Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ



Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει, κατ’ αρχήν, μία δήλωση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Δ. Αβραμόπουλου σε σχέση με την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θράκη. Αναφέρει συγκεκριμένα:  
«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου στη Θράκη, υπερέβη τα εσκαμμένα και κάθε άλλο, παρά συμβάλλει σε αυτό, που όλοι στοχεύουμε και επιθυμούμε, τη δημιουργία δηλαδή όρων προσέγγισης και κλίματος συνεργασίας.
Σε αντίθεση με την επίσκεψη Ερντογάν το 2004, ο   κ. Νταβούτογλου φάνηκε να παραγνωρίζει το γεγονός, ότι η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα χαίρει, ισονομίας, ισοπολιτείας και του συνόλου των δημοκρατικών αρχών της ελληνικής και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, καθώς και των διεθνών συμβάσεων.
Ερωτηματικά εγείρει, η σιωπή, μέχρι στιγμής, του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο και καλούμε να ενημερώσει, άμεσα, με πληρότητα και ειλικρίνεια, την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, για όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών, που είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό, καθώς και για μια πρώτη αποτίμησή τους, με αξιολόγηση -εάν υπάρχουν- των όποιων αποτελεσμάτων».

·         Θέλω, επίσης, να σας πω, κάτι ακόμη. Επειδή είχα βγει προηγουμένως σε ένα ραδιόφωνο, στον Real Fm, και ρωτήσανε σχετικά, έχω κάνει μία δήλωση και την κατέγραψα για να σας τη δώσω. Για το θέμα των σεναρίων, με αφορμή το θέμα των πρόωρων εκλογών, τις συνεργασίες κτλ., έχω πει, λοιπόν, το εξής:
Εκείνοι που ονειρεύονται αρραβώνες της Νέας Δημοκρατίας πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο, είναι αυτοί που φοβούνται τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά αυτοδύναμο Πρωθυπουργό. Κουτόχορτο δεν τρώμε.

·         Ένα τρίτο θέμα είναι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπ. Οικονομικών. Έχω κάνει, επίσης, μία δήλωση: Η παραίτηση του γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλου, αποκαλύπτει την πλήρη διάλυση και ανεπάρκεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Παπανδρέου, ακόμη και στον κρισιμότατο τομέα των εσόδων. Τα συντροφικά μαχαιρώματα, οι ίντριγκες και τα παιχνίδια εξουσίας του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτονται και αποδεικνύουν το κυβερνητικό σκορποχώρι. Ο αρμόδιος για το θέμα των εσόδων, τελικά δεν έχει αρμοδιότητες και ήταν αναρμόδιος! Το απόλυτο μπάχαλο!
Η ακολουθούμενη πολιτική του Μνημονίου οδηγεί τη χώρα σε κατάρρευση και την ελληνική κοινωνία σε τραγικά αδιέξοδα.
Μέχρι τώρα η υστέρηση των εσόδων καλύφθηκε από τις θυσίες μισθωτών και συνταξιούχων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τη στάση πληρωμών προς τις επιχειρήσεις. Και ακόμα δεν βγαίνει.
Τώρα φαίνεται ότι χρειάζεται και «Ιφιγένεια» για να διασωθεί ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου. Επιτέλους, ποιοι θα λογοδοτήσουν για τις χαμένες θυσίες των πολιτών;
Για ποια αξιοπιστία τολμά να μιλά ο κ. Παπανδρέου;
Το κυβερνητικό ξεχαρβάλωμα και η εικόνα διάλυσης βυθίζουν τη χώρα στην άβυσσο…

