Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΗΠΑ: Η Σούπερ Τρίτη ανήκει στον Μπάιντεν



Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζό Μπάιντεν περιόδευσε ελάχιστα στις πολιτείες της σούπερ Τρίτης. Επένδυσε πολύ λιγότερα χρήματα από τους συνυποψηφίους του και είχε ελάχιστη υποστήριξη από οπαδούς για την στήριξη της καμπάνιας του για ”την ανάκτηση του Αμερικανικού πνεύματος”.
Τελικώς, φάνηκε να μην έχει σημασία, καθώς ο Μπάιντεν θριάμβευσε στα προκριματικά της Τρίτης, με εντυπωσιακά ποσοστά για μια καμπάνια, που έδειχνε απογοητευτική μετά τα αποτελέσματα της Αϊόβα και του Νιού Χάμσαϊρ.
Μετά την σωτήρια νίκη στην Νότια Καρολίνα το Σαββατοκύριακο και την στήριξη
που δέχτηκε από Δημοκρατικούς, Ο Μπάιντεν κέρδισε τις νότιες πολιτείες του Τέξας, της Βιρτζίνια, της Βόρειας Καρολίνα, του Τενεσί, της Οκλαχόμα και της Αλαμπάμα. Κέρδισε την Μασαχουσέτη, την πολιτεία από την οποία προέρχεται η Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν δεν περιόδευσε καθόλου στην Μασαχουσέτη. Κέρδισε επίσης την Μινεσότα, στην οποία ο Σάντερς είχε κερδίσει στα προκριματικά του 2016, χωρίς να περιοδεύσει εκεί.
Αυτή ήταν μια ραγδαία αλλαγή την οποία κανείς δεν περίμενε να δει την τελευταία εβδομάδα.
«Δεν νομίζω ότι έχω δει ποτέ τέτοια 48-ωρη αλλαγή ψήφων στα 35 χρόνια που ζω» δήλωσε στο τουίτερ ο Άλεξ Γκόλντσταιν, ο οποίος εργάστηκε ως εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Ντεβάλ Πάτρικ, μετά την νίκη του Μπάιντεν στα προκριματικά της πολιτείας.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της βραδιάς για τον Μπάιντεν ίσως είναι η ένταξη της διαφοράς του από τον Σάντερς, στην κούρσα για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών. Ο Μπάιντεν έδειξε ότι έχει την δυνατότητα να προσελκύει νέους ψηφοφόρους, να αυξήσει τις ψήφους του και να δημιουργήσει μια πολυφυλετική συμμαχία, η οποία θα κερδίσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πού επικράτησε ο Μπάιντεν

Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη, ο Μπάιντεν πήγε πολύ καλα σε περιοχές με μη-σταθερή προτίμηση, όπως η Βόρεια Βιρτζίνια και η περιοχή Τουίν Σίτι της Μινεσότα, η οποία βοήθησε τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν τις εκλογές του 2018. Τα πήγε επίσης καλά με τους λευκούς της εργατικής τάξης στον Νότο καθώς και στους λευκούς αποφοίτους κολεγίων του Βορρά. Αλλά εάν ο Μπάιντεν τελικώς κερδίσει την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών, θα το πετύχει κυρίως λόγω της επιτυχίας του στους μαύρους ψηφοφόρους, οι οποίοι τον βοήθησαν να επανέλθει δυναμικά στην δύσκολη καμπάνια του.
Ακόμη η αυξημένη συμμετοχή ψηφοφόρων βοήθησε τον Μπάιντεν την Τρίτη. Όπως και στην Νότια Καρολίνα, στην Βιρτζίνια υπήρξε μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων. Σχεδόν διπλάσιοι ήταν οι ψηφοφόροι της Βιρτζίνια, σε σχέση με τις εκλογές του 2016 στα προκριματικά των Δημοκρατικών. Ο Μπάιντεν υπέδειξε την διψήφια διαφορά του ως απόδειξη ότι αυτός- και όχι οι αντίπαλοι του- αυξάνει τους ψηφοφόρους του κόμματος.
«Ο κόσμος μιλά για επανάσταση. Ξεκινήσαμε ένα κίνημα!» δήλωσε ο Μπάιντεν θριαμβολογώντας σε μια εκδήλωση στο Λος Άντζελες, αναφερόμενος στην αυξημένη προσέλευση στην προσπάθεια του να χτυπήσει πολιτικά την υπόσχεση του Σάντερς για την υποσχόμενη ανατροπή του πολιτικού συστήματος του κράτους.
The Washington Post via Getty Images
.

