Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ ΑΣΤΡΑ ΑΠΟΨΕ



ΠΗΓΗ : Καθημερινή

Οσοι βρίσκονται μακριά από τη φωτορύπανση των πόλεων, το σημερινό και αυριανό βράδυ θα δουν ένα θέαμα χωρίς προηγούμενο, αρκεί να γυρίσουν το βλέμμα προς τον ουρανό.
Το σημερινό και το αυριανό βράδυ θα έχουμε μια από τις... εντυπωσιακότερες βροχές μετεωριτών, των Περσείδων, των τελευταίων ετών. Κι αυτό θα συμβεί επειδή τη φετινή χρονιά ο πλανήτης μας θα διέλθει από το πυκνότερο τμήμα της ουράς του κομήτη Σουίφτ Τατλ.
Επίσης, ένας ακόμα βοηθητικός παράγοντας είναι ότι τις ημέρες του αστρικού υπερθεάματος θα έχουμε και νέα Σελήνη, γεγονός που σημαίνει ότι το σεληνιακό φως θα είναι ανύπαρκτο. Την περασμένη χρονιά το αστροθέαμα καταστράφηκε εξαιτίας της Πανσελήνου λίγων ημερών που έλουσε τα πάντα με το φως της και πρακτικά έσβησε τη βροχή των μετεωριτών.
Η καλοκαιρινή αστροβροχή δεν είναι τίποτε άλλο από τα απομεινάρια που αφήνει πίσω του, κατά την περιπλάνησή του στο σύμπαν, ο κομήτης Σουίφτ Τατλ. Ο κομήτης, που ανακαλύφθηκε το 1862, χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ηλιο. Στα μέσα του Αυγούστου η Γη περνά κοντά από το αχνάρι του με αποτέλεσμα τα απομεινάρια του να εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας δημιουργώντας τα γνωστά κατάφωτα ίχνη στον νυχτερινό ουρανό. Οι Περσείδες, λόγω της εξαιρετικής τους ομορφιάς, είναι ένα από τα αστρονομικά φαινόμενα που παρακολουθείται με μεγαλύτερη προσήλωση από τους ερασιτέχνες αστρονόμους και τους απλούς ρομαντικούς, όσους, δηλαδή, βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο όπου το φαινόμενο είναι ορατό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βροχή των Περσείδων ενισχύεται τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, Και βέβαια, η βροχή είναι ορατή με γυμνό μάτι αρκεί να μην υπάρχει μεγάλη φωτορύπανση στο σημείο που θα επιλέξουμε να σταθούμε.