Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει δώσει μια συνέντευξη ο κ. Ρεν και ουσιαστικά αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκυβέρνηση στην Ελλάδα, ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να δοθούν τα χρήματα και ότι πλέον οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν έχουν χρόνο. Θα κάνετε ένα σχόλιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας είχαμε πει ότι εμείς αυτό το οποίο ζητάμε, αυτά που έχουμε ζητήσει μέσα από το «Ζάππειο ΙΙ», είναι ουσιαστικά αυτά που ήδη έχουν γίνει δεκτά  για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Θέλω να επαναλάβω, για ακόμη μια φορά, ότι εμείς ζητάμε αυτά τα οποία έχουν πάρει ήδη οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί. Και σας είχα δώσει αρκετά στοιχεία γι’ αυτό Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να γίνει ουσιαστικά ό,τι συνέβη στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Το ζήτημα είναι γιατί αρνούνται αυτά τα οποία δώσανε στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Και το ζήτημα είναι γιατί δεν τα ζητά η κυβέρνηση. Και στο θέμα των οριζόντιων περικοπών από ένα όριο και πάνω και στο θέμα των φορολογικών συντελεστών και στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και στο θέμα των μέτρων, ειδικά για τους ανέργους νέους, τα κίνητρα που δίνονται και πολλά άλλα.
Είναι όλα αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται στις προτάσεις μας στο «Ζάππειο ΙΙ».
Και, μάλιστα -μιας και αναφέρεστε στο διεθνές περιβάλλον- υπάρχει ένα άρθρο στον Guardian, που κρίνει την πολιτική του Μνημονίου. Ακούστε, λοιπόν, πως χαρακτηρίζει ο Guardian την πολιτική αυτή: «ακραίο δημοσιονομικό μαζοχισμό, που δεν πρόκειται να πετύχει».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο πράγματα: Πρώτον, αν πραγματοποιήθηκε ή αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ψωμιάδη σήμερα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι στις 13:00.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος το ζητάει;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το ζήτησε ο κ. Ψωμιάδης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι υποψήφιος βουλευτής ο κ. Ψωμιάδης;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει δήλωση του κ. Ψωμιάδη για το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεύτερον: Υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα, υπάρχει και στη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου. Υπάρχει, πλέον, στη Ν.Δ. σκέψη σοβαρή να ζητήσει επίσημα εκλογές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα των πρόωρων εκλογών. Επιπλέον, αυτό που θέλω να σας πω είναι να έχετε εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά. Πρώτα βάζει το συμφέρον της χώρας. Από εκεί και πέρα, θα έρθει η ώρα και γι’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως γίνεται να θεωρείτε ότι είναι καταστροφική αυτή η πολιτική και να μην ζητάτε εκλογές για να ανατραπεί;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κρίνουμε τα πάντα με βάση το συμφέρον της χώρας. Και το κυριότερο: Δεν φερόμαστε ανεύθυνα ως αντιπολίτευση. Δεν κάνουμε αυτό το οποίο έκανε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, που οποίο εκβίαζε μόνιμα με το θέμα των πρόωρων εκλογών. Κάτι που κάνει ακόμα και ως κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τριήμερο που πέρασε υπήρξαν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, με τον κ. Σαμαρά, όπου του ζήτησε…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από τη δήλωση του Πρωθυπουργού, με αφορμή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Δηλαδή, μεσοβδόμαδα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν πρώτον ότι του ζήτησε να καταθέσει προτάσεις σε σχέση με πρόσωπα κοινής αποδοχής για κύρια πόστα, κυβερνητικά ή μη, και το άλλο ότι του ζήτησε επίσης προτάσεις σε σχέση βεβαίως με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το ενδεχόμενο να πάνε πακέτο αυτές οι προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 23-24 του μηνός.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια επικοινωνία. Όσον αφορά τις προτάσεις, εμείς τις έχουμε διατυπώσει στο «Ζάππειο ΙΙ». Είναι σε όλους γνωστό τι περιλαμβάνουν αυτές οι προτάσεις. Δεν χρειάζεται νομίζω από εκεί και πέρα τίποτα παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το άλλο, που το αναφέρει και στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, για πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κύρια πόστα, έχουν ζητηθεί λέει προτάσεις.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκε το θέμα της συμμετοχής προσώπων κοινής αποδοχής στην Επιτροπή, που θα δημιουργηθεί για τις αποκρατικοποιήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει μείνει, όμως, εκκρεμότητα. Υποψιάζομαι ότι δεν έχει απαντήσει ακόμη ο κ. Σαμαράς.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή. Εμείς έχουμε πει ότι πρώτα να δοθεί το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής αυτής, οι αρμοδιότητες που θα έχει, ο τρόπος λήψης των αποφάσεων κ.λ.π. Πρέπει πρώτα να διευκρινισθούν όλα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε στην ίδια συνέντευξη ότι παρουσίασε 18 προτάσεις της Ν.Δ. στον κ. Σαμαρά, που υλοποιούνται ήδη, και άλλες 14 που μπορούμε να τις συζητήσουμε.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι αυτό το non paper, που δόθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., στο οποίο αναφέρονται με το ποια πράγματα δρομολογούνται, ποια είναι σε εξέλιξη και ποια θα μπορούσαν να συζητηθούν.
Πάνω σ’ αυτό, θέλω να σας πω ότι επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα, σε πολλούς τομείς.
Π.χ. Η αποκατάσταση των συντάξεων χαμηλοσυνταξιούχων μέχρι 700€. Ο τεκμαρτός υπολογισμός του φόρου για τους μικρομεσαίους. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με διαχωρισμό δραστηριοτήτων και στρατηγικό επενδυτή. Fast track για όλες τις επιχειρήσεις. Ακόμα υπάρχει και το θέμα της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των υπουργών.