·         Θέλω, επίσης, να σας πω δυο πράγματα για τα σενάρια ότι πάμε ως «σκληροί» να διαπραγματευτούμε στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Και θέλω να πω τα εξής: Πρώτον, εμείς - η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς- προωθούμε αλλαγή διαχείρισης του χρέους εδώ και μήνες.
Λίγο αργά θυμήθηκε ο κ. Παπανδρέου να κάνει τον «σκληρό», όταν για μήνες ήταν «πειθήνιος» και δεν διαπραγματευόταν το παραμικρό.
Όταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς προωθούσε τις θέσεις αυτές, στις οποίες σήμερα προσχωρεί ο κ. Παπανδρέου, τότε κατηγορούσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ως «απομονωμένο» στην Ευρώπη.
Χαιρόμαστε που ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στις θέσεις αυτές.
Αν ο ίδιος μπορεί κάτι να διαπραγματευτεί σήμερα, είναι γιατί εμείς του ανοίξαμε το δρόμο για το καλό της χώρας.
Πάντως, τον προειδοποιούμε ότι δεν θα δεχθούμε να εμφανίσει ως «εθνική επιτυχία» και αποτέλεσμα «σκληρής διαπραγμάτευσης», την περαιτέρω… σκλήρυνση του Μνημονίου με «κερασάκι» την επιμήκυνση!
Να προσθέσω δύο λόγια πάνω σ’ αυτό το τελευταίο.
Ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι μιλάγαμε για επιμήκυνση, για μείωση επιτοκίων, για το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων, για τα ευρωομόλογα, για τα αναπτυξιακά ομόλογα και όλα αυτά τα εργαλεία.
Όλα αυτά, όμως, είναι εργαλεία διαχείρισης του χρέους. Από μόνα τους δεν αρκούν. Αν υποθέσουμε, δηλαδή, ότι πάρουμε την επιμήκυνση -για παράδειγμα- αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει εάν έρθουν σκληρότερα μέτρα. Θα είναι ένα δώρον, άδωρον. Θα έχουμε δει το τυρί και δεν θα έχουμε δει τη φάκα.
Τα εργαλεία που αναφέραμε για να λειτουργήσουν πρέπει να υπάρξει χαλάρωμα του Μνημονίου. Να μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη, να μπορέσει να κινηθεί η αγορά, για να μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Είναι σημαντικό αυτό.
Θέλω, επίσης, να σας πω ότι σ’ όλη αυτή την ιστορία της λύσης πακέτου, το θέμα της επιμήκυνσης κ.τ.λ., ορισμένα πράγματα έχουν προαποφασιστεί.
Σας θυμίζω ότι εδώ, πριν από λίγες ημέρες, σας είχα μοιράσει την απόφαση του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου, που μίλησε για το θέμα της επιμήκυνσης. Υπάρχουν, επίσης, οι δηλώσεις του Όλι Ρεν σε απάντηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Παπανικολάου, που λέει ότι «εγώ συμφωνώ και για το επιτόκιο και για την επιμήκυνση». Σας θυμίζω, επίσης, δηλώσεις του Ολι Ρεν, πριν από δυο –τρεις μέρες, που πάλι μιλούσε γι’ αυτό το θέμα.
Για το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων έχουν τοποθετηθεί και στην Ευρώπη, λέγοωντας ότι το σκέφτονται και το κουβεντιάζουν.
Υπάρχει, δηλαδή, ένα θετικό πλαίσιο, αυτή τη στιγμή, στο οποίο κινούνται. Άρα, λοιπόν, μην προσπαθήσουν κάποιοι να μας περάσουν ως επιτυχία και να στήσουν επικοινωνιακούς θριάμβους πάνω σε προειλημμένες αποφάσεις και για τις οποίες έχουν γίνει συζητήσεις. Επαναλαμβάνω πως, όταν εμείς τα θέταμε, λέγανε ότι είμαστε «απομονωμένοι» στην Ευρώπη για όλα αυτά τα οποία λέγαμε.
Σημειώνω, επίσης, αυτό το φοβερό που βγαίνει από τη χθεσινή ανακοίνωση που σας μοίρασα. Να εμφανίζεται, δηλαδή, από την κυβέρνηση σαν «μνημονιακός» ο Α. Σαμαράς και σαν «αντιμνημονιακό» το ΠΑΣΟΚ, όταν όλοι ξέρουν ότι φαρδιά πλατιά η υπογραφή κάτω από το Μνημόνιο είναι του Γ. Παπανδρέου. Και ότι ο μόνος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί και έχει υποστεί την απίστευτη λάσπη για το θέμα της στάσης στο Μνημόνιο είναι ο Αντ. Σαμαράς. Μην τα ξεχνάμε όλα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από όλα αυτά που μας δώσατε, η είδηση για μένα είναι αυτό που λέτε στο τέλος ότι για να λειτουργήσουν όλα αυτά τα οποία θα αποφασιστούν ή δεν θα αποφασιστούν είναι τα εργαλεία…  

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τα εργαλεία διαχείρισης του χρέους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι απαιτείται χαλάρωση του Μνημονίου…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας θυμίζω, ότι στη δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, υπάρχει το θέμα της δραστικής αλλαγής των όρων του Μνημονίου. Επίσης -αυτό το επαναλαμβάνω- ότι για να λειτουργήσουν όλα αυτά τα εργαλεία, τα οποία ανέφερα, χρειάζεται χαλάρωμα του Μνημονίου, για να βγούμε από το αδιέξοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στρος Καν.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν, στη χθεσινή ανακοίνωση έχουμε βάλει το θέμα αυτό. Θέλω να σας πω ότι, όπως φαίνεται και από το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» ο κ. Παπανδρέου πίεσε τον Στρος Καν να μπει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, αναλαμβάνοντας μάλιστα - όπως λέει ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ- να κάμψει τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων. Σας θυμίζω ότι του έλεγε ο Στρος Καν «μα θα το δεχτούν οι Ευρωπαίοι;». Και ο Πρωθυπουργός του είχε απαντήσει ότι θα φροντίσει ο ίδιος γι’ αυτό. Δεν μεταφέρω ακριβή τη φράση. Λέω απλώς το νόημα. Ότι αυτός θα έκαμπτε τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων. Έθεσα χθες το ερώτημα εάν έχει κάτι να μας πει ο πρωθυπουργός. Απάντηση δεν πήραμε.
Όπως δεν πήραμε ερωτήσεις για τα ερωτήματα που θέσαμε, για το ίδιο θέμα, όταν έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις από την εφημερίδα ‘Καθημερινή’. Το μόνο που είπε ο πρωθυπουργός είναι η παραδοχή που έκανε, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα, στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Είπε συγκεκριμένα ότι «μόνο προδότη δεν τον είπαν, επειδή έψαχνε λεφτά για τον τόπο». Δεν μας είπε, όμως, τίποτε συγκεκριμένο για τα συγκεκριμένα ερωτήματα:
Συνοψίζω και επαναλαμβάνω:

