Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η Συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Δέδε που έδωσε ,σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχιακό Μέγαρο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευθεία πρόσκληση – πρόκληση απεύθυνε ο Γιώργος Δέδες, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος – Πέτρος Τατούλης», στους ανθυποψηφίους όλων των περιφερειακών συνδυασμών και ειδικότερα στον Νίκο Ταγαρά, προκειμένου να συνθέσουν ένα πάνελ όπου θα συζητήσουν δημόσια για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Κορινθία, αλλά και γενικότερα την περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο Γιώργος Δέδες στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη Τύπου που έδωσε προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρθηκε σε μια σειρά από βασικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Κορινθίας. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έλευση του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του για τον τρόπο με τον οποίο το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αποδόμηση την οποία έκανε στη διοίκηση της απερχόμενης νομαρχιακής ηγεσίας, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία από το ΕΣΠΑ, αλλά και την …ιστοσελίδα της Νομαρχίας.
Πέρα από τα παραπάνω ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος – Πέτρος Τατούλης» έκανε αναφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση ο Δημήτρης Δράκος και ο Νίκος Ταγαράς σε σχέση με τον ίδιο και τον Πέτρο Τατούλη, στο πρόγραμμα του συνδυασμού για την ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού και φυσικά στα –πάντοτε επίκαιρα, ειδικά στην σημερινή συγκυρία- ζητήματα της καταπολέμησης των φαινομένων διαφθοράς.

Ο μύθος και η πραγματικότητα«Πρέπει να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Δέδες στο ξεκίνημα των δηλώσεών του. «Το έργο Ταγαρά, το οποίο σήμερα απολογίζεται και προσπαθεί ο νομάρχης να περάσει στην κορινθιακή κοινωνία, είναι πολύ ισχνό. Και με βάση αυτό διαμορφώνεται η σημερινή εικόνα απουσίας αδράνειας και αναποτελεσματικότητας που κυριαρχεί σε όλο το νομό. Αυτή την στιγμή για την Κορινθία δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ εξασφαλισμένο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για μεγάλες τοπικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Το ΕΣΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2007 και ολοκληρώνεται το 2012 και εκεί λεφτά υπάρχουν. Ωστόσο, σε 29 προσκλήσεις της περιφέρειας Πελοποννήσου δεν υπήρξε ούτε ένα ώριμο έργο το οποίο να ενέταξε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας στο ΕΣΠΑ. Μία προσπάθεια έχει γίνει που δείχνει, όμως, και την προχειρότητα, την αναποτελεσματικότητα και την τεράστια υστέρηση με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα», είπε ο κ. Δέδες και αναφέρθηκε ειδικότερα στο ζήτημα τεσσάρων σχολείων που έγινε απόπειρα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. «Ωστόσο οι μελέτες κρίθηκαν μη ώριμες. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επανήλθε, αλλά το ένα σχολείο τέθηκε εκτός ΕΣΠΑ, αφού η πρόταση ένταξης κατατέθηκε, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό του καθεστώς! Τα άλλα τρία σχολεία, το δημοτικό σχολείο Δερβενίου, η κατασκευή της νέας πτέρυγας στο 1ο γυμνάσιο και 1ο λύκειο και το νηπιαγωγείο Λουτρακίου είναι τα μοναδικά έργα που αυτή την στιγμή με δύο χρόνια καθυστέρηση, προωθούνται για ένταξη στο ΕΣΠΑ».

Όπως είπε ο κ. Δέδες η νομαρχιακή ηγεσία υποχρεώνεται πλέον από την ένδεια δράσεων που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια είτε να επαναφέρει στην επικαιρότητα έργα της πρώτης τετραετίας είτε να παρουσιάζει ως δικά της έργα που πραγματοποιούν άλλοι φορείς αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου στο Κιάτο (έργο του υπουργείου πολιτισμού), ή τα έργα στο λιμάνι του Κιάτου (που πραγματοποιήθηκαν από το λιμενικό ταμείο).

Εγκατάλειψη της ιστοσελίδαςΊσως, όμως, η πιο σημαντική απόδειξη της εικόνας εγκατάλειψης της νομαρχίας σήμερα, αποδεικνύεται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ιστοσελίδα της Νομαρχίας. Εκεί ο κ. Δέδες αποδόμησε πλήρως την απόπειρα του συνδυασμού «Δυνατή Πελοπόννησος» και των κ.κ. Δράκου και Ταγαρά να μιλήσουν για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς αναφέρθηκε σε σειρά παραδειγμάτων, όπως:
• Στο banner της ιστοσελίδας της Νομαρχίας, όπου γίνεται αναφορά σε «5 χρόνια δημιουργίας»: «Αυτό σημαίνει είτε πως τα τελευταία τρία χρόνια η σελίδα έχει εγκαταλειφθεί είτε πως ο ίδιος ο κ. Ταγαράς αναγνωρίζει ότι τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα», είπε ο κ. Δέδες.
• Στο banner όπου γίνεται παραπομπή στα ΚΕΠ και την Σχολή Γονέων και τα οποία έχουν τελευταία ενημέρωση τον Νοέμβριο του 2005!
• Στο banner όπου γίνεται παραπομπή στο Κέντρο πρόληψης Δίολκος όπου, όμως, ο ιστότοπος δεν λειτουργεί!
• Στο banner όπου γίνεται παραπομπή στα περιοδικά Κορινθιακή δημιουργία και κτηνοτροφική επικοινωνία, όπου επίσης η λειτουργία τους έχει σταματήσει από το 2005 και το 2008 αντίστοιχα!
• Στο banner όπου γίνεται παραπομπή στα στατιστικά στοιχεία της πολεοδομίας, όπου όμως επίσης ο σχετικός ιστότοπος δεν λειτουργεί!
• Τέλος στο banner όπου γίνεται παραπομπή στα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία της Κορινθίας, τα οποία, όμως ενημερώθηκαν τελευταία φορά το 2002!

