Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Δικάζονται για την καθαίρεση προέδρου του δημoτικού συμβουλίου Ζαχάρως



Μια ακόμη περίπτωση παράβασης καθήκοντος για τον δήμαρχο αλλά αυτή τη φορά και για μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ζαχάρως, όπως επίσης για τον πρώην περιφερειάρχη και τον πρώην γενικό  διευθυντή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, απασχολεί την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», παραπέμπονται σε δίκη για παράβαση καθήκοντος στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας ο εν αργία δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος, ο εκτελών χρέη δημάρχου Δημήτρης Χρονόπουλος, δέκα δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπυρίδων και ο πρώην γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Νικόλαος Τσώλης.
Το πλημμέλημα έχει να κάνει με την καθαίρεση του Αριστείδη Αβραμόπουλου από το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ζαχάρως, πράξη που κρίνεται παράνομη τόσο με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και με το παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Ηλείας.
Σύμφωνα με το βούλευμα η απόφαση καθαίρεσης του κ. Αβραμόπουλου κρίνεται ως παράνομη και ακυρωτέα.

Δημαρχιακός θώκος αναζητεί ...Δήμαρχο!

Ποιος θα καταλάβει τελικά το δημαρχιακό θώκο στο δήμο Ζαχάρως; Ο Πανταζής Χρονόπουλος, που εκλέχθηκε για τρίτη συνεχή φορά δήμαρχος, πλέον και στον Καλλικρατικό δήμο, με ποσοστό 55% στον β' γύρο ή ...
...κάποιος άλλος από την παραταξή του; Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο μια και καλή.

Ας θυμηθούμε βάσει ποιας απόφασης ο Πανταζής Χρονόπουλος δεν είναι σήμερα Δήμαρχος Ζαχάρως:

Στις 7/7/2010 το Υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση:
Σε αργία τέθηκε ο Δήμαρχος της Ζαχάρως κ. Πανταζής Χρονόπουλος για πρόκληση οικονομικής ζημιάς στο Δήμο, σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 εδάφιο β.α του άρθρου 146 του Ν. 3463/2006 και βάσει της υπ' αριθ. 262/2010 γνωμοδότησης της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Την απόφαση υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου αφορούσε την καταδίκη του κ.Χρονόπουλου για την παράνομη πρόσληψη στο ΚΕΠ του Δήμου το 2003 τριών ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)  αντί  τριών ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) όπως όριζε ο νόμος.

Ο κ.Χρονόπουλος προσέφυγε ακολούθως στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας αρχικά να ανασταλεί και έπειτα -με νέα του αίτηση- να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση του Περιφερειάρχη. Στην αίτηση του  υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι "η επίμαχη απόφαση  είναι παράνομη διότι μόνον εφόσον προκύπτει οικονομική ζημία σε βάρος του Δημοσίου μπορεί να τεθεί σε αργία, κάτι που δεν αποδεικνύεται από την ποινική απόφαση"

Οι προσφυγές του αυτές απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συνομιλήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσο Αποστολόπουλο, ο οποίος μας δήλωσε πως για να αλλάξει η αποφασή του θα πρέπει ο κ.Χρονόπουλος να του προσκομίσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που να είναι αθωωτικές, ωστέ να μην επισύρεται η ποινή της αργίας.

Ακολούθως ζητήσαμε και την άποψη του Πανταζή Χρονόπουλου, ο οποίος μας δήλωσε: «Εντός των επομένων ημερών θα προσκομίσω στον Περιφερειάρχη την απόφαση του Εφετείου για τις παράνομες προσλήψεις, σύμφωνα με την οποία ναι μεν καταδικάζομαι για παράβαση καθήκοντος αλλά στην απόφαση δεν αναφέρεται πως υπέστη οικονομική ζημία ο δήμος και -βάσει του νόμου- ο Περιφερειάρχης είναι υποχρεωμένος να αναιρέσει την αποφασή του για αργία» .

Πάντως γεγονός είναι πως ο κ.Χρονόπουλος, ο οποίος οφείλουμε να σημειώσουμε πως έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για τα πεπραγμένα επί Δημαρχίας του και έχει καταδικαστεί -εκτός των άλλων- 3 φορές για παράβαση καθήκοντος, κατόρθωσε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να μην θέτει υποψηφιότητα για Δήμαρχος. Αλλά και αυτά που τον ήθελαν να χάνει τις εκλογές. Θα διαψεύσει και τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να μην είναι τελικά Δήμαρχος της "Καλλικρατικής" Ζαχάρως; Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο, μετά και την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

iliatora.gr