Πρώτον: Αφού τώρα παραδέχεται μυστικές συνομιλίες με το Στρος Καν, γιατί την ίδια ώρα –αλλά και αργότερα- διαβεβαίωνε τους Έλληνες ότι “λεφτά υπάρχουν”;

Δεύτερον: Γιατί ο Πρωθυπουργός, ενώ συζητούσε μυστικά με τον κ. Στρος Καν, δημόσια αποπροσανατόλιζε τους Έλληνες λέγοντας (το Δεκέμβριο του 2009), ότι «τα σενάρια προσφυγής μας στο ΔΝΤ δεν υπάρχουν» και επιμένοντας (τον Ιανουαρίου του 2010), ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ»;

Τρίτον: Πότε τελικά είχε ληφθεί η απόφαση προσφυγής στο ΔΝΤ με δεδομένο ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, με συνέντευξή του στη ΝΕΤ, στις αρχές Μαΐου, έχει αποκαλύψει ότι το “ΔΝΤ ήταν η πρώτη επιλογή και η μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου”;

Τέταρτον: Γιατί ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, ενώ γνώριζαν την κατάσταση της Οικονομίας, φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009, αυξάνοντας τεχνητά τις δαπάνες και ακυρώνοντας μέτρα που είχαν δρομολογηθεί;

Πέμπτον: Γιατί, στη συνέχεια, καθυστέρησαν να πάρουν τα μέτρα που χρειάζονταν, παρόλο που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς τους ζητούσε να “ξεκολλήσουν, επιτέλους”;

Έκτον: Γιατί απαξίωναν την ελληνική οικονομία με τις δηλώσεις για επικείμενη “χρεοκοπία”, για “διεφθαρμένη χώρα”, για οικονομία που μοιάζει με τον “Τιτανικό”;

Έβδομον: Γιατί δεν αναζήτησαν πρώτα λύση μέσα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, αλλά αποφάσισαν να οδηγήσουν συνειδητά τη χώρα στο ΔΝΤ;

Όγδοο: Γιατί, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2009, υποστήριζε ότι οι πρακτικές του ΔΝΤ «ουσιαστικά κόβουν το μέλλον της χώρας», και καταδικάζουν τη χώρα «στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση», επέλεξε παρασκηνιακά να προσφύγει στο ΔΝΤ;

Ένατο: Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε στην εξασφάλιση των δανείων που χρειαζόταν η χώρα όταν τα spreads ήταν ακόμη χαμηλά;

