Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Στην έξοδο χιλιάδες εκπαιδευτικοί λόγω του νέου ασφαλιστικού



Λύση για να αποφευχθούν τουλάχιστον 9.000 κενά εκπαιδευτικών με το άνοιγμα των σχολείων αναζητεί το υπουργείο Παιδείας καθώς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 11.466.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», οι σχεδόν τριπλάσιες αιτήσεις συνταξιοδότησης σε σχέση με πέρσι δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό με τη μείωση των μόνιμων διορισμών κατά τουλάχιστον 50%.
Απαιτείται άμεσα ο επιπλέον διορισμός πάνω από 6.000 εκπαιδευτικών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ανέρχονται φέτος συνολικά σε 11.466. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχονται σε 3.930 και στη Δευτεροβάθμια σε 7.536.
Τα κενά εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχονται σε 11.000. Παράλληλα τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπολογίζεται ότι αγγίζουν τις 12.000. Ο αριθμός διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, είναι φέτος μόλις 2.825, δηλαδή μόλις το 50% των περσινών. Στα πλαίσια αυτά είναι φανερό ότι δημιουργούνται πάνω από 20.000 κενά εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμεύσει περίπου 11.000 πιστώσεις για αναπληρωτές κανονικού και μειωμένου ωραρίου. Οι πρώτες προσλήψεις αναμένεται να γίνουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ μια δεύτερη φουρνιά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Για να ελαχιστοποιηθούν τα κενά το υπουργείο μελετά πέντε λύσεις:

-Επιστροφή 5.000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία.
-Τάξεις με πάνω από 25 μαθητές.
-Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.
-Καθιέρωση δεύτερης ειδικότητας του εκπαιδευτικού (π.χ. ένας κοινωνιολόγος που έχει και πτυχίο Φιλολογίας να παίρνει ως δεύτερη ανάθεση φιλολογικά μαθήματα).
-Μετακινήσεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια (π.χ. καθηγητές ειδικοτήτων) αλλά και μετακίνηση εκπαιδευτικών από ένα σχολείο σε ένα άλλο στον ίδιο νομό ή σε διπλανό!