Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Όχι στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων Δερβενίου και Ξυλόκαστρου


Ερώτηση προς τον Υπουργό δικαιοσύνης,  κατέθεσε σήμερα στη βουλή ο βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης των ειρηνοδικείων Ξυλοκάστρου και Δερβενίου. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Μετά την παρέμβασή μου σχετικά με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νεμέας, φορείς των δήμων Ξυλοκάστρου και Ευρωστίνης με πλησίασαν προκειμένου να παρέμβω για τις περιπτώσεις δύο ακόμα τοπικών Εηνοδικείων που απειλούνται με λουκέτο, του Ξυλοκάστρου και του Δερβενίου. Θεώρησα αυτονόητη την υποχρέωση που να ανταποκριθώ στην έκκληση τους και να υποβάλλω εκ νέου ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό.
 Οι πληροφορίες, όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι το Ειρηνοδικείο Νεμέας βαίνει προς κατάργηση, αλλά ότι θα συγχωνευτεί μαζί με αυτά του Ξυλοκάστρου και του Δερβενίου, στο ειρηνοδικείο της Κορίνθου ή του Κιάτου. Στην περίπτωση του Ξυλοκάστρου και της Ευρωστίνης, δεν προκύπτει ζήτημα κάλυψης λειτουργικών δαπανών, αφού τα εν λόγω ειρηνοδικεία  στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίσματα και τα έσοδα τους, βάση οικονομικών καταστάσεων, είναι πολλαπλώς υψηλότερα από τα έξοδα τους. επιπλέον, σε αυτά καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα εργασιών, συμπεριλαμβανομένων πταισμάτων, προανακρίσεων, διαταγών πληρωμής, πολιτικών δικαστηρίων, πλειστηριασμών και ενόρκων βεβαιώσεων.
Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση τους με αυτά της Κορίνθου ή του Κιάτου θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες, αφού θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση τους. Με την κατάργηση των ειρηνοδικείων Ξυλοκάστρου και Δερβενίου, χιλιάδες δημότες θα ταλαιπωρούνται βάναυσα, άνευ λόγου και αιτίας, αφού θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, των οποίων η εκδίκαση θα καθυστερεί υπερβολικά, λόγω του ήδη υπάρχοντος μεγάλου φόρτου εργασίας των ειρηνοδικείων Κορίνθου και Κιάτου.
Προφανώς η προοπτική κατάργησης των ειρηνοδικείων Ξυλοκάστρου και Δερβενίου εντάσσεται στις εκπεφρασμένες προθέσεις του υπουργείου δικαιοσύνης να καταργήσει τα μισά ειρηνοδικεία της χώρας, παρά το γεγονός ότι ήδη η δικαιοσύνη  υπολειτουργεί λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού. Ο υπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να καταργεί αποδοτικούς και λειτουργικούς φορείς, οφείλει να σταθεί με την απαιτούμενη υπευθυνότητα απέναντι στο πρόβλημα και να δώσει άμεσα λύση. η πιθανότητα κατάργησης των ανωτέρω ειρηνοδικείων θα αποδυναμώσει τις τοπικές υπηρεσίες και θα ρίξει το βιωτικό επίπεδο της δυτικής Κορινθίας, μίας περιοχής που ήδη δοκιμάζεται οικονομικά και κοινωνικά από την οικονομική κρίση.
Ελπίζω ότι το υπουργείο και ο υπουργός προσωπικά θα πράξουν τα δέοντα ώστε να μην χρειαστεί να επανέλθω, πλην όμως θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά την πορεία του θέματος και εφόσον χρειαστεί θα αναλάβω νέες πρωτοβουλίες».