Δέκατο: Γιατί, ενώ γνώριζαν την κατάσταση και μεθόδευαν υπαγωγή στο ΔΝΤ, κατέθεσαν -για το 2010- ένα παντελώς πλαστό Προϋπολογισμό, μοιράζοντας ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, παροχές και αυξήσεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά αυτά που είπε ο Στρος Καν ότι «είμαστε τελειωμένοι», ότι είμαστε…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πείτε μου αν είναι η πρώτη φορά που ακούτε να διασύρεται η χώρα, να μιλάνε για «Τιτανικούς», να μιλάνε για χώρα «κλεφτών» και «απατεώνων» και να αποδέχονται χαρακτηρισμούς για «όνειδος της Ευρώπης» και κανείς να μην βγαίνει από την κυβέρνηση να υποστηρίξει αυτό τον Τόπο. Αντιθέτως, μάλιστα, έβγαιναν και διέσυραν ακόμη περισσότερο τη χώρα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτά που κουβεντιάζει σήμερα η Ευρώπη, αυτά που σας έλεγα προηγουμένως για τα εργαλεία. Φαντάζεστε να έχουν αρχίσει να τα κουβεντιάζουν μόνο για μας; Όλες οι χώρες δεν έχουν προβλήματα; Όλες οι χώρες δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομική κρίση; Όλη η Γηραιά Ήπειρος δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από το φάσμα της δημοσιονομικής κρίσης; Η παρέμβαση των Αμερικανών στη Μέρκελ να δοθεί μια συνολική λύση -το ξέρετε ότι διαχρονικά γίνονται αυτές οι πιέσεις, όχι μόνο τώρα αλλά και πριν- γιατί γίνονται; Γιατί όλη η Ευρώπη έχει πρόβλημα. Πως, η ίδια η κυβέρνηση, με όλη αυτή την πολιτική, έχει βγει τόσο καιρό και έχει διασύρει τη χώρα μας; Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Δεν με εκπλήσσει αυτό. Πόσα έχουμε ζήσει αυτούς τους μήνες που καταλήγουν στο διασυρμό της χώρας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη στάση του κ. Παπανδρέου. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τους Πολιτικούς Αρχηγούς να βρεθεί ένας κοινός τόπος, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής. Είδαμε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος να λέει στις δηλώσεις του στο Υπουργικό Συμβούλιο, να είναι αρκετά επικριτικός, μάλλον, για τον κ. Σαμαρά. Θεωρείτε ότι με τέτοια συμπεριφορά και τέτοια πρακτική μπορεί να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση και να υπάρξει κοινός στόχος, ενόψει των κρίσιμων διασκέψεων σε επίπεδο Κορυφής της Ε.Ε.;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Την ημέρα που βρισκόμασταν στο Ελσίνκι, μας ειδοποίησαν ότι υπήρξε μια επικοινωνία για να γίνει μια συνάντηση. Την επομένη, ακριβώς, της πρόσκλησης, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου επετέθη με σφοδρότητα κατά του κ. Σαμαρά. Πήγαμε στη συνάντηση. Ξέρετε ότι ήταν ένα κλίμα καλό. Δεν κάναμε καμία διαρροή -το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό όλοι- και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό και δημιουργήθηκε και μια ένταση. Μας είπαν για τη διαρροή περί των εκλογών και απαντήσαμε. Και ούτε αυτό θα κάναμε. Και ξαφνικά, ενώ υπάρχει αυτό το κλίμα, μια συναίνεση στα αυτονόητα, η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική που ξέρετε. Και τι εννοώ -για να μην παρεξηγηθώ- «συναίνεση στα αυτονόητα»; Όταν εμείς τόσο καιρό φωνάζουμε για επιτόκια, για επιμήκυνση, για ευρωομόλογα, για αναπτυξιακά ομόλογα, για όλα αυτά τα εργαλεία, για τα οποία έχει μιλήσει ο Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς με τον Τρισέ, με τον Γιούνκερ, με τον Μαρτένς, με το Ραχόι, όταν έχει κάνει όλες αυτές τις συζητήσεις, είναι δυνατόν εμείς να έρθουμε και να μην πούμε σε αυτό «ναι, είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα και το έχουμε πει πρώτοι και χαιρόμαστε που έρχεστε εσείς επάνω μας;».
Και, αφού γίνεται αυτό, ενόψει των κρίσιμων Συνόδων, την επομένη ακριβώς, στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχει αυτή η αναφορά του κ. Παπανδρέου στον κ. Σαμαρά. Όταν ο ίδιος, λίγες παραγράφους πιο πάνω από την αναφορά στον κ. Σαμαρά, λέει ότι αντιλαμβάνεται το θέμα της αντιπολιτευτικής τακτικής, αλλά τελοσπάντων, σε μίνιμουμ πράγματα θα έπρεπε να υπάρχει κ.λ.π.
Έρχεται, λοιπόν, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να τορπιλίσει το κλίμα με την ομιλία του, βάζοντας φωτιά -αν θέλετε- που για εμάς είναι ακατανόητο. Τελοσπάντων, όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Έτσι εννοούν το διάλογο. Ακόμα και τη συναίνεση στα αυτονόητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αυτό που λέτε τώρα, εννοείτε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει συναίνεση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας είπα γεγονότα. Εδώ δεν σας είπα την άποψή μου. Σας είπα γεγονότα. Μας καλεί σε διάλογο, την επομένη μας βρίζει. Πάμε στη συνάντηση, δίνουμε το αυτονόητο για όλα αυτά που σας είπα, την επομένη δεχόμαστε και πάλι επίθεση. Την τορπιλίζει την συναίνεση, όχι δεν την θέλει. Όχι δεν την θέλει, την τορπιλίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρίτη φορά θα πάτε να τον