Στο ενδεχόμενο μερικής αδυναμίας πληρωμών, η οποία όμως δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 15 ημέρες, αναφέρεται ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στη γερμανική έκδοση των Financial Times.
Συμφωνα με τη μετάφραση που απέστειλε αργά το βράδυ της Τετάρτης το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Παπανδρέου δηλωνει ότι «θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά».
Ο πρωθυπουργός, καλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
«Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», τονίζει και υπογραμμίζει πως η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Θετικός εμφανίζεται έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Δυστυχώς, η Ευρώπη καθυστέρησε να ανταποκριθεί ακολουθώντας τα γεγονότα, παρά προλαβαίνοντας τις εξελίξεις, τονίζει σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος και προσθέτει ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός εδώ και 18 μήνες έχει διατυπώσει σειρά προτάσεων για μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.
Λογική η συμμετοχή ιδιωτών
Ο πρωθυπουργός ζητάει δε, να σταματήσουν οι έριδες μεταξύ Ταμείου και ΕΕ σχετικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα και θεωρεί λογική τη συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό χρέος.
«Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε άλλο απόσπασμα προαναγγέλλει την πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλάβουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Δέκα τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα χρωστάνε πάνω από 36 δισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