Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ / Δήμος Αιγιάλειας: Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη από ανεξόφλητα τιμολόγια

«Θηλιά» στο λαιμό είναι τα 10 περίπου εκατομμύρια ευρώ από χρέη για ανεξόφλητα τιμολόγια για τον δήμο Αιγιαλείας. Μέσα από ένα μεγάλο όγκο χαρτιών προσπαθεί ο νέος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Οικονομικών του Δήμου Αιγιάλειας Λεωνίδας Μαυρουδής να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα όπως προκύπτει.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή, το υπέρογκο χρέος που κληρονόμησε ο διευρυμένος Δήμος από τις συνενώσεις του «Καλλικράτη», αφορά περίπου 5,5 εκ. ευρώ τον δήμο Αιγίου, 1,7 εκ. ευρώ από τον δήμο Συμπολιτείας, 1,5 εκ. ευρώ από τον δήμο Ακράτας.
Το Διακοπτό μέχρι τώρα φαίνεται πιο συνεπές στα οικονομικά του ενώ τα ταμεία της Αιγείρας και του Ερινεού έχουν μικρότερα ελλείμματα. Το συνολικό πάντως χρέος του νέου Δήμου ξεπερνά τα 10 εκ ευρώ. Τα περισσότερα χρέη, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, καταγράφηκαν τον τελευταίο χρόνο, αλλά υπάρχουν και τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από προηγούμενα χρόνια και παραμένουν ανεξόφλητα. «Έγιναν πολύ μεγάλες και αδικαιολόγητες υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των Δήμων, μεγάλες σπατάλες και όπως είναι φυσικό υπάρχουν καθημερινά μεγάλες πιέσεις από συμπολίτες που θέλουν να πληρωθούν, γι’ αυτό και πρέπει ο δήμος να απαλλαχθεί γρήγορα από αυτή τη… θηλιά που είναι στο λαιμό του, τονίζει στα «Ν.τ.Α.» ο κ. Μαυρουδής. «Μόνο τότε μπορεί ο νέος Δήμος να οργανωθεί σωστά και να μπει σε μια αναπτυξιακή πορεία. Παράλληλα θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για εικονικά τιμολόγια», συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Επίσης διαπιστώθηκαν σε κάποιους Δήμους υπερβολικές δαπάνες για επισκευές εξοπλισμού, πληρωμές σε τρίτους και μια άνευ προηγουμένου σπατάλη σε προμήθειες υλικών, όπως γραφικές ύλες, είδη καθαρισμού και εργαλεία. «Δεν υπήρχε αποθήκη. Δηλαδή κανείς δεν ήταν υπεύθυνος για την φύλαξη των προμηθειών του Δήμου. Εκεί γινόταν μεγάλη σπατάλη. Αν χανόταν ένα εργαλείο για παράδειγμα, δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος», εξηγεί ο κ. Μαυρουδής.
Μοναδική ελπίδα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του νέου πλέον ενιαίου ταμείου, φαίνεται ότι είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα εξυγίανσης που προβλέπει
ο «Καλλικράτης». «Δεν μπορείς να διαχειριστείς ένα τόσο μεγάλο χρέος. Ούτε μπορείς να συντάξεις προϋπολογισμό ο οποίος θα είναι εργαλείο ανάπτυξης και θα μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι αδύνατον»,σημειώνει ο κ. Μαυρουδής εκφράζοντας παράλληλα και την ανησυχία του για τις δεσμεύσεις και τις προϋποθέσεις που συνεπάγεται μία πιθανή ένταξη στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Μερικές από αυτές, αφορούν σφιχτό προϋπολογισμό, «πάγωμα» προσλήψεων και άλλες παραμέτρους που καθιστούν δυσκίνητες τις υπηρεσίες των Δήμων. Δεν υπάρχει όμως άλλη λύση στην οποία μπορεί να στραφεί ο Δήμος για την εξόφληση των χρεών του προς τρίτους.
«Φυσικά δεν θα μπορείς να πάρεις δάνειο εάν δεν αποδείξεις τι θα κάνεις τα επόμενα χρόνια για να βγάλεις τα παλιά και τα καινούρια τοκοχρεολύσια και πως θα ανταπεξέλθεις ταυτόχρονα στις καθημερινές ανάγκες. Είναι αναγκαίο να έχεις εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα πρέπει να το εφαρμόσεις με ακρίβεια για να βγεις από την δύσκολη θέση. Αυτός ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείτε έτσι κι αλλιώς από το Υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρχει έλεγχος στα έσοδα και στα έξοδα η δε στέρηση εσόδων όπως και η υπέρβαση στα έξοδα θα είναι και ποινικό αδίκημα, ακόμα και για τους υπαλλήλους και για τους αιρετούς φυσικά αναφέρει στα «Ν.τ.Α.» ο κ. Μαυρουδής.

Πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη από δάνεια
Τα δυσάρεστα όμως, όσον αφορά τα οικονομικά, δεν σταματούν εδώ για το Δήμο Αιγιάλειας. Θυμίζουμε, ότι υπάρχει και ένα χρέος από δάνεια της τάξεως των 12.150.178 ευρώ, κάτι που σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, φέρνει τον Δήμο Αιγιάλειας, 24ο στη λίστα των δήμων με τα περισσότερα χρέη από δάνεια. Τα συγκεκριμένα δάνεια πάντως όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πληρώνονται κανονικά. «Τα 12εκατομμύρια ευρώ είναι τα δάνεια που έχουνε παρθεί από όλους τους δήμους τα προηγούμενα χρόνια και πληρώνονται κανονικά. Οι τόκοι και το κεφάλαιο, πληρώνονται κανονικά. Είναι μηνιαία, εξαμηνιαία, ανάλογα με το δάνειο, θα γίνει δε προσπάθεια να επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους των παλαιών αυτών δανείων για περισσότερο χρόνο αποπληρωμής και καλύτερο επιτόκιο».
Τέλος να αναφέρουμε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Αιγιάλειας, θα παραμένουν στο κεντρικό κτίριο του Δημαρχείου. Θα γίνει όμως μια ανακατανομή στο ίδιο κτίριο γιατί μεγαλώνουν οι Διευθύνσεις αυτές (το Ταμείο και το Λογιστήριο). Βασικό κριτήριο για την ανακατανομή αυτή όπως μας δηλώνει ο κ. Μαυρουδής είναι η καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Το τμήμα ανάπτυξης μαζί με το Δημοτολόγιο θα μεταφερθεί στον όροφο του «Γατείου» πάνω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ η μίσθωση του πρώην κτιρίου του ΙΚΑ θα λύσει οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα των υπολοίπων υπηρεσιών του νέου Δήμου ενώ θα υπάρξει και μια σημαντική οικονομία κλίμακας.

ΠΗΓΗ :Τα Νέα της Αιγιάλειας /Δημήτρης Ζωιτσούδης