ξαναδείτε, αν σας καλέσουν;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αφήστε να μας καλέσει πρώτα. Θέλω, όμως, να πω ότι για μας, πάνω από όλα προέχει το συμφέρον της χώρας. Όλα γίνονται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Και αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επ’ αυτού θέλω να ρωτήσω: Εάν από τις πληροφορίες που έχετε από τον Πρόεδρο του κόμματος, ο κ. Παπανδρέου έθιξε θέμα της πλημμελούς ή να πω διαφορετικά, όχι και τόσο μαχητικής στάσης του κ. Σαμαρά στο Ελσίνκι, όπως, στη συνέχεια, οι διαρροές έλεγαν, και όπως, επίσης, στη συνέχεια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό το απαντήσαμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάω αν αυτά, τα οποία ειπώθηκαν σε βάρος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μετά, αποτέλεσαν τμήμα της συζητήσεως των δυο ανδρών.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να πω το εξής: Όσον αφορά στη διαρροή, εμείς απαντήσαμε με τις συγκεκριμένες παραγράφους από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, υπήρξε.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, όχι, όχι. Είπα, καμία διαρροή, ούτε διαψεύσεις, ούτε επιβεβαιώσεις, ούτε τίποτα. Καθαρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι αυτές οι συναντήσεις, μεταξύ των Πολιτικών Αρχηγών, μπορεί να γίνονται πίσω από την πλάτη του Ελληνικού λαού;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Γιατί γίνονται πίσω από την πλάτη του Ελληνικού λαού;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για μυστική συνεννόηση, κατά το γνωστό, μυστική διπλωματία;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Δεν υπάρχει καμία μυστική συνεννόηση. Αυτά τα οποία είπε με τη δήλωσή του ο Πρόεδρος είναι συγκεκριμένα πράγματα. Εκεί είναι η ουσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μη φύγουμε από το θέμα, επειδή είπατε για τη Λιβύη, οι δυνάμεις οι οποίες έχουν αντίσταση στον Καντάφι, αυτή τη στιγμή, δίνουν, άμα διαβάσετε σήμερα τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» έχουμε καταγγελία εναντίον του Καντάφι, για τον Παπανδρέου, δηλαδή.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Στη χθεσινή ανακοίνωση -επειδή έγινε στην ομιλία του Πρωθυπουργού και αναφορά στη σοσιαλιστική οικογένεια ας μην πιάσουμε κουβέντα τώρα για τη σοσιαλιστική οικογένεια, για τον Μουμπάρακ, τον Μπεν Αλί και τον Καντάφι- ρωτάμε: Άραγε αυτή είναι η αιτία που δεν έχει βγει ακόμα από την κυβέρνηση καμία σαφής ανακοίνωση καταγγελίας για την αιματοχυσία που έχει προκαλέσει το καθεστώς Καντάφι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω ότι καταγγέλλουν τον Πρωθυπουργό.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό λέω και εγώ. Υπάρχει κάποια καταγγελία της αιματοχυσίας από την κυβέρνηση, ανοιχτή και ξεκάθαρη; Εγώ δεν την έχω δει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως γίνεται να είναι αξιόπιστος ο κ. Σαμαράς, από τη στιγμή που τάσσεται υπέρ της ανταγωνιστικότητας της πρότασης Μπαρόζο – Ρομπάι και την ίδια στιγμή να είναι κατά του Μνημονίου στην Ελλάδα;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι μια κρίση δική σας...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι τα ίδια σχεδόν μέτρα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι. Δεν είναι τα ίδια μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μέτρα που αποσκοπούν στην ανταγωνιστικότητα! Σαφώς είναι τα ίδια μέτρα. Ακριβώς τα ίδια μέτρα είναι.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι τα ίδια μέτρα. Έχει διαφορά το ένα από το άλλο. Υπάρχουν σαφείς διαφορές. Σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, τα 67 έτη, που είχε βάλει ως όριο το σχέδιο Σαρκοζί – Μέρκελ ως όριο συνταξιοδότησης. Και, μάλιστα, αναφέρθηκαν παραδείγματα ότι ορισμένες χώρες, όπου ο μέσος όρος ζωής είναι 62. Πώς θα βάλεις όριο τα 67;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι το προσδόκιμο, δεν υπάρχει καμία διαφορά σε αυτό.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν και άλλα. Και εκεί πάλι έχουμε πει, σας θυμίζω, ότι υπάρχουν αστερίσκοι. Το είχαμε πει όταν ήμασταν στο Ελσίνκι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω ότι στην ουσία τα μέτρα που υπάρχουν στο Μνημόνιο προτείνονται και από τον Μπαρόζο και τον Ραχόι.