Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση του Κώστα Κόλλια για το θέμα της κόκκινης λάσπης «Η προστασία του Κορινθιακού είναι συλλογική και ύψιστη ευθύνη»


Παρέμβαση στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια συζήτησης σχετικά με τα απόβλητα που παράγονται κατά την επεξεργασία του βωξίτη. Ο κ. Κόλλιας επεσήμανε τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον Κορινθιακό από την επί 45 και πλέον έτη εναπόθεση ερυθράς ιλύος από το εργοστάσιο της Αλουμίνιο Α.Ε. στο κόλπο της Αντίκυρας. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είχαμε στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας μία σοβαρότατη συζήτηση με μοναδικό ενδιαφέρον για τον Κορινθιακό και το Νομό μας. Και αυτό διότι οι επιπτώσεις από την επεξεργασία του βωξίτη στην άλλη όχθη του κόλπου μας είναι καταστροφικές για το περιβάλλον και δυνητικά ολέθριες για τη δημόσια υγεία. Όλοι γνωρίζουμε ότι εδώ και 45 χρόνια, από την εποχή της πρώην ΠΕΣΙΝΕ, εναποτίθενται ετησίως 700.000 τόνοι ερυθράς ιλύος. Το αποτέλεσμα είναι ότι, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, το 12% του θαλάσσιου πυθμένα στον Κορινθιακό έχει καλυφθεί από αυτήν τη λάσπη – το Πανεπιστήμιο Πατρών ανεβάζει το ποσοστό στο 20%.
Αυτή η επονομαζόμενη κόκκινη λάσπη είναι τοξική, καθώς περιέχει βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα επιβλαβή, όπως μόλυβδο και υδράργυρο, αλλά ραδιενεργά στοιχεία σε ποσότητες έως 16 φορές μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες, όπως ουράνιο και ράδιο. Μιλούμε για ένα βιομηχανικό απόβλητο εν δυνάμει απειλή για τη δημόσια υγεία και το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής. Πρόκειται δε για την υπ’ αριθμόν 1 πηγή ρύπανσης στον Κορινθιακό, ο οποίος υποφέρει επιπλέον από τη διάβρωση, την υπεραλίευση, την ανεξέλεγκτη απόρριψη αγροτικών και αστικών αποβλήτων. Με δεδομένο δε ότι μιλάμε για έναν κλειστό θαλάσσιο χώρο, όπου τα νερά δεν ανανεώνονται συχνά, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε πηγή μόλυνσης φέρνει τον Κορινθιακό και τους γύρω νομούς ένα βήμα πιο κοντά στην ερήμωση και την καταστροφή.
Το 2008 η Αλουμίνιο Α.Ε. ελέγχθηκε για πρώτη φορά και της επιβλήθηκε πρόστιμο 300.000 ευρώ. Το 2009 η Νομαρχία Βοιωτίας επέτρεψε τη συνέχιση της απόρριψης στη θάλασσα της κόκκινης λάσπης μέχρι το 2011, οπότε και το εργοστάσιο είναι υποχρεωμένο να έχει φροντίσει για τη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διαχείρισης για το σύνολο της λάσπης. Αυτά τα δεδομένα εξέθεσα στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, ζητώντας εξηγήσεις για την υπάρχουσα κατάσταση και διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον ριζικές αλλαγές. Ζήτησα από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος τη δέσμευση ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί στο ακέραιο, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει μηδενιστεί η απόρριψη.
Όπως με ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, και επιβεβαίωσαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, ήδη το 70% της παραγόμενης λάσπης δεν καταλήγει πλέον στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά διοχετεύεται σε ειδικές εγκαταστάσεις στην ξηρά. Έλαβα τη δέσμευση, τόσο από τους εκπροσώπους της πολιτείας, όσο και από τη εταιρεία, ότι πράγματι μέχρι το τέλος του 2011 η ρύπανση του Κορινθιακού από την «Αλουμίνιο Α.Ε.» θα λάβει τέλος. Αυτές οι διαβεβαιώσεις είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, πλην όμως δεν εφησυχάζουμε. Θα παρακολουθώ το θέμα και θα φροντίσω να έχω τακτική ενημέρωση, τόσο από κρατικούς αξιωματούχους, όσο και από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, τα οποία έχουν δραστηριοποιηθεί έντομα στο πρόβλημα με έρευνες και αναλύσεις. Η ευθύνη για την προστασία του Κορινθιακού είναι συλλογική και έχουμε ύψιστο καθήκον όλοι οι γειτνιάζοντες Νομοί να συνεργαστούμε ώστε να δοθεί ένα τέλος στην καταστροφή