Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Με... περίπατο στον τελικό ο Ολυμπιακός

Οι “ερυθρόλευκοι” επικράτησαν εύκολα του ΠΑΟΚ και στο ΣΕΦ με 89-61 και προκρίθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.


Το εισιτήριο για τον τελικό που θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου στο Ελληνικό εξασφάλισε ο Ολυμπιακός. Όπως αναμενόταν, μετά το προβάδισμα των 19 πόντων από τον αγώνα στην Πυλαία, η αναμέτρηση αποδείχθηκε τυπική διαδικασία.
 
Ο Ολυμπιακός δεν επαναπαύθηκε στο +19 (79-60) της πρώτης αναμέτρησης στην Πυλαία, όντας σαρωτικός απέναντι στον ΠΑΟΚ και στον αποψινό (9/2) επαναληπτικό του Κυπέλλου στο ΣΕΦ.
Επικράτησε του «Δικεφάλου» με 89-61 και προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου με αντίπαλο έναν εκ των Παναθηναϊκού ή Αρη (σ.σ. αγωνίζονται αυτή την ώρα).
Κορυφαίοι των ερυθρόλευκων ήταν οι Έρτσενγκ.,Σπανούλης που σημείωσαν 17 και 14 πόντους αντίστοιχα , Μπουρούσης (16π.) και για μία ακόμη φορά τον τελευταίο καιρό ο Παπαλουκάς που «ξεκόλλησε» την ομάδα του στο πρώτο μέρος.  ενώ από τον ΠΑΟΚ ξεχώρισε ο Μάρσαλ με 16.
  Κακό ρυθμό είχε το πρώτο δεκάλεπτο στη μεγαλύτερη διάρκεια του. Οι δύο ομάδες ήταν νευρικές και αρκετά άστοχες, συμβαδίζοντας στο σκορ (8-7, 15-15.). Ο ΠΑΟΚ που είχε «ζεστό» τον Μάρσαλ (12π. στο α’ δεκάλεπτο) έχασε πολλά αμυντικά ριμπάουντ, τα περισσότερα εκ των οποίων μετέτρεψε σε καλάθια ο Μαυροκεφαλίδης (8π. στο α’ δεκάλεπτο). Με το σκορ στο 15-15, οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα σερί 10-2, χάρη σε ένα φάουλ, μια τεχνική ποινή (σ.σ. Γκετσέφσκι) και δύο τρίποντα από τους Ερτσεγκ και Παπαλουκά, κλείνοντας την περίοδο στο 25-17.
Στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου το σκηνικό στο παρκέ του ΣΕΦ άλλαξε εντελώς. Ο Παπαλουκάς έδωσε ρυθμό και «έτρεξε» τον Ολυμπιακό, ο Ερτσεγκ σκόραρε κατά… βούληση (15π. σε 12 λεπτά στο α’ μέρος), ο Σπανούλης προσέφερε και αυτός πολύτιμες επιθετικές λύσεις και κάπως έτσι οι Πειραιώτες κυριάρχησαν.
Η διαφορά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, φτάνοντας ακόμη και τους 19π (48-29), ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι πλην του Μάρσαλ (16π. στο α’ μέρος), ο ΠΑΟΚ δεν είχε άλλες επιθετικές λύσεις, καθώς δεύτερος σκόρερ ήταν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος με μόλις 4π.
Το δεύτερο μέρος της αναμέτρησης αποδείχτηκε εντελώς διαδικαστικό. Από τη μία η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου έδειξε πως δεν είχε το κουράγιο να προσπαθήσει για την αντεπίθεση (σ.σ. άλλωστε ο Μάρσαλ πέτυχε μόλις 4π.) και από την άλλη γιατί η αντίστοιχη του Ντούσαν Ιβκοβιτς παρέμεινε σοβαρή και συγκεντρωμένη, αποφεύγοντας τα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζει σε αρκετά παιχνίδια της.

Ετσι, η διαφορά αντί να μειωθεί πήρε κολοσσιαίες διαστάσεις (71-45 στο 30’, 84-59 στο 38’), με τους γηπεδούχους να προσφέρουν και πλούσιο θέαμα στους λιγοστούς οπαδούς τους (σ.σ. περίπου 2.000) που βρέθηκαν στο ΣΕΦ. Στο τελευταίο δεκάλεπτο αμφότεροι οι προπονητές μοίρασαν χρόνο σε όλους τους παίκτες τους και είναι χαρακτηριστικό ότι από τους «ερυθρόλευκους» σκόραραν όλοι πλην των Κατσίβελη και Παπανικολάου.

Από τον Ολυμπιακό, εκτός αποστολής για λόγους ξεκούρασης έμεινε ο Νεστέροβιτς, όπως και ο Πελεκάνος, που είναι τραυματίας.
Τα δεκάλεπτα: 25-17, 48-31, 71-45, 89-61

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 7, Παπανικολάου, Έρτσεγκ 17, Σπανούλης 14, Τεόντοσιτς 4, Μπουρούσης 16, Κέσελ 4, Κατσίβελης, Μαυροκεφαλίδης 10, Χαλπερίν 9, Γλυνιαδάκης 4, Νίλσεν 4

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μάρσαλ 16, Καλαμπάκας 4, Αράπης 4, Μακ Γκραθ, Αποστολίδης 6, Δέδας, Ντόζιερ 4, Γκρέι 4, Παπαδόπουλος 12, Γιαννακίδης 2, Καλες 6, Γκετσέφσκι 3