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν συμφωνώ. Να κάτσουμε μια ημέρα, να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να τα δούμε. Εγώ λέω ότι δεν είναι έτσι. Μου ζητήσατε παραδείγματα και σας είπα το θέμα της συνταξιοδότησης. Απλά πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αλλαγή των όρων του Μνημονίου, ο κ. Σαμαράς προτείνει μέχρι τώρα, αν έχω καταλάβει, δυο. Μια η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι πολλά πράγματα. Είναι το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, του συμψηφισμού των χρεών, του ΕΣΠΑ, της ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων, της ανάπτυξης γενικότερα. Θέλω να πω, όμως, ένα σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάτε. Όλα αυτά, με αναφορά στο Ζάππειο, στην 7η Ιουλίου. Θα κάνετε υπομονή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, το επονομαζόμενο Ζάππειο ΙΙ, όπου θα υπάρξει επικαιροποίηση του οικονομικού προγράμματός μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλλαγή των όρων του Μνημονίου αφορά καθαρά στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Αυτό το πράγμα είναι. Για τις μειώσεις στις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων, για τις οποίες πάλι σήμερα αναφερθήκατε, δεν λέει τίποτα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είμαστε λίγες ημέρες πριν από το Ζάππειο ΙΙ. Θα κάνετε λίγη υπομονή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μπορεί να υπάρχουν παρερμηνείες, για πρώτη φορά βάζετε στην ατζέντα σας τη λέξη χαλάρωση των όρων του Μνημονίου.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, έχω βάλει δυο πράγματα. Τόνισα, επίσης, ότι  για να λειτουργήσουν τα εργαλεία της διαχείρισης του χρέους, επιμήκυνση, επιτόκιο κ.λ.π., για να υπάρξει αποτέλεσμα στην αγορά, θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωμα του Μνημονίου. Τα μέτρα που θα ληφθούν να μπορέσουν να δώσουν ανάσα στην αγορά. Αν αυτά δεν γίνουν, η επιμήκυνση, το επιτόκιο και όλα τα άλλα εργαλεία διαχείρισης του χρέους, θα είναι δώρα άδωρα. Είμαι σαφής νομίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να επιμείνω, όμως, κ. Εκπρόσωπε. Δηλαδή, η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου ταυτίζεται με τη φράση σας περί χαλαρώματος του Μνημονίου. Αυτός ο στόχος συμπλέει με το στόχο για απαλλαγή από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα, που έχει πει ο Πρόεδρος, εδώ και αρκετούς μήνες;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όσον αφορά στο ποσό που έχουμε δανειστεί, θα τιμήσουμε την υπογραφή μας. Από εκεί και πέρα, όμως, για να λειτουργήσουν όλα τα άλλα, για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να υπάρξει δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Γιατί αλλιώς δεν θα λειτουργήσουν αυτά. Θα είναι δώρον, άδωρο. Αυτό που σας είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λέτε, δηλαδή, ότι το χαλάρωμα και η δραστική αλλαγή των όρων είναι το μέσον που θα χρησιμοποιήσετε για να απαλλαγείτε από το Μνημόνιο. Δηλαδή, πρώτος στόχος είναι το χαλάρωμα και δεύτερος…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι αυτό που είπα. Είναι ξεκάθαρο. Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισή ώρα πριν αρχίσει η ενημέρωσή σας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Real, είπε ότι δεν γίνεται καμία νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών και έστειλε και ένα μήνυμα, και ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να μην στέλνει λάθος μήνυμα με τις ανακοινώσεις που βγάζει και γενικώς με τη στάση που τηρεί.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σε τι αναφερόταν ακριβώς. Δεν έχω καταλάβει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερόταν στη χθεσινή σας τοποθέτηση και ότι εσείς στέλνετε ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας την εντύπωση ότι νομιμοποιούνται μετανάστες, ενώ δεν είναι αυτή….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν να σας πω κάτι. Εδώ υπάρχουν τραγελαφικά πράγματα. Εδώ, χθες οι βουλευτές λέγανε στη Βουλή, ότι υπήρξε Κοινοβουλευτικό Πραξικόπημα, όσον αφορά στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης των λαθρομεταναστών. Η βουλευτής κα Πιπιλή κατήγγειλε ότι έμαθε για το θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας, για το θέμα των λαθρομεταναστών, για τη μείωση των χρόνων από τα 12 στα 8, στο εντευκτήριο, από έναν εκπρόσωπο των λαθρομεταναστών. Πρώτα το ακούσανε στο εντευκτήριο της Βουλής από έναν εκπρόσωπο των λαθρομεταναστών και μετά ακούστηκε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ένα το κρατούμενο είναι αυτό.
Δεύτερον: Έχω την αίσθηση -και αυτό το ερευνώ- ότι ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τι έχει πει, τι έχει υποσχεθεί στους λαθρομετανάστες και τι τελικά θα συμβεί. Είμαστε πολύ περίεργοι. Και αυτό οφείλει να το ξεκαθαρίσει. Να βγει, λοιπόν, και να πει ξεκάθαρα. Ένα, δύο, τρία. Διότι μέχρι στιγμής, άλλα λέει ο κ. Ραγκούσης, άλλα λέει η κα Νταλάρα, άλλα έχουν υποσχεθεί στους λαθρομετανάστες. Άρα, λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουν αυτοί πρώτοι, ας δώσουν αυτοί το μήνυμα στον Ελληνικό λαό τι ακριβώς έχουν κάνει, για να καταλάβει η κοινωνία τι ακριβώς έχουν σκοπό να πράξουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επ’ αυτού, ωστόσο, στη χθεσινή δήλωσή σας, έχετε χαρακτηρίσει ταπεινωτικό τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η κυβέρνηση. Εφόσον, λοιπόν, ζητάτε να διευκρινίσει για να καταλάβετε και εσείς και οι πολίτες και όλοι μας τι ακριβώς εννοεί ή τι έχει υποσχεθεί ή τι θα συμβεί, πως το έχετε χαρακτηρίσει ήδη;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Διότι αυτό το οποίο εμείς έχουμε από τη Βουλή είναι μία ταπεινωτική -και το επαναλαμβάνω- για την ελληνική πολιτεία απόφαση. