Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Γεωργία - Πορτογαλία 2-0: Ο απόλυτος θρίαμβος και μυθική πρόκριση! / Τσεχία - Τουρκία 1-2: Νεύρα, αποβολή και... Τοσούν στο 94΄

 Γεωργία - Πορτογαλία 2-0: Ο απόλυτος θρίαμβος και μυθική πρόκριση! (highlights) 

Η Γεωργία, η ομάδα που απέκλεισε την Ελλάδα από την τελική φάση, συνεχίζει στους «16» του Euro!  Έκανε τρομερή νίκη επί της Πορτογαλίας με 2-0 και συνεχίζει στη διοργάνωση έχοντας πρωταγωνιστή το τρομερό παιδί που λέγεται Κβαρατσχέλια και ηρωική προσπάθεια απ' όλους τους παίκτες της, με τον Μαμαρντασβίλι να είναι εγγύηση και ο Μικαουτάτζε συνεπής στο σκοράρισμα.

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός για την

Πορτογαλία των πολλών αλλαγών ήρθε μόλις στο 2΄ όταν από λάθος του Σίλβα, ο Μικαουτάτζε πέρασε όμορφα την μπάλα στον Κβίτσα Κβαρατσχέλια που με σουτ κάτω από τα πόδια του Ντιόγκο Κόστα άνοιξε το σκορ για την Γεωργία. Δίνοντας τεράστιο ενδιαφέρον στο ματς του Γκελζενκίρχεν και στο άλλο του ομίλου, καθώς με αυτό το γκολ η Γεωργία ήταν στην επόμενη φάση. 

Στο 17' ο Ρονάλντο εκτέλεσε σπέσιαλ ένα φάουλ, αλλά ο Μαμαρντασβίλι ήταν παρών. Όπως και στο 23' σε σουτ του Παλίνια. Ο Κονσεϊσάο και ο Φέλιξ είχαν καλές στιγμές, με την πίεση της Πορτογαλίας να ανεβαίνει διαρκώς και τον Ρονάλντο που είχε πάρει κάρτα ζητώντας αγριεμένος πέναλτι, κόπηκε από τον Γκβελεσιάνι στο 35' προτού σκοράρει. Ο αέρινος Κβαρατσχέλια είχε καλές στιγμές σε αντεπιθέσεις της Γεωργίας, ενώ ο Παλίνια είχε καλό σουτ λίγο άουτ στο 43'. Κι άλλο ένα ο ανεβασμένος Φέλιξ στις καθυστερήσεις που μπλόκαρε ο κίπερ της Γεωργίας.

Η Πορτογαλία μπήκε δυνατά στο δεύτερο μέρος και είχε ευκαιρία στο 47' με τον Κριστιάνο που δεν μπόρεσε από κοντά να σκοράρει, όπως και με τον Ντανίλο Περέιρα αμέσως μετά. Στο 50' ο Κβαρατσχέλια δεν μπόρεσε από καλή θέση στην περιοχή να σκοράρει, ενώ πριν από τη φάση ελέγχου του πέναλτι για την Γεωργία ο Μαμαρντασβίλι έκανε έξοχη απόκρουση στο 54' σε σουτ του Νταλότ.

Όμως ο Σέρερ είδε ξανά τη φάση νωρίτερα για μαρκάρισμα του Σίλβα στον Λοτσοσβίλι και ο Ζορζ Μικαουτάτζε δεν αστόχησε για να γράψει το 2-0 με το τρίτο του γκολ στο τουρνουά μέσα σε αποθέωση και τρελό πάρτι από τους Γεωργιανούς στην εξέδρα.

Ο Ρανάλντο έφυγε εκνευρισμένος για τον πάγκο και η Πορτογαλία προσπάθησε να βρει αντίδραση, αλλά ο Τσακβετάντζε έχασε σπουδαία ευκαιρία στο 72' σε αντεπίθεση. Η είσοδος του Ζότα έφερε κάποιες φάσεις, η Γεωργία είχε τη δική της με τον Νταβιντασβίλι, ο Μαμαρντασβίλι κράτησε στις καθυστερήσεις και ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε για τους Γεωργιανούς.

Διαιτητής ήταν ο Ελβετός Σάντρο Σέρερ με αρκετά παράπονα από τους Πορτογάλους.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Μαμαρντασβίλι, Κακαμπάτζε, Γκβελεσιάνι (76' Κβερκβέλια), Κάσια, Λοτσοσβίλι (63' Τσιταϊσβίλι), Ντβάλι, Τσακβετάτζε (81' Μεκβαμπισβίλι), Κοτσορασβίλι, Κιτεϊσβίλι, Μικαουτάτζε, Κβαρατσχέλια (81' Νταβιντασβίλι)

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Κόστα, Νταλότ, Περέιρα, Σίλβα (65' Σεμέντο), Ινάσιο, Νέτο (75' Ζότα), Παλίνια (46' Ρούμπεν Νέβες), Ζοάο Νέβες (75' Ματέους Νούνες), Κονσεϊσάο, Ρονάλντο (65' Ράμος), Φέλιξ.

