Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Κ. Κόλλιας: «Σε φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί το θέμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών»

Παρέμβαση στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, επ’ ευκαιρία της ενημέρωσης της Επιτροπής από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Ζερβό σχετικά με την πολιτική της Επιχείρησης για την ενέργεια, το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Ο κ. Κόλλιας ζήτησε να ενημερωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι με τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από αγρότες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
 «Η προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η Κυβέρνηση φάνηκε για μια ακόμη φορά στο θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από αγρότες. Τον Ιούνιο 2010 ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι αγρότες θα είχαν προτεραιότητα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η επένδυση διαφημίστηκε ως εξαιρετικά συμφέρουσα και χαρακτηρίστηκε ως μέσο συμπλήρωσης του εισοδήματος, ώστε πολλοί αγρότες έσπευσαν να υποβάλλουν αιτήσεις. Η πραγματικότητα απέδειξε ότι ο θησαυρός ήταν άνθρακες. Η ΔΕΗ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπήρχε κανένας περιορισμός ούτε ως προς το πλήθος των αιτήσεων από αγρότες, ούτε ως προς την ισχύ.
Όμως η ανακοίνωση αυτή ήταν στον αέρα, αφού εκκρεμούσε η έγκριση του εθνικού σχεδίου δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020, ώστε ουδείς γνώριζε ποιος θα ήταν ο εθνικός στόχος παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Επιπλέον, δεν υπήρχε καμία διευκρίνιση για τις επιτρεπόμενες εκτάσεις ανά νομό για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ούτε για τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κατά τόπους δικτύου της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ αρχικά άρχισε να αποθαρρύνει τους αγρότες, ενώ στη συνέχεια πολλά τοπικά γραφεία της Επιχείρησης σταμάτησαν να δέχονται αιτήσεις.
Σύμφωνα άλλωστε με δημοσιεύματα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χαρακτήρισε κορεσμένο το δίκτυο της ΔΕΗ σε 16 νομούς και σύστησε τη διακοπή παραλαβής αιτήσεων. Εξάλλου, με Υπουργική Απόφαση, τέθηκε το πλαφόν των 500 μεγαβάτ στα αγροτικά φωτοβολταϊκά μέχρι το 2014. Ωστόσο, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είχαν καταθέσει αιτήσεις στη ΔΕΗ 5.755 αγρότες και η εκτίμηση ήταν ότι το όριο των 500 MW είχε ήδη ξεπεραστεί. Είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων μέχρι σήμερα, διαφαίνεται όμως ότι μέχρι και 70% των αιτήσεων μόνο από αγρότες θα απορριφθεί.
Έτσι πολλοί θα χάσουν τα ποσά που δαπάνησαν και που ανέρχονται σε 3-4.000 ευρώ ανά αίτηση. Υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, όπως για παράδειγμα η τιμή της κιλοβατώρας – η οποία, όταν έγινε ο νόμος ήταν 0,45 €, όμως με τιμές του 2011 θα πέσει στα 0,41€, ενδεχομένως αργότερα και κάτω από 0,40€ για νέες συμβάσεις. Υπάρχει πάντα το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, εάν θα ανήκουν δηλαδή στον ΟΓΑ ή εάν θα περάσουν στον ΟΑΕΕ, καθώς και σε ποιο κλιμάκιο θα ανήκουν.
Επισημαίνω ότι ο αγρότης, από τη στιγμή που κάνει έναρξη εργασιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περνά στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, με εισφορές τετραπλάσιες από την πρώτη, στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι αγρότες. Το κόστος για τους αγρότες που επέλεξαν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά είναι υψηλότατο. Την επιλογή τους την έκαναν υπολογίζοντας ότι η απόδοση της επένδυσης είναι ικανοποιητική και μπορεί να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημά τους.
Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει ποτέ μια επαρκή απάντηση για τις παλινωδίες στις οποίες για μια ακόμη φορά υπέπεσε. Είναι όμως απολύτως αναγκαίο να δώσει μία σαφή απάντηση για το αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να δοθεί προτεραιότητα στους αγρότες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά και για να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτήσεων των αγροτών, με σωστή μελέτη, σχεδιασμό και αναβάθμιση του δικτύου της ΔΕΗ σε κάθε Νομό.
»