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει υποκύψει στον εκβιασμό των μεταναστών. Προχωρεί απ’ ό,τι διαπιστώνουμε στη δια της πλαγίας οδού νομιμοποίησή τους. Και σας θυμίζω ότι όλη αυτή η ιστορία γίνεται σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή. Τη στιγμή που η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή ταράσσονται από κοινωνικές εκρήξεις και αυτό -ξέρετε πολύ καλά- μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο κύμα λαθρομετανάστευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλο το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ο κ. Παυλόπουλος Προκόπης, νομιμοποίησε κάποτε μια μεγάλη ομάδα λαθρομεταναστών που τότε είχαν ξεκινήσει 19 πρώτοι και μετά νομιμοποίησε 170 χιλιάδες.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν δεν νομίζω ότι υπάρχει τόσο μαζική νομιμοποίηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει: 170 χιλιάδες.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που θυμάμαι τότε, γιατί τα θυμάμαι πια, είναι ότι ως  δημοσιογράφος υπήρξαν απλώς άδειες παραμονής…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομιμοποιήθηκαν κανονικά.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπήρξε αυτό το ταπεινωτικό που συνέβη τώρα. Οργανώθηκαν -σας θυμίζω γιατί έχουμε ξεχάσει τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση- μαζεύτηκαν από όλα τα μέρη της Κρήτης στα Χανιά, πήγαν στο λιμάνι, μπήκαν σε ένα καράβι, έφτασαν στον Πειραιά, κατέβηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, πήγανε κομβόι, μπήκανε μέσα στη Νομική και άρχισε η διαδικασία. Δηλαδή, καμία αστυνομία δεν φρόντισε να ειδοποιήσει. Κανένα Λιμενικό δεν είδε αυτή τη μαζική μετακίνηση παράνομων λαθρομεταναστών. Μέσα σε ένα πλοίο που – όπως ξέρετε πολύ καλά- χρειάζεται ταυτότητα, γίνεται μια διαδικασία. Λοιπόν, και πάνε εκεί, μπαίνουν μέσα και αρχίζει η διαπραγμάτευση. Δεν θυμάμαι να υπήρξε ανάλογη διαπραγμάτευση και ανάλογη ανοχή σε άλλες κοινωνικές ομάδες να μπουν στην Υπατία και να καταλήξουν σ’ αυτό το κείμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπονοείτε ότι η κυβέρνηση το έκανε σχεδιασμένα αυτό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν είπα ότι η κυβέρνηση το έκανε σχεδιασμένα. Είπα ότι εμφανίζεται ένα κράτος διαλυμένο που άφησε όλη αυτή την επιχείρηση να εξελιχθεί, να γιγαντωθεί, να πάρει  αυτές τις διαστάσεις, ενώ θα μπορούσε να την είχε σταματήσει από την πρώτη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για κάποιους από τους «αλληλέγγυους» που βοηθούσαν τους μετανάστες ότι τους απαγόρευαν να πάρουν τροφή ή νερό…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει, θεωρείτε, κάποιο κόμμα πίσω απ’ αυτό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο. Κάποιοι άνθρωποι φαίνεται εμπόδιζαν. Υπάρχει απ’ ό,τι ξέρω μια δικαστική υπόθεση σε εξέλιξη. Από εκεί και πέρα είναι θέμα Δικαιοσύνης. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την κα Μπιρμπίλη θέλω να ρωτήσω: Ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα σε δηλώσεις του ζήτησε την παραίτησή της. Μπορούσε να έχει απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, είναι και θέση της Νέας Δημοκρατίας αυτό; Σχετικά με το χθεσινό μπρος πίσω της κας Μπιρμπίλη.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Βέβαια. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Προς Θεού μια χαρά τα λέει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω σε σχέση με τις ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και έκαναν λόγο για επιστολή που έχει σταλεί στον Α. Σαμαρά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο τους ΛΑΟΣ τον κ. Καρατζαφέρη, αλλά και από το βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. τον κ. Μαρκογιαννάκη με ερώτημα γιατί δεν αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία, προκειμένου να συνεχιστεί η διακοπείσα διαδικασία σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Siemens μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Επιτροπής για την παραπομπή των βουλευτών με το ερώτημα αν θα συγκροτηθεί πλέον Προανακριτική Επιτροπή σε ό,τι αφορά στα αδικήματα που τους καταλογίζονται. Επειδή, λοιπόν, το θέμα έχει μείνει μετέωρο, αν έχετε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού και αν επιβεβαιώνετε τις δύο επιστολές.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μα οι επιστολές -αν θυμάμαι καλά- δεν έχουν δοθεί μόνο στον κ. Σαμαρά, αλλά και σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Νομίζω και στον πρωθυπουργό..