Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου στη Νεμέα

Χθες το απόγευμα στη Νεμέα παρουσία πλήθους κόσμου , παρα τον βροχερό καιρό  πραγματοποιηθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του αείμνηστου Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ,Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Κωνσταντίνου Ευσταθίου Παπακωνσταντίνου, απο τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πελτσάλνικο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε απο τον δήμο Νεμέας και το Σωματείο Μνήμης Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου .
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων άρχισε με επιμνημόσηνη δέηση από το ιερατείο της Νεμέας με προεξάρχοντα τον Μητροπολήτη Κορίνθου κ.κ. Διονύσιο.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος από το βήμα του ομιλητή έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική σταδιοδρομία του Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου ο οποίος το 1955 υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες ενός από τα πιο πρωτοπόρα Συντάγματα όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και την Παγκόσμια ιστορία.
Στη σημασία της τελετής αναφέρθηκε ο τ. Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας η οποία όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, υπενθύμισε στους πολίτες ότι υπήρξαν και πολιτικοί που πρόσφεραν τα μέγιστα στην χώρα τους…
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κ. Παπακωνσταντίνου από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πελτσάλνικο και τον Δήμαρχο Νεμέας κ. Κωνσταντίνο Καλατζή.

Παρόντες κατα την τελετή ήταν πλήθος προσωπικοτήτων του πολιτικού χώρου  ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ,ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Σιούφας ,ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Σταύρος Δήμας , ο Βουλευτής Κώστας Κόλλιας ,ο Νομάρχης Κορινθίας Νίκος Ταγαράς , οι κ. κ. Γκελεστάθης ,Τραγάκης , Μ. Κεφαλογιάννης, Νεράντζης , Ανδριανός , Σωτηρόπουλος, η πρώην Βουλευτής Αθηνά Κόρκα , ο πολιτευτής Στέλιος Μάρκελος,  ο Δήμαρχος Νεμέας Κωντσαντίνος Καλατζής καθώς και ο νεοεκλεγής κ. Ανδριανάκος κα.. Απορίας άξιο, ωστόσο, είναι γιατί δεν παρευρέθηκε κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ,στην σημαντική αυτή εκδήλωση τιμής και μνήμης.

 ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ο Κωνσταντίνος Ευσταθίου Παπακωνσταντίνου
Γεννηθηκε το 1906 στην Καστανιά
Βουλευτής Αργολιδοκορινθίας αρχικά, Κορινθίας στη συνέχεια μετά το χωρισμό των δύο Νομών και Επικρατείας στο τέλος. Υπουργός σε κρίσιμους τομείς και Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, του Αλ. Παπάγου του Παναγ. Κανελλόπουλου και κυρίως του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τίμησε όλα τα ύπατα αξιώματα, τα οποία κατά καιρούς του ανατέθηκαν.
Ως πρώτος Πρόεδρος της Βουλής μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, συνέδεσε το όνομά του με την σύνταξη του Συντάγματος του 1975, το οποίο έχει από όλες τις πλευρές τονισθεί ότι υπήρξε το καλύτερο σύνταγμα που είχε ποτέ ο τόπος.