Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Συλλαλητήριο αγροτών της Κορινθίας στην Τρίπολη τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα στη 1.00 τι μεσημέρι, θα γίνει συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ, στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης. Οι Γραμματείες της ΠΑΣΥ Αρκαδίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και αναφέρουν τα εξής:
«Ξεκινήσαμε τη νέα χρονιά σε όλη την Ελλάδα με πετυχημένες κινητοποιήσεις. Προχωρήσαμε σε συμβολικές καταλήψεις ή παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΕΛΓΑ και ΑΤΕ. Έγιναν διήμερες κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο στο Άργος. Κλιμακώνουμε τη δράση μας, με επόμενο αγωνιστικό σταθμό τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στην Τρίπολη. Να «υποδεχτούμε» όπως τους αρμόζει την κυβέρνηση και την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου που συνεδριάζει με θέμα «Το καλάθι των αγροτικών προϊόντων Πελοποννήσου».
Αγρότη, οι αποφάσεις που θα πάρουν όλοι αυτοί σε αφορούν.
Στο εισηγητικό σημείωμα του περιφερειακού συμβουλίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για το που πάει το πράγμα. Μιλούν για την υλοποίηση της νέας πολιτικής στη γεωργία και στην ύπαιθρο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ένωσης και της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ. Τώρα ξέρεις, έχεις πείρα πλέον από τα 30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αγοράς που τάχα θα άνοιγαν για τα προϊόντα σου. Αυτό που δεν σου είπαν τότε όπως και σήμερα είναι ότι η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούσε τους εμποροβιομήχανους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Προϊόντα παραδοσιακά της Πελοποννήσου όπως το πορτοκάλι, το λάδι, το σταφύλι, τα κτηνοτροφικά συρρικνώνονται.
Αγρότες – Αγρότισσες
Συνταχτείτε μαζί μας στον αγώνα επιβίωσης.  Για ό,τι λέγαμε σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δικαιωθήκαμε. Γιατί λέγαμε την αλήθεια, όταν οι άλλοι την έκρυβαν. Οι πολιτικές τους μας καταστρέφουν, μην τους αφήσουμε να τις υλοποιήσουν. Αυτό το στόχο εξυπηρετούν και οι νέες προτάσεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ της περιόδου 2014 – 2020, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. Τα τρία εναλλακτικά σενάρια που προτείνει συμπυκνώνονται στο εξής ένα: Με εργαλείο τις αγροτικές ενισχύσεις,  που θα μειωθούν δραστικά και το μεγαλύτερο μέρος τους θα το καρπωθούν οι μεγαλοαγρότες, (με κριτήριο τα στρέμματα γης), θα οδηγήσει στο άμεσο, γρήγορο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την πλήρη κυριαρχία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μια τέτοια προοπτική της αγροτικής οικονομίας θα είναι ενάντια στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς που ξεκληρίζεται, αλλά και ενάντια στους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα. Γιατί η συγκέντρωση της γης, παραγωγής και επιδοτήσεων σημαίνει ότι θα γιγαντωθεί η ακρίβεια στα είδη διατροφής και ένδυσης, και θα πολλαπλασιαστούν τα διατροφικά σκάνδαλα, αφού ο καπιταλιστής αγρότης και μεταποιητής λειτουργούν για το κέρδος και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Η απάντηση σ’ αυτήν την πολιτική βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ: Στη θέση του καπιταλιστή αγρότη να δημιουργηθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, που, μαζί με τις καθετοποιημένες κρατικές παραγωγικές μονάδες, θα εξασφαλίζουν επαρκή και ασφαλή προϊόντα για τη διατροφή του λαού και την πρώτη ύλη για τις κρατικές μεταποιητικές μονάδες, αξιοποιώντας όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής, μέσα από κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό της οικονομίας και με λαϊκό έλεγχο. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων, ειδικά σήμερα που, λόγω και της οικονομικής κρίσης,  η επίθεση ενάντια στην μικρομεσαία αγροτιά γίνεται πιο βάρβαρη, αποτελεί βήμα ενίσχυσης των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων που οραματίζονται την παραπάνω πρόταση.
Αγρότες – Αγρότισσες, Στην αντιλαϊκή πολιτική του περιφερειάρχη Τατούλη και της κυβέρνησης που τον στήριξε απαντάμε με συλλαλητήριο την Δευτέρα, 7 Φλεβάρη στις 1 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία της Τρίπολης. Για να προβάλλουμε τα πραγματικά προβλήματα – αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, κόντρα στα αιτήματα και τις ορέξεις των καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία, των μεγαλο-εξαγωγέων και μεγαλέμπορων των βιομηχάνων και των τρωκτικών που λυμαίνονται κίνητρα και επιδοτήσεις.
Διεκδικούμε:
Μείωση του κόστους παραγωγής και στήριξη της εγχώριας παραγωγής.  Απαγόρευση εισαγωγέων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας. Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. ΕΛΓΑ, αποκλειστικός κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής – κτηνοτροφικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και στην κτηνοτροφική παραγωγή. Επιδότηση των ζωοτροφών με μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Διαγραφή των χρεών στους μικρούς και μεσαίους αγρότες».