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει απαντήσει ο Πρόεδρος;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχουμε απαντήσει στο θέμα της επιστολής. Κατ’ αρχήν πρέπει να σας πω, ότι η πλειοψηφία η οποία έχει φέρει αυτήν την ιστορία οφείλει να τοποθετηθεί. Κατ’ αρχήν να μαζευτούν αυτές 60 υπογραφές, αν θυμάμαι καλά, που είναι σε πρώτη φάση, για να έρθει η συζήτηση και μετά να μαζευτούν οι 30. Και εδώ σας παραπέμπω στην ομιλία του κ. Α. Σαμαρά στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Θα πρέπει να βρεθούν οι 30 ήρωες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα θελήσουν να φέρουν μια υπόθεση η οποία έχει παραγραφεί και οι οποίοι θα θελήσουν να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα κείμενο που λέει ότι για το σκάνδαλο της Siemens αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να παραπεμφθούν -αν είναι δυνατόν- είναι ο Γ. Παπαθανασίου και ο Πρ. Παυλόπουλος!
Μιας και το θέτετε, θέλω, όμως, να ρωτήσω και κάτι άλλο: Τι είχε γίνει με το θέμα των ομολόγων; Αυτό γιατί δεν το ρωτάνε και γιατί δεν κάνουν αυτή τη διαδικασία να δούμε τι έχει γίνει και για το θέμα των ομολόγων; Να ρωτήσω και κάτι άλλο; Να το πάω ακόμα παρά πέρα; Το θέμα του Χρηματιστηρίου. Και σας θυμίζω ότι στην υπόθεση αυτή δεν υπάρχουν μόνο πολιτικά πρόσωπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποκαλύπτεται ότι κάθε μέρα, το τελευταίο διάστημα 1.600 άτομα, 1.600 συμπολίτες μας βλέπουν την πόρτα εξόδου και μένουν άνεργοι. Μάλιστα αποκομίζοντας μετά την απόφαση του κ. Λοβέρδου, του μεγάλου υπουργού Εργασίας, ψίχουλα σαν αποζημίωση. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω το εξής: Τα τελευταία χρόνια, πρωθυπουργοί, υπουργοί αρμόδιοι με την πολιτική τους και την τακτική τους συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες να απολύονται αυτοί οι άνθρωποι κάθε μέρα. Θεωρείτε ότι αυτοί οι κύριοι πρωθυπουργοί ή υπουργοί θα πρέπει να επιδείξουν «τσίπα» και να παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα, διότι συνεχίζουν να είναι ακόμη βουλευτές και να εισπράττουν τον παχυλό τους μισθό, την ώρα που συνάνθρωποί μας, λόγω της πολιτικής τους, χάνουν τις δουλειές τους; Πρέπει να παραιτηθούν αυτοί οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί που είναι σήμερα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ανήκουν σε όλα τα κόμματα;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Το 14,8% το τελευταίο επίσημο στοιχείο, που έχουμε για την αύξηση της ανεργίας, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής αδιέξοδης που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες, με τραγικά λάθη. Αν έχουμε φτάσει στο 14,8% είναι υπεύθυνοι οι πολιτικοί που έχουν δώσει μια οικονομία, μια αγορά σε ασφυξία. Τα λουκέτα πέφτουν σαν το χαλάζι στην αγορά και ο κόσμος βγαίνει στην ανεργία και δοκιμάζονται κάθε μέρα οι σχέσεις και ο κοινωνικός ιστός.
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι οφείλουμε να κοιτάξουμε να δούμε πως θα το λύσουμε αυτό. Και επανερχόμαστε στην αρχική κουβέντα που κάναμε, για το θέμα των εργαλείων, τη διαχείριση κ.τ.λ. Γιατί αυτό περιμένει ο κόσμος. Ο κόσμος θέλει αποτελέσματα. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ο κόσμος περιμένει από αυτό το σύστημα να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να υπάρξει ελπίδα. Και αυτή τη στιγμή, εμάς αυτό που μας απασχολεί είναι πως θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε και με τις προτάσεις μας. Προτάσεις που κάναμε και δεν εισακούστηκαν. Προτάσεις που είχαμε κάνει και ισχυρίζονταν ότι μας έχει απομονώσει όλη η Ευρώπη και τώρα όλοι έρχονται και κουβεντιάζουν.
Επανέρχομαι στις δηλώσεις που έχω κάνει για το θέμα των μέτρων, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτό περιμένει ο κάθε άνθρωπος: να έχει μια ελπίδα, να έχει αξιοπρέπεια και επιτέλους να μπορέσει να κινηθεί η αγορά. Αυτό είναι το ζητούμενο. Όλα τα άλλα πρέπει να τα αφήσουμε. Αυτό είναι το ζητούμενο για μας και αυτό είναι η απάντησή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή να παραμένουν οι άλλοι στη Βουλή και να παίρνουν το μισθό τους;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Λέω αυτό που έχω πει. Τίποτα παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως σχολιάζετε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καταφύγουν εναντίον του οίκου Moodys;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά και το βγάλαμε όταν βγήκε η αξιολόγηση, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει εδώ και καιρό ότι θα πρέπει να τεθεί ξανά στο τραπέζι το θέμα της αξιολόγησης και της αξιοπιστίας των Οίκων αυτών. Είναι ξεκάθαρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …………

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν συμφωνώ. Δεν είπα ότι συμφωνώ. Είπα  ότι πρέπει να τεθεί το θέμα των Οίκων Αξιολόγησης και το πλαίσιο λειτουργίας τους και ο έλεγχός τους. Απλά πράγματα. Ευχαριστώ.