Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Μήνυμα του υποψηφίου Δημάρχου Δημήτρη Σκούρα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας


Νέες και Νέοι συνδημότες του νέου μεγάλου και δύσκολου Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης,
Δοθέντος ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κηρύξει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας ως αφετηρία εορτασμού του Έτους Νεολαίας, νιώθουμε την ανάγκη να σας απευθύνουμε τις ευχές και τους προβληματισμούς μας.
Γνωρίζοντας πως η σημερινή νεολαία (χάρη στα απίθανα «επιτεύγματα» της δικής μας γενιάς) είναι πλήρως απογοητευμένη, ίσως και περιθωριοποιημένη από το πολιτικό γίγνεσθαι περισσότερο από ποτέ, σας απευθύνουμε έκκληση να δραστηριοποιηθείτε ως πολίτες, να προετοιμαστείτε να αναλάβετε τα ηνία της κοινωνίας και να επιδιώξετε με σθένος νεανικό τα όνειρα και το δικαίωμά σας για μια καλύτερη ζωή.
Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να επιτευχθεί αλλαγή σε μία δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία είναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και για αυτό, σας καλούμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές να ενεργοποιηθείτε, να συμμετέχετε ενεργά σε οποιονδήποτε συνδυασμό προτιμήσετε, έτσι ώστε να είστε παρόντες στα τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων τα οποία σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν το μέλλον που θα σας κληροδοτήσουμε εμείς οι παλαιότεροι. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή επιλέγοντας την αποχή ή την αδιαφορία, συνεργείτε έστω και άθελά σας στη διατήρηση τις ισχύουσας κατάστασης και διευκολύνετε όσους σας έχουν απογοητεύσει να συνεχίσουν ακάθεκτοι και ανεμπόδιστοι το «έργο τους».
Εμείς από την πλευρά μας διακατεχόμαστε από μεγάλες προσδοκίες και βαθιά πίστη στις ικανότητές σας, στις ικανότητες των παιδιών μας. Πιστεύουμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εσείς οι νέοι έχετε τη δυνατότητα να πετύχετε σε πολλά από αυτά που οι προηγούμενες γενιές απέτυχαν. Για αυτό το λόγο ο συνδυασμός μας είναι ειλικρινά (και όχι προεκλογικά) ανοιχτός στις ιδέες, τις προτάσεις, τους προβληματισμούς και τη συμμετοχή σας.
Επίσης, θέλουμε να σας παροτρύνουμε να μην αφήσετε την κάκιστη εικόνα που δικαιολογημένα έχετε για την πολιτική στον τόπο μας να επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας αρχαίος, ελληνικός θεσμός ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με τα κακώς κείμενα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αντιθέτως, επηρεάζει άμεσα τις προοπτικές ανάπτυξης μια πόλης, σχετίζεται με την καθημερινότητα μιας κοινωνίας, τα έργα της έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών και προσφέρει την αμεσότητα που καταξιώνει το πραγματικό ρόλο της πολιτικής.
Νέες και Νέοι, αν πράγματι φοβάστε όλα αυτά που θα γίνουν για σας χωρίς εσάς, έχετε την ευκαιρία, την ευθύνη αλλά και την υποχρέωση να συμμετέχετε δυναμικά και αποφασιστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε πως δυνατότητες συμμετοχής θα βρείτε σε όλους τους συνδυασμούς και όχι μόνο στο δικό μας. Ακόμη όμως και αν οι σπουδές ή οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις δε σας επιτρέπουν να συμμετέχετε σε αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς και πάλι μπορείτε να ασχοληθείτε είτε ατομικά είτε ομαδικά προκειμένου να διεκδικήστε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο σας.
Η αποστροφή δεν αποτελεί άλλοθι για την αποχή.
Η Συμμετοχή σας σίγουρα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Δημήτρης Σκούρας