Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση Τατούλη με τους Διευθυντές του Υπουργείου Πολιτισμού

Η ατζέντα συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη με τους Διευθυντές του Υπουργείου Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό και συναινετικό κλίμα το οποίο καταγράφηκε στις εισηγήσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη αλλά και στις εισηγήσεις των Διευθυντών του Υπουργείου Πολιτισμού. Η ατζέντα που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει:
1. την κοινή συνεργασία όλων των φορέων για να καταγραφεί και να δημιουργηθεί το σύνολο των προορισμών με πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον
2. ανάδειξη της ιεραρχίας στα μνημεία προορισμού, βάση αναγνωρισιμότητας και
3. καταγραφή και εκπόνηση χάρτη μνημείων Πελοποννήσου
"Το Υπουργείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα, εμείς έχουμε την ευθύνη αποκλειστικά", σημείωσε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι "την Περιφέρεια αφορά αμέσως και όχι εμμέσως, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου", ενώ κατηγορηματικά ξεκαθάρισε: "Θέλω να μην υπάρχουν αυτές οι τραγικές καθυστερήσεις στις αποφάσεις σας που μας καθιστούν αναξιόπιστους. Ήδη η ζημία είναι τεράστια στην περιφέρεια. Οι πόλεις μας είναι θαμμένες, η Σπάρτη η κορυφαία πόλη δεν έχει αναπτυχθεί, δεν αναδείξαμε τι σημαίνει το Άργος η Κόρινθος , η Σικυώνα. Είναι δικό μας πρόβλημα και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Δεν θα τα λύσουμε όλα επί των ημερών μας, αλλά ας τα δρομολογήσουμε, ας τα βάλουμε σε μια άλλη λογική"
Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε από τους Διευθυντές του Υπουργείου Πολιτισμού να καταθέτουν ιδέες αλλά να προβάλουν και τα έργο τους με εκδηλώσεις παρουσιάζοντας τα μνημεία και την πολιτιστική τους αξία. Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε το Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών και αφορά την έκδοση Πολιτιστικού Άτλαντα γι την καθιέρωση παρουσίασης του αρχαιολογικού έργου.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στο Ισθμό σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Η Πελοπόννησος είναι νησί. Έχει ακτές και έχει και είσοδο. Η Πύλη της είναι ο Ισθμός. Εκεί θα δημιουργήσουμε τη νέα εικόνα που θα έχει η περιφέρεια. Θα έχει άμεση σχέση με αυτό που διαχρονικά αποτελεί παράγοντα αξιολόγησης, η κοινωνιολογική εξέλιξη Πελοποννήσου σε αρχιτεκτονική απεικόνιση. Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα ενημερωθείτε και θα πείτε απόψεις σας. Η εικόνα θα ξεκινά από τον Ισθμό" κατέληξε ο κ. Τατούλης.