Τεράστιο έργο το φυσικό αέριοΣτο επίπεδο των πρωτοβουλιών και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει ο συνδυασμός «Νέα Πελοπόννησος - Πέτρος Τατούλης» κυρίαρχη θέση έχει το φυσικό αέριο. Όπως είπε ο κ. Δέδες, πρόκειται για ένα έργο τομή για την ανάπτυξη όλης της περιφέρειας και ειδικά της Κορινθίας.
«Ο νομός μας έχει ένα τεράστιο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον. Είναι η ανατολική πύλη της Πελοποννήσου και συνδέεται άμεσα -και με εγγύτητα- με το Μητροπολιτικό κέντρο, αλλά και με την Δυτική Ευρώπη, μέσω της πύλης της δυτικής Ελλάδας, δηλαδή του λιμένα της Πάτρας, αλλά και της Ιονίας Οδού. Ο αγωγός του φυσικού αερίου είναι ένα έργο που έχει έναρξη τις αρχές του 2011 και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δεκαοκτώ μηνών, προς το φθινόπωρο του 2012. Είναι ένα έργο που δεν θα αλλάξει μόνο την φυσιογνωμία της Κορινθίας, αλλά και όλης της περιφέρειας, θα αλλάξει όλο το ενεργειακό τοπίο όπως το ξέραμε και παράλληλα την μορφή της οικονομίας στην περιοχή μας. Υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τις εξελίξεις σε αυτό το έργο. Ο αγωγός μήκους 159 χιλιομέτρων θα ξεκινά από τους Αγίους Θεοδώρους και διασχίζοντας όλη την Κορινθία θα καταλήγει στην Αργολίδα και την Αρκαδία, μέχρι την Μεγαλόπολη, με πρόβλεψη να συνεχίσει και στην Λακωνία και την Μεσσηνία. Σε όλο το μήκος του αγωγού θα υπάρχουν σταθμοί, που θα τροφοδοτούν όχι μόνο νοικοκυριά αλλά και βιομηχανικές περιοχές, με πρόβλεψη μείωσης κόστους που θα αγγίζει το 20% για το πετρέλαιο και 60% για το ηλεκτρικό ρεύμα…». Αυτό, όπως σημείωσε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος – Πέτρος Τατούλης», έρχεται να ενισχύσει τις υποδομές της Κορινθίας, ο οποίος είναι από τους πλέον ώριμους νομούς σε επίπεδο Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και χωροταξικών μελετών. Αυτό σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε θεσμοθετημένες από τους Δήμους τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές ζώνες, οπότε γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική εξέλιξη θα είναι η εγκατάσταση του φυσικού αερίου για την έλευση νέων βιομηχανικών μονάδων που θα δημιουργήσου νέες θέσεις εργασίας.

Πρόσκληση σε διάλογοΟ κ. Δέδες ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του απευθύνοντας πρόσκληση στον Νίκο Ταγαρά και τους υποψήφιους των άλλων συνδυασμών για την συμμετοχή σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. «Σ’ αυτές τις εκλογές η εκλογική νομοθεσία περιορίζει δραστικά την επικοινωνία διαμέσου των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και των ιστοσελίδων», είπε ο κ. Δέδες. «Ωστόσο δίνει τη δυνατότητα μέσα από debate των εκπροσώπων των συνδυασμών σε κάθε επίπεδο, ή μέσα από ανοιχτές συζητήσεις να αναπτυχθεί ένας διάλογος για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ώστε και ο τελευταίος πολίτης να έχει εικόνα των απόψεων και των θέσεων ενός εκάστου. Σε έναν τέτοιο δημόσιο, ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο θέλουμε να καλέσουμε τόσο τον κ. Ταγαρά όσο και τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες των άλλων συνδυασμών, για να θέσουμε όλοι ενώπιον των πολιτών τις προγραμματικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε. Νομίζουμε ότι αυτό είναι κάτι που επιβάλλει η ίδια η δημοκρατική ευαισθησία, η χρονική συγκυρία γιατί οι πολίτες θέλουν ξεκάθαρες θέσεις και όχι γενικόλογες εξαγγελίες…», κατέληξε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος – Πέτρος Τατούλης».



Από το Γραφείο Τύπου