Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Οι αριθμοί δικαιώνουν τα μέτρα της κυβέρνησης – Δείτε την πορεία του ιού στην Ελλάδα και σε Βέλγιο, Πορτογαλία, Ολλανδία

Τα λόγια και η αντίδραση Μητσοτάκη όταν ενημερώθηκε από Τσιόδρα για τον κορωνοϊό 

Η επιτυχία των έγκαιρων μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού  φανερώνεται και στα σχετικά διαγράμματα με τα κρούσματα και τα θύματα του ιού από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 5 Απριλίου ανάμεσα στην Ελλάδα και χώρες με παρόμοιους
πληθυσμούς.
Σε ότι έχει να κάνει με τον αριθμό κρουσμάτων σε αυτή την χρονική περίοδο η Ελλάδα έχει 1735 έναντι 19.691 του Βελγίου, 17.851 της Ολλανδίας και 11.278 της Πορτογαλίας.
Αναφορικά με τα θύματα για το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα μετρά 73 νεκρούς ενώ η Ολλανδία 1776 και το Βέλγιο 1747.


Με βάση τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς γιατί είναι δικαιολογημένη η διεθνής αναγνώριση της απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να λάβει έγκαιρα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ο ξένος Τύπος αφιερώνει σχεδόν καθημερινά άρθρα για την αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης στο ξέσπασμα της πανδημίας ενώ πλέκει το εγκώμιο στους Ελληνες που πειθάρχησαν στους αυστηρούς κανόνες που νομοθετήθηκαν άμεσα.
«Οι Ελληνες είναι δύσκολος λαός. Πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία για να παραβιάζουν τους κανόνες, να αψηφούν τις προθεσμίες και να θέτουν το γενικό καλό σε δεύτερη μοίρα. Ομως με την κρίση του κορονοϊού στην Ευρώπη δείχνουν μια σπάνια και νηφάλια πλευρά στην απείθαρχη φύση τους», έγραψαν οι «Times» του Λονδίνου, τονίζοντας την «ταχύτατη και τολμηρή» αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο ξεκίνημα της κρίσης με μέτρα τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και οικονομίας: «…με πρόωρη διακοπή λειτουργίας των σχολείων, ξενοδοχείων και καταστημάτων. Μέχρι 10 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 9 δισ. λίρες) έχει υποσχεθεί στους φορολογούμενους για να μειωθούν οι απώλειές τους».
Σε αυτή τη χώρα των 11 εκατομμυρίων ελάχιστες είναι οι στιγμές πανικού, αναφέρει το άρθρο. «Οι ουρές στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ήρεμες και κανονικές. Και περίπου 7 στους 10 Ελληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, είναι κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους κάθε βράδυ στις 6 μ.μ., παρακολουθώντας τον επικεφαλής υγείας του έθνους και τον συντονιστή εθνικής ασφάλειας να εκδίδουν ενημερώσεις και προειδοποιήσεις για τον ιό».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση δεν ήταν έτσι εξ αρχής. «Στην αρχή οι Ελληνες έτρεχαν στις παραλίες, αγνοώντας τις οδηγίες. Ομως, οι Αρχές έβγαλαν μέχρι και drones για να επιβάλουν την τάξη και οι λιμενικές αρχές εμπόδισαν γρήγορα την πρόσβαση στα ελληνικά νησιά για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απαγόρευσε κάθε άσκοπη μετακίνηση, αναγκάζοντας τους Ελληνες να ζητούν άδεια για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – ένα μέτρο ηλεκτρονικής επιτήρησης που επέβαλε μόνο η Κίνα.
Σε κάθε άλλη εποχή αυτό θα προκαλούσε μεγάλες διαμαρτυρίες. Αλλά ένα χρόνο μετά την έξοδο από μια εξαντλητική δεκαετή οικονομική κρίση που κατέστρεψε πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις και άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άνεργους, οι Ελληνες έχουν αποκτήσει μια συλλογική ανοχή στις δυσκολίες και τις κακουχίες».