Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Σε εξέλιξη η μερική έκλειψη Ηλίου

Βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα το φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου.
Ένα πολύ όμορφο θέαμα παρακολουθούμε τώρα από το Δερβένι καθώς ο καιρός και η αραιή συννεφιά μας επιτρέπει να δούμε το φαινόμενο ,με ειδικά γυαλιά, καθώς αν κοιτάξει κανείς με γυμνό μάτι τον ηλιακό δίσκο αυτη τη στιγμή για αρκετή ώρα, μπορεί να πάθει μη αναστρέψιμη βλάβη. Ήδη η έκλειψη βρέθηκε στο αποκορύφωμα της στις 10:23, όταν είδαμε τη Σελήνη να καλύπτει περίπου τα 60% του Ηλιακού δίσκου.

Η έκλειψη άρχισε στις 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και κινείται προς τα βορειοανατολικά, είναι ορατή αρκεί φυσικά να το επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες,από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία. Στην Ελλάδα αρχίσε στις 8:57 και θα διαρκέσει έως τις 11:58 το μεσημέρι.
Η επόμενη μερική έκλειψη ηλίου θα συμβεί την 1η Ιουνίου 2011 και θα είναι ορατή από τη Σιβηρία, τη βόρεια Κίνα, την Αλάσκα και τον Καναδά, αλλά όχι από την Ελλάδα. Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου θα λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2012 και θα είναι ορατή μόνο από την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, το νότιο Ειρηνικό και τη Νότια Αμερική.

Β. ΛΑΛΟΣ