Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ερώτηση του Κώστα Κόλλια για την διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα κατέθεσε στο κοινοβούλιο ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τη διάβρωση των ακτών κατά μήκος του Κορινθιακού.
Σχετικά με το περιεχόμενο της παρέμβασης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Με αφορμή έγγραφο του Δήμου Ξυλοκάστρου, στο οποίο περιγράφεται η δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το συνεχιζόμενο, ανεξέλεγκτο φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, θεώρησα υποχρέωσή μου να φέρω για μια ακόμη φορά το θέμα στο Κοινοβούλιο. Είχα και στο παρελθόν πραγματοποιήσει ανάλογες παρεμβάσεις, καθώς το γραφείο μου κατακλύζεται από εκκλήσεις παραλιακών Δήμων, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες.
Όπως επεσήμανα και στον αρμόδιο Υπουργό, το πρόβλημα μαστίζει όλους τους δήμους που βρέχονται από τον Κορινθιακό. Κατά τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διαθέσει δύο εκατομμύρια ευρώ σε αντιδιαβρωτικά έργα. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες. Η ακτογραμμή είναι πολύ εκτεταμένη, ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε ορεινές περιοχές, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 και του 2007.
Τόνισα στον κ. Υπουργό ότι τα τελευταία χρόνια η διάβρωση της ακτογραμμής κατά μήκος του Νομού Κορινθίας προσλαμβάνει καταστροφικές διαστάσεις. Ήδη η θάλασσα έχει εισβάλει σε παράκτιες ιδιοκτησίες, καταστρέφοντας μάντρες και άλλες κατασκευές, ενώ η απειλή για τις κατοικίες είναι άμεση.
Εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, στο άμεσο μέλλον θα έχουμε μεγάλα προβλήματα και στην κυκλοφορία, καθώς η διάβρωση θα φτάσει μέχρι τον παραλιακό οδικό άξονα της Παλαιάς Εθνικής Όδού.
Ό Δήμος Ξυλοκάστρου έχει καταθέσει εδώ και τρία χρόνια μελέτες για τον καθορισμό του αιγιαλού και της παραλίας, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων. Όι μελέτες ωστόσο δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ανάλογες προσπάθειες καταβάλει διαρκώς και ο Δήμος Ευρωστίνης, όπου το πρόβλημα είναι επίσης ιδιαίτερα οξυμμένο. Επειδή ο κίνδυνος για τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας που είναι εγκατεστημένοι στην παραλιακή ζώνη είναι άμεσος και η υποβάθμιση των παράκτιων Δήμων έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και, εν γένει, στην ποιότητα ζωής, ζήτησα από τον Υπουργό να παρέμβει προσωπικά, ώστε να ξεπεραστούν τα κωλύματα στις αρμόδιες Υπηρεσίες και να δοθεί το πράσινο φως για την έγκριση των σχετικών μελετών".