27% των ερωτηθέντων απαντούν οργή και θυμό, το 24% αγανάκτηση και απογοήτευση, το 18% λύπη, το 11% αβεβαιότητα και το 10% απόγνωση.
Ελπίδα και αισιοδοξία δηλώνει μόλις το 2% και ικανοποίηση και προσδοκία το 1%.
Σε ερώτηση για το αν τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (78%) απαντά πως πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Αντίθετα, μόλις το 11% δηλώνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση. Ένα ποσοστό 3% απαντά «δεν γνωρίζω – δεν απαντώ», ενώ το 8% απαντά πως τα πράγματα δεν πηγαίνουν ούτε προς τη σωστή, ούτε προς τη λάθος κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά το κυβερνών κόμμα, 70% απαντά πως κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 15% απαντά πως κινείται προς τη σωστή. «Ούτε σωστή, ούτε λάθος» απαντά το 11%, ενώ ένα ποσοστό 4% απαντά «δεν γνωρίζω – δεν απαντώ».

eklogika.gr