Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ο χειμώνας ήρθε με πολύ χιόνι και κρύο.




Για όλους όσους παραπονιόμαστε πως ο Χειμώνας άργησε να έρθει, πήραμε από χθες την απάντησή μας, και μάλιστα σε αρκετά έντονο ύφος! Τρομερή πτώση της θερμοκρασίας μέσα σε μόλις λίγες ώρες, και χιόνια σε όλες τις ορεινές περιοχές, συνθέτουν το σκηνικό στην Πελοπόννησο το τελευταίο 24ωρο.
Ήδη από χθες, το βράδυ της Παρασκευής, η κίνηση οχημάτων σε όλους τους ορεινούς δρόμους στους νομούς Κορινθίας και Αχαίας γίνεται μόνο με αλυσίδες.
Συνεργεία της Νομαρχίας Κορινθίας και των δήμων Ευρωστίνης , Στυμφαλίας, Φενεού και Ξυλοκάστρου από τη νύχτα δουλεύουν για να κρατήσουν ανοιχτούς τους επαρχιακούς δρόμους Δερβένι – Σαραντάπηχο - Γκούρα , Κιάτο-Σούλι-Γκούρα και Ξυλόκαστρο -Τρίκαλα.

Αμείωτη η χιονόπτωση στο Σαραντάπηχο όπου η θερμοκρασία είναι αυτή την στιγμή στους -7 βαθμούς Κελσίου ενώ δεν αναμένεται να υπερβεί όλη την εβδομάδα τους 5 βαθμούς Κελσίου. Τσουχτερό είναι και το κρύο και στο Δερβένι όπου της νυχτερινές ώρες το θερμόμετρο έδειχνε -4 βαθμούς Κελσίου.
Το χιόνι στην Καστανιά ξεπερνάει το ένα μέτρο ενώ και σε άλλες περιοχές φτάνει τους 60 με 70 πόντους. Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας αναφέρει ότι τα αυτοκίνητα πρέπει να φέρουν οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες από Σούλι μέχρι Γκούρα και από Ρέθι μέχρι Τρίκαλα. Για άλλες διαδρομές σε χωριά που δεν βρίσκονται στους δύο αυτούς κεντρικούς δρόμους οι οδηγοί θα πρέπει να ενημερώνονται από την Αστυνομία ή τις τοπικές αρχές για το αν μπορούν να κυκλοφορήσουν με το αυτοκίνητό τους.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι στις περιπτώσεις χωριών και οικισμών εκτός κεντρικής αρτηρίας χρειάζεται αυτοκίνητο 4Χ4 και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Αχαΐα
Άργά χθες το βράδυ η επαρχιακή οδός Πούντας - Καλαβρύτων παρέμεινε κλειστή για περίπου δύο ώρες, από τις 22:10 μέχρι τις 00:00 λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.
Στην Πάτρα η θερμοκρασία χθες το βράδυ δεν ξεπερνούσε τους 3 βαθμούς, και το ίδιο συμβάινει και σήμερα από νωρίς το πρωί. Σήμερα Σάββατο, επικρατεί ήλιος "με δόντια", καθώς η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 6 βαθμούς, ενώ το βράδυ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0-4 βαθμούς Κελσίου.
Ο υπέυθυνος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αχαίας Δημήτρης Φιλιππάτος τόνισε ότι όλα τα μηχανήματα και οι υπάλληλοι είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης κατάστασης.

Χιόνια στην Αττική
Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στην Αττική από χθες το βράδυ. Στα λευκά ντύθηκαν τα βόρεια προάστεια της Αθήνας, ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν και στο κέντρο της Αθήνας.
Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω, λόγω χιονόπτωσης ενώ από την κακοκαιρία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και σε άλλα σημεία της Αττικής.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από το κόμβο Μαγούλας- Μάνδρας και πάνω, ενώ τα ΙΧ κινούνται με αλυσίδες.
Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στη λεωφόρο Φυλής προς μονή Κλειστών, ενώ από το πρωϊ έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από Αγιο Πέτρο προς Διόνυσο στην Πεντέλη όπου είχε δκακοπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τέλος τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου