Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Φωτιά σε Δερβενοχώρια Νύχτα θρίλερ για Μάνδρα και Νέα Πέραμο

 fire-night-m

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες στο «μέτωπο» της Μάνδρας, όπου οι φλόγες «καταπίνουν» ολόκληρους οικισμούς. Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια κι έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει τεράστια δυναμική, με μηνύματα εκκένωσης από το 112 να στέλνονται συνεχώς.

Η επιχείρηση των δυνάμεων για να τιθασευτεί η φωτιά που καίει με λύσσα στη Μάνδρα ολοένα και εντείνεται, ενώ η αγωνία θηριεύει από

τη στιγμή που πλέον το σκοτάδι πήρε τη σκυτάλη και τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις νερού. Στο πύρινο «μέτωπο» επιχειρούν 250 πυροσβέστες, 8 πεζοπόρα, 75 οχήματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας συμμετείχαν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Την ίδια ώρα, στο άλλο μεγάλο «μέτωπο», στο Λουτράκι, επιχειρούν 120 πυρισβέστες, 4 πεζοπόρα, 43 οχήματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας 4 ελικόπτερα. 

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης (18.07.23) εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Νέας Περάμου, καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Περάμου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies ».

Νωρίτερα, εντολή για εκκένωση δόθηκε στους οικισμούς Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Όθωνα και Ευταξία, καθώς και στη Νέα Ζωή Μάνδρας, στον Νέο Πόντο, όπου καίγονται σπίτια, καθώς και στον οικισμό Ποντίων στη βιομηχανική ζώνη της Μαγούλας

Η επιχείρηση διάσωσης στη Νέα Ζωή Μάνδρας είναι δραματική, με την εκκένωση να γίνεται πόρτα – πόρτα, ύστερα από την έκκληση των Αρχών στους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία «γλείφει» η φωτιά. Να σημειωθεί πως παράλληλα έχει εκκενωθεί κι ένα μοναστήρι, από το οποίο έχουν μεταφερθεί τέσσερις μοναχές. 

Στο μεταξύ, η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Ειδικότερα, οι κλειστοί δρόμοι είναι οι εξλης:

– Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.

– Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.

– Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

– Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.

– Στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και χρειάστηκαν να επιχειρήσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και πλέον έχουν ελεγχθεί, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, ήταν στην Ηρακλειά Ηλείας, στο Δαφνί Αττικής (η μία πλησίον του οικισμού Αφαία και η δεύτερη πλησίον της Λεωφόρου Αθηνών, που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα) στην Καλλονή Λέσβου, στη Γαλήνη Λάρισας σε υπολείμματα καλλιεργειών, στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας καθώς επίσης στο Σέσκλο Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες και οι άνεμοι θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ και πρόσθεσε ότι για αύριο Τετάρτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.