Π.χ. στο θέμα των αυθαιρέτων. Βλέπουμε δύο υπουργούς, τον κ. Παπακωνσταντίνου και την κα Μπιρμπίλη να τσακώνονται για το θέμα αυτό. Δεύτερον, για το θέμα των λιμανιών. Σας θυμίζω ότι εμείς έχουμε καταθέσει από το ‘09 συγκριμένες προτάσεις για το θέμα της αξιοποίησης των λιμανιών και αυτή τη στιγμή ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, ουσιαστικά, το μπλοκάρει γιατί διαφωνεί. Τρίτον, για το θέμα της ρευστότητας. Δεν έχει γίνει τίποτα. Υπάρχουν πάρα πολλές -όπως βλέπετε- προτάσεις, οι οποίες μπορεί στα λόγια να λένε ότι έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν υλοποιείται τίποτα. Όλα είναι απλώς στα χαρτιά. Άρα, το ζήτημα δεν είναι τι λέμε στα χαρτιά, αλλά εάν αυτά εφαρμόζονται ή όχι. Και στην πράξη δεν εφαρμόζεται τίποτε. Σας έχω πει ότι πίσω από την έλλειψη συναίνεσης, η κυβέρνηση κρύβει την αναποτελεσματικότητά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αύριο -όπως και στις 28 του μηνός- έχει προγραμματιστεί μία μεγάλη διαμαρτυρία αγανακτισμένων πολιτών πίσω από τη Βουλή, εσείς θέλω να μου πείτε αν ανησυχείτε για πιθανά επεισόδια και αν έχετε ένα σχόλιο για όλη αυτή την ιστορία.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα των συγκεντρώσεων έχει αναφερθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος στην ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης και σας θυμίζω τι έχει πει: «Χαιρόμαστε τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στις πλατείες. Που γίνονται πια όχι με κομματικούς στρατούς, όχι με κομματικές σημαίες, αλλά με μεγάλες πανεθνικές κινητοποιήσεις, κάτω από σύμβολα που ενώνουν: Με ελληνικές σημαίες!
Το μόνο που προειδοποιούμε, επειδή εμείς δεν χαϊδεύουμε αυτιά: Προσέξτε την οργή που γίνεται απελπισία. Προσέξτε τη μισαλλοδοξία, το χειρότερο εχθρό της λαϊκής δύναμης. Μην ενδώσετε στον πειρασμό της απελπισίας, που κάποιους -λίγους- του οδηγεί σε ακρότητες! Κακό κάνουν στο κίνημά σας…Μην αποδεχθείτε το σαράκι της μισαλλοδοξίας!».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά έχουμε συνύπαρξη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Φοβάστε επεισόδια;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή στην απάντησή σας κ. Εκπρόσωπε για το θέμα των εκλογών είπατε ότι όταν έρθει η ώρα θα το δείτε…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είπα να έχετε εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Και από εκεί και πέρα, το κάθε πράγμα στον καιρό του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν θα έρθει η ώρα, δηλαδή να ζητήσει εκλογές η Ν.Δ. λέτε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι σαφές αυτό που λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν λαμβάνετε υπ’ όψιν το καινούργιο γκάλοπ;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν σχολιάζω τα γκάλοπ και σας το έχω πει αυτό πολλές φορές. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα του Ζαππείου ΙΙ αρχίζει και ακούγεται από την κοινωνία, αλλά από εκεί και πέρα θέλει ακόμα μεγάλη προσπάθεια και αγώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τις κυβερνητικές πηγές στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Σαμαρά…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τοποθετήθηκα στο θέμα. Μιλάτε για ένα πράγμα το οποίο –σας είπα- ότι δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τελευταία επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον κ. Σαμαρά, συζητήθηκε και το θέμα της κοινής συνάντησης των οικονομικών επιτελείων των δύο κομμάτων προκειμένου να συνδιαμορφωθεί από κοινού ένα πρόγραμμα. Υπάρχει τέτοια πρόταση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είπα από την αρχή ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Οι προτάσεις μας είναι γνωστές. Στη Βουλή θα γίνει εκτενής συζήτηση και θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει αλλάξει η στάση σας σε σχέση με την πρόταση μομφής, ιδίως για τον υπουργό Οικονομικών; Σας έχουμε ρωτήσει και στο παρελθόν πολλές φορές, αλλά τώρα η συγκυρία με το Μεσοπρόθεσμο κάνει ακόμα πιο…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ισχύει αυτό που σας έχω πει. Η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της Ν.Δ., το οποίο θα το χρησιμοποιήσει όποτε και όταν κρίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι είναι γνωστές οι προτάσεις μας, αλλά θα γίνει μια εκτενής συζήτηση στη Βουλή.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Στο θέμα αυτό, υπάρχουν και συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Λέει, ας πούμε, μείωση των αμυντικών δαπανών κατά τόσο. Αυτό είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Το κόμμα μας όταν θα τίθεται το θέμα, θα τοποθετείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λοιπόν, θεωρείτε ότι ακόμα και αν ζητηθεί επισήμως να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στα δύο οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης και της Ν.Δ. ότι δεν είναι απαραίτητος …

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ξαναλέω: Οι προτάσεις της Ν.Δ. είναι σαφείς. Στη Βουλή, στα επιμέρους θέματα, θα υπάρξει εκτενής συζήτηση και τοποθέτηση του κόμματος. Μου ζητάτε να τοποθετηθώ επί ενός υποθετικού σεναρίου.
Όταν θα υπάρξουν τέτοιες προτάσεις, το κόμμα θα αποφασίσει σχετικά.