Τσεχία - Τουρκία 1-2: Νεύρα, αποβολή και... Τοσούν (highlights)   

 ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ 94!

 Σε ένα παιχνίδι ακατάλληλο για... καρδιακούς, η Τουρκία λύγισε τη συγκινητική Τσεχία με σκορ 2-1 και πέρασε στην επόμενη φάση των νοκ άουτ του Euro 2024. H πρόκριση, πάντως, ήρθε με τεράστια δυσκολία, παρότι μάλιστα οι Τσέχοι έπαιζαν με παίκτη λιγότερο από το 20ό λεπτό της συνάντησης!

Τότε ο Μπαράκ δέχθηκε -δικαίως- δεύτερη κίτρινη μέσα σε 9 λεπτά (!), «κρεμώντας» την ομάδα του που ήθελε μόνη νίκη και πλέον έπρεπε να την κυνηγήσει με δέκα παίκτες. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για την ομάδα του Χάσεκ όταν στο 51' ο Τσαλχάνογλου με εξαιρετικό σουτ έβαλε την Τουρκία μπροστά στο σκορ.

Οι Τσέχοι, όμως, πάλεψαν σαν θηρία και στο 66' έφεραν το ματς στα ίσα με κοντινό σουτ του Σούτσεκ (υπήρχε υποψία επιθετικού του Χορί στον γκολκίπερ Γκιουνόκ)! Το γκολ αυτό δεν έφτασε όμως στην Τσεχία, η οποία ψάχνοντας ένα δεύτερο τέρμα στο φινάλε άφησε μεγάλα κενά πίσω.

Η Τουρκία, αν και ιδιαίτερα αναποτελεσματική καθ' όλη τη διάρκεια του ματς, εντούτοις κατάφερε να εκμεταλλευθεί ένα από αυτά στο 90'+4', με την μπάλα να φτάνει στον Τοσούν ο οποίος ελίχθηκε και με δεξί σουτ έγραψε το τελικό αποτέλεσμα. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ο διψήφιος (!) αριθμός καρτών που έδειξε ο ρέφερι Κόβατς, ο οποίος ωστόσο είχε πολύ δύσκολο έργο σε ένα ματς με πολλή ένταση και πάμπολλα σκληρά μαρκαρίσματα...

Διαιτητής: Ίστβαν Κόβατς (Ρουμανία)

ΤΣΕΧΙΑ (Ιβάν Χάσεκ): Στάνιεκ (55’ λ. τρ. Κοβάρ), Χόλες, Χρανάτς, Κρεϊτσί, Τσούφαλ, Σούτσεκ, Πρόβοντ (75’ Λινγκρ), Ντ. Γιουράσεκ (81’ Μ. Γιουράσεκ), Μπαράκ, Χίτιλ (55’ Κούχτα), Χλόζεκ (55’ Χορί).

ΤΟΥΡΚΙΑ (Βιντσέντζο Μοντέλα): Γκιουνόκ, Μουλντούρ, Ακαϊντίν, Ντεμιράλ, Καντίογλου, Γιουκσέκ (63’ Γιοκουσλού), Οζκάν (46’ Αϊχάν), Γκιουλέρ (76’ Τοσούν), Τσαλχάνογλου (87’ Κοκτσού), Γιλντίζ (76’ Ακτούρκογλου), Γιλμάζ.

 

Το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα και η βαθμολογία του 6ου Ομίλου:

Τρίτη 18 Ιουνίου

Τουρκία – Γεωργία 3-1
Πορτογαλία – Τσεχία 2-1

Σάββατο 22 Ιουνίου

Γεωργία – Τσεχία 1-1
Τουρκία – Πορτογαλία 0-3

Τετάρτη 26 Ιουνίου

Γεωργία – Πορτογαλία 2-0
Τσεχία – Τουρκία 1-2

Βαθμολογία:

1. Πορτογαλία 6β. (5-1)
2. Τουρκία 6β. (5-5)
3. Γεωργία 4β. (4-4)
4. Τσεχία 1β. (2-3)

*Στην περίπτωση ισοβαθμίας, το 1ο κριτήριο που καθορίζει την τελική κατάταξη είναι οι αγώνες μεταξύ των ομάδων. Το 2ο κριτήριο είναι τα συνολικά τέρματα.