Παρά την νίκη του στην πολιτεία του, το Βέρμοντ και στην Γιούτα, το Κολοράντο και την Καλιφόρνια, η οποία είναι η πολιτεία που αποδίδει τους περισσότερους εκπροσώπους, ο Σάντερς δεν πήγε καλά, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Κάποιες δημοσκοπήσεις τον έδειχναν νικητή ή τουλάχιστον πιθανό ανταγωνιστή σε Μασαχουσέτη, Βόρεια Καρολίνα, Τέξας και Οκλαχόμα, αλλά ο Μπάιντεν κέρδισε και τις τέσσερις.
Την τελευταία εβδομάδα, πριν την νίκη του Μπάιντεν στην Νότια Καρολίνα, υπήρχαν προσδοκίες ότι ο Γερουσιαστής του Βέρμοντ, θα κατάφερνε να συγκεντρώσει αρκετούς εκπροσώπους μέχρι τα μέσα Μαρτίου, για να εξασφαλίσει μια διαφορά, που κανένας αντίπαλος του δεν θα μπορούσε να καλύψει πια. Τώρα μια παρόμοια συζήτηση είναι πιθανό να υπάρχει στην καμπάνια του Μπάιντεν. 

«Μεγάλη επιστροφή»

«Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες επιστροφές- μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές επιστροφές- στην σύγχρονη Αμερικανική πολιτική ιστορία» δήλωσε η σύμβουλος του Μπάιντεν, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ σε συνέντευξη στο CNN.
Το μεγάλο ερώτημα της βραδιάς παραμένει το πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά του Σάντερς στην Καλιφόρνια, πολιτεία η οποία είναι γνωστή για τους αργούς ρυθμούς μέτρησης αποτελεσμάτων. Με 494 εκπροσώπους προς διεκδίκιση, η πολιτεία είναι πιθανό να μεταβάλει τα δεδομένα της κούρσας για ακόμη μια φορά.
Ο Σάντερς αναμένεται να τα πάει πολύ καλά εκεί, λόγω των νεαρών ψηφοφόρων και των Λατίνων. Ωστόσο, η Γουόρερν και ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μάικ Μπλούμπεργκ, ο οποίος απέτυχε να κερδίσει οποιοδήποτε από τα προκριματικά των πολιτειών, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που επένδυσε στην κούρσα, θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον Σάντερς στην Καλιφόρνια, επιτρέποντας στον Μπάιντεν να συλλέξει και εκεί μερικούς εκπροσώπους.
Η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος των προκριματικών στην Καλιφόρνια, θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες, ωστόσο, η σκληρή μάχη του Μπάιντεν και του Σάντερς θα αναζωπυρωθεί κατά τον επόμενο γύρο των προκριματικών, της επόμενης εβδομάδας.
«Αναμένουμε ότι η διάρκεια επιβίωσης της επικρατούσαν άποψης, απόψε θα είναι πολύ σύντομη» δήλωσε την Τρίτη ο Μάικ Κάσκα, διευθυντής επικοινωνίας του Σάντερς, αντιτιθέμενος στην άποψη ότι η επιτυχία της Τρίτης για τον Μπάιντεν θα αλλάξει τις ισορροπίες
Παρόλα αυτά, ο αγώνας γίνεται δυσκολότερος για τον Σάντερς από εδώ και πέρα. Με τα προκριματικά του Μίσιγκαν να πλησιάζουν, όπου αναμένεται να τα πάει καλά, αλλά και σε πολιτείες όπως το Μισισίπι, το Μιζούρι, τη Τζόρτζια και την Φλόριντα, όπου δυσκολεύτηκε το 2016 και τώρα βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις.

huffingtonpost.gr