Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Πορτογαλία-Βόρειος Κορέα 7-0


Στο χορταστικότερο -σε γκολ και θέαμα- παιχνίδι του Μουντιάλ μέχρι στιγμής, η Πορτογαλία ισοπέδωσε με 7-0 την δύσμοιρη Βόρεια Κορέα που βρέθηκε στο διάβα της, και με το αποτέλεσμα αυτό έχει πλέον μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της Ακτής Ελεφαντοστού για να πάρει τη 2η θέση από τον 7ο όμιλο και μαζί το εισιτήριο για την νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης.
Το ημίχρονο βρήκε τους Ίβηρες να προηγούνται μόλις 1-0 από το γκολ του Μεϊρέλες λίγο πριν το ημίωρο, όμως στο δεύτερο μέρος παρέδωσαν μαθήματα σύγχρονου ποδοσφαίρου και με άλλα έξι γκολ (συνολικά σκόραραν έξι διαφορετικοί παίκτες) πανηγύρισαν έναν από τους μεγαλύτερους θριάμβους στην ιστορία τους σε τελική φάση Μουντιάλ.
Αυτή ήταν η πρώτη νίκη για την Πορτογαλία μετά από τέσσερα παιχνίδια Μουντιάλ, ενώ σε ατομικό επίπεδο ο Κριστιάνο Ρονάλντο "έσπασε το ρόδι" καθώς βρήκε δίχτυα μετά από 11 σερί ματς αφλογιστίας με τη φανέλα με το εθνόσημο (το αμέσως προηγούμενο διεθνές γκολ του ήταν τον Φεβρουάριο του 2009).
ΗΠορτογαλία μπήκε φουριόζα στην αναμέτρηση με τη Βόρειο Κορέα και στο πρώτο κιόλας δεκάλεπτο είχε δύο εξαιρετικές ευκαιρίες με τον Ρικάρντο Καρβάλιο για να ανοίξει το σκορ.
Στο 5' το γυριστό σουτ του αμυντικού της Τσέλσι από το ύψος του πέναλτι έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα μετά από εκτέλεση κόρνερ εκμεταλλεύτηκε την άστοχη έξοδο του γκολκίπερ Μιόνγκ Γκουκ για να πάρει την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής που όμως χτύπησε το δεξί δοκάρι και απομακρύνθηκε.
οι Πορτογάλοι ανέβασαν και πάλι στροφές, έγιναν κυρίαρχοι του αγώνα και με τον Μεϊρέλες να δηλώνει "πανταχού παρών" από τη μεσαία γραμμή και μπροστά σφυροκόπησαν την ασιατική εστία για να βρουν τελικά δίχτυα πριν τη συμπλήρωση του ημιώρου. Στο 23' ο Μεϊρέλες έστειλε τη μπάλα με φαλτσαριστό σουτ στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, δύο λεπτά αργότερα είδε το σουτ του να κοντράρει σε πόδι αμυντικού και να φεύγει κόρνερ, ενώ στο 29' φρόντισε να βρει στόχο και να βάλει την ομάδα του Κάρλος Κεϊρός στη θέση του οδηγού... Ο Τιάγκο πέρασε εξαιρετική κάθετη πάσα και ο μέσος της Πόρτο "τρύπωσε" στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας, με το πλασέ του να είναι ιδανικό και να μην αφήνει περιθώρια αντίδρασης στον Μιόνγκ Γκουκ.
Από εκεί και πέρα οι Ίβηρες δεν συνάντησαν δυσκολίες στο να κρατήσουν το υπέρ τους 1-0 μέχρι το τέλος του ημιχρόνου ενώ έφτασαν δύο φορές κοντά σε δεύτερο γκολ.
Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος το δεύτερο ήταν εντελώς διαφορετική υπόθεση, με την Πορτογαλία να κάνει ό,τι θέλει στο γήπεδο, να δημιουργεί τη μία φάση μετά την άλλη και να σκοράρει έξι φορές με πέντε διαφορετικούς σκόρερς, για να φτάσει το σκορ στα εξωπραγματικά επίπεδα του 7-0.
Οι Τιάγκο (46') και Κριστιάνο Ρονάλντο (48', 49') δεν βρήκαν δίχτυα στα πρώτα λεπτά, αλλά το 2-0 ήταν θέμα χρόνου... Ο Μεϊρέλες συνεργάστηκε άψογα με τον Αλμέιδα και έβγαλε έξυπνη ασίστ για τον Σιμάο, ο οποίος με ψύχραιμο συρτό πλασέ έστειλε τη μπάλα κάτω από τα πόδια του αντίπαλου γκολκίπερ για να δώσει καθαρό προβάδισμα στην ομάδα του.
Τρία λεπτά αργότερα (54') ο Αλμέιδα εκμεταλλεύτηκε τον συνδιασμό των Τιάγκο-Κοεντράο και με καρφωτή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0 ενώ ο ανελέητος βομβαρδιασμός της βορειοκορεατικής εστίας σε αυτό το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο 60': ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρήκε με ωραία πάσα τον Τιάγκο και αυτός με πλασέ από το ύψος του πέναλτι έκανε το 4-0.
Από εκεί και πέρα το ματς εξελίχτηκε σε ένα προσωπικό ρεσιτάλ από τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος έφτιαχνε αλλά και δημιουργούσε μόνος του ευκαιρίες, με αποκορύφωμα το ασύλληπτο σουτ το έξω από την περιοχή που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Μιόνγκ Γκουκ στο 71'.
Οδεύοντας προς την τελική ευθεία οι περισσότεροι είχαν πιστέψει πως οι Πορτογάλοι θα έκοβαν ρυθμό και θα πήγαιναν συντηρητικά μέχρι το τέλος, όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο η ομάδα του Κάρλος Κεϊρός έβαλε και πάλι τις μηχανές να δουλεύουν στο... φουλ, προσφέροντας απλόχερα θέαμα στους τυχερούς που βρίσκονταν στις εξέδρες τους "Green Point Stadium".
Ο Λίεντσον, ο οποίος είχε μπει στο ματς στο 77', έκανε το 5-0 στο 81' με γυριστό σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής, στο 88' ο Κριστιάνο Ρονάλντο εκμεταλλεύτηκε ένα παιδικό λάθος στην αντίπαλη άμυνα και έγραψε το 6-0 κάνοντας κοντρόλ με το... σβέρκο λίγο πριν στείλει τη μπάλα στην ανυπεράσπιστη εστία ενώ ο επίλογος της επιθετικής ραψωδίας για τους Πορτογάλους γράφηκε από τον Τιάγκο στο 89' με γυριστή κεφαλιά.
Πορτογαλία (Κάρλος Κεϊρός): Εντουάρντο, Μιγκέλ, Κοεντράο, Μπρούνο Αλβες, Καρβάλιο, Μέντες, Μεϊρέλες (70' Βελόσο), Τιάγκο, Κ.Ρονάλντο, Σιμάο (74' Ντούντα), Αλμέιδα (77' Λίεντσον)
Βόρειος Κορέα (Γιονγκ Χουμ Κιμ): Μιόνγκ Γκουκ, Γιόνγκ Χιοκ (75' Σονγκ Τσολ), Κουάνγκ Τσον, Γιουν Ιλ, Τσολ Γιν, Γουν Ναμ, Γιονγκ Χακ, Ναμ Τσολ (58' Κουμ Ιλ), Ιν Γκουκ (58' Γιονγκ Γιουν), Γιονγκ Γο, Τάε Σε