ΟΙ «ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» αποκαλύπτουν
Από την Τρίτη που μας πέρασε, μπήκαμε και επισήμως στην προεκλογική περίοδο για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της 7ης Νοεμβρίου.
Και μπορεί η περασμένη Τρίτη να ξεκίνησε με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, αποκαλούμενης και ως «κυβέρνησης μεσονυχτίου», αλλά την ίδια ώρα ξεκινούσε και η «μάχη της Περιφέρειας και των Δήμων».
Ποιοι είναι, όμως, οι «μαχητές» και υποψήφιοι «μικροί πρωθυπουργοί», όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψιν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, των κομμάτων; Ποιοι προηγούνται στην εκκίνηση και ποιοι ακολουθούν;
Ποια τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσουν και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους;
ΟΙ «ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», σήμερα, επιχειρούν και αποκαλύπτουν μικρές λεπτομέρειες των υποψηφίων περιφερειαρχών, από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, και τα άλλα κομμάτα για τις εκλογές της περιφέρειας Πελοποννήσου , καθώς και για τις όμορες περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος , Αττικής και Στερεάς Ελλάδος.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Πέτρος Τατούλης, πρώην υπουργός εναντίον, Δημήτρη Δράκου, Νομάρχη Μεσσηνίας και Προέδρου ΕΝΑΕ. Η στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το ΛΑΟΣ σε έναν πρώην βουλευτή, αλλά και υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβερνητικής παράταξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η δυναμική του Δημήτρη Δράκου, ωστόσο, παρά τον πόλεμο που δέχεται από την κυβέρνηση σε συνάρτηση με τη μεγάλη διοικητική και πολιτική εμπειρία του (επί 16 χρόνια εκλέγεται) δείχνουν πως στη νίκη βρίσκεται πιο κοντά η Νέα Δημοκρατία. Όσο για τον Πέτρο Τατούλη; Ο Τατούλης θα πρέπει να είναι ευτυχής. Πρώην υφυπουργός Πολιτισμού με υπουργό τον τότε πρωθυπουργό Καραμανλή, καταλήγει υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με πρωθυπουργό τον Παπανδρέου. Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι υπουργός σε συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων. Με τέτοια ιστορία ποιος να τον ανταγωνιστεί; Το πολύ πολύ κανένας Η στήριξη του από το ΠΑΣΟΚ, μάλλον, επισκίασε και δίχασε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, την οποία ακόμη και σήμερα υποστηρίζει πως… διαθέτει. Στα προβλήματά του οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στη συσπείρωση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του. Το ΚΚΕ στηρίζει τον οικονομολόγο Νίκο Γόντικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απόστολος Κατσιφάρας, πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης, εναντίον Γιώργου Παπαναστασίου, πρώην προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Ο εκλεκτός της Ιπποκράτους, προκειμένου να ενώσει τους «ΠΑΣΟΚικούς» διαξιφισμούς, βρέθηκε στο πρόσωπο του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης.
Με εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση, καθώς διετέλεσε επί εννέα χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας, είχε επιφυλάξεις για να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, αλλά οι «αντιστάσεις» του κάμφθηκαν. Η Νέα Δημοκρατία, μετά από πολλή συζήτηση, αποφάσισε να στηρίξει στέλεχος με ήθος και ικανότητες, προερχόμενο από την Αυτοδιοίκηση.
Νέο, ικανό και άξιο στέλεχος ο Γιώργος Παπαναστασίου θα δώσει μεγάλη μάχη, αφού ξεκινά από δύσκολη θέση εξαιτίας των μικρών ποσοστών, τα οποία συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ στήριξε την υποψηφιότητα του βουλευτή του κόμματος Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους του Τμήματος Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γιάννης Σγουρός, νομάρχης Αθηνών εναντίον Βασίλη Κικίλια δημοτικού συμβούλου Αθηναίων.
Πρόκειται για δύο πρόσωπα τα οποία προέρχονται από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον κ. Σγουρό να διαθέτει ένα μικρό προβάδισμα.
Προβάδισμα το οποίο δεν προέρχεται τόσο από το γεγονός ότι έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από τον κ. Κικίλια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο από το γεγονός πως διατελεί νομάρχης Αθηνών από το 2003 και διατηρεί καλές σχέσεις και με τους εκλεγμένους με τη Νέα Δημοκρατία δημάρχους της Αττικής.
Στα πλεονεκτήματά του είναι πως διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με το αποκαλούμενο «παλαιό κοινωνικό» ΠΑΣΟΚ.
Στα μειονεκτήματα της υποψηφιότητάς του ότι η ανακοίνωση της στήριξης προς το πρόσωπό του προήλθε μετά από πολλαπλές «καραμπόλες», αλλά και αρνήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα η Φώφη Γεννηματά, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Τίνα Μπιρμπίλη.
Από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Βασίλη Κικίλια η φρεσκάδα, τόσο σε ιδέες όσο και σε πρόγραμμα.
Πρόκειται για άφθαρτο πρόσωπο, το οποίο θήτευσε στο πλευρό του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και έλαβε αρκετές πρωτοβουλίες όσον αφορά στον αθλητισμό, ως πρώην αθλητής.
Αναλυτές εκτιμούν πως η «μάχη» θα κριθεί στο β’ γύρο, αφού είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία «ποντάρει» στην ψήφο κατά του µνηµονίου.
Το ΚΚΕ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή του κόμματος Θανάση Παφίλη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου.
Ο ΛΑΟΣ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή του Άδωνι Γεωργιάδη.
Η Δημοκρατική Αριστερά θα στηρίξει το δημοσιογράφο και βουλευτή επί μια τετραετία με το ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανό.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα στηρίξουν τον ακτιβιστή των Αθηνών Κώστα Διάκο.
Στο χώρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ρευστότητα, με τους Αλέξη Μητρόπουλο και Αλέκο Αλαβάνο να έχουν καταθέσει υποψηφιότητες.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλέαρχος Περγαντάς, νομάρχης Βοιωτίας, εναντίον Αθανάσιου Χειμάρα, νομάρχη Φθιώτιδας. Ντέρμπι για γερά νεύρα προβλέπουν οι καλά γνωρίζοντες τα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα της Στερεάς Ελλάδας.
Κι έπειτα από την άρνηση της Κατερίνας Μπατζελή και το θόρυβο που προκλήθηκε, ο κ. Χειμάρας δείχνει να καλύπτει μέρα με τη μέρα, τη διαφορά των ποσοστών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.
Το θετικό για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας είναι πως ως νομάρχης Φθιώτιδας ασκεί επιρροή και σε άλλους κομματικούς χώρους, ενώ το ζήτημα με τις ενστάσεις του Θανάση Γιαννόπουλου λύθηκε από τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά αστραπιαία.
Στα μειονεκτήματα του Κλέαρχου Περγαντά πως προέρχεται από μικρότερη περιφέρεια, όπως είναι η Βοιωτία, και το γεγονός ότι εμφανίστηκε ως δεύτερη επιλογή –με θετικό, ωστόσο, πως θεωρείται έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος.
Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του πολιτικού γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Το ΛΑΟΣ τον πρώην νομάρχη Εύβοιας Νίκο Παπανδρέου.