Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ: " Nα μην εκδοθεί άδεια λειτουργίας σε πολυκατάστημα στο Δερβένι".



ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

ΚΟΙΝ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Στην τοπική κοινότητα Δερβενίου το τελευταίο χρονικό διάστημα, μία μεγάλη αλυσίδα λιανικού εμπορίου ετοιμάζεται να ανοίξει ένα υποκατάστημά της, έκτασης περίπου 1200τμ.
Η λειτουργία αυτού του καταστήματος πιστεύουμε ότι θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ήδη σκληρά δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία.
Η οικονομική κατάσταση στον τέως δήμο Ευρωστίνης είναι τραγική, λόγω της βαθιάς ύφεσης, της διάλυσης της αγροτικής οικονομίας, του μαζικού κλεισίματος των δημοσίων υπηρεσιών και της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων των κατοίκων του.

Τέτοιου είδους επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, θα φέρουν το τελειωτικό χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, με αποτέλεσμα τη διόγκωση της ανεργίας στην περιοχή, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και τη φυγή πολλών κατοίκων.
Είναι αποδεδειγμένο, μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες ότι μία θέση εργασίας σε πολυκατάστημα δημιουργεί τρεις θέσεις ανεργίας στις μικρές επιχειρήσεις και στα 100€ που εισπράττει, μόνο τα 14€ επιστρέφουν στην τοπική οικονομία, σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις που επιστρέφουν τα 60€.
Επίσης, τα τοπικά καταστήματα:
- απασχολούν συγκριτικά περισσότερο προσωπικό σε σχέση με τα πολυκαταστήματα
- προμηθεύονται πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμπορευμάτων από τοπικούς παραγωγούς
- χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τις υπηρεσίες άλλων τοπικών επιχειρήσεων
κάτι που σημαίνει ότι το κλείσιμό τους, θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, με την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των αντίστοιχων νοικοκυριών, τη μείωση του κύκλου εργασιών πολλών άλλων επιχειρήσεων και τη μείωση των εσόδων των δημοτικών και φορολογικών αρχών.
Απευθυνόμαστε σε εσάς, ως αρμόδια αρχή και σας ζητάμε να ενεργήσετε ώστε να μην εκδοθεί άδεια λειτουργίας σε αυτή και σε κάθε άλλη παρόμοια ξενόφερτη αλυσίδα από εδώ και στο εξής, που το μόνο αποτέλεσμα που φέρνουν είναι το κλείσιμο δεκάδων μικρών τοπικών επιχειρήσεων, η ανεργία εκατοντάδων δημοτών και η φυγάδευση μεγάλου ύψους κεφαλαίων από την περιοχή μας.
Επίσης ζητάμε την άμεση συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο. Αναμένουμε τις ενέργειές σας το συντομότερο δυνατόν και παρακαλούμε να μας ενημερώνετε γι’ αυτές.

Οι αιτούντες επιτηδευματίες δημότες Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης
Ακολουθούν οι υπογραφές περισσοτέρων από 50 επιτηδευματιών