Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Ο θεμελιώδης ρόλος των κοινοβουλίων στην ενίσχυση της εκπαίδευσης για την ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου, κεντρικό θέμα της Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης με τη συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
Αθήνα, 5 Απριλίου 2019
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην 140ή Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (I.P.U.), οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, από τις 6 έως τις 10 Απριλίου 2019, θα μετάσχει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Β΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Γεώργιο Βαρεμένο, την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, κ. Μαρία Τριανταφύλλου, τους βουλευτές κ.κ. Γεώργιο Πάντζα, Παναγιώτα Κοζομπόλη και Θεόδωρο Καράογλου, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, κ. Κώστα Αθανασίου.

Κεντρικό θέμα συζήτησης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα είναι «Τα κοινοβούλια ως βάσεις για την ενίσχυση της εκπαίδευσης για την ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου».
Εξάλλου, στις τέσσερις μόνιμες επιτροπές, θα συζητηθούν τα θέματα:
-«Μη παραδεκτή η χρήση μισθοφόρων, ως μέσου υπονόμευσης της ειρήνης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
-«Ο ρόλος του δίκαιου και ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ιδίως όσον αφορά την οικονομική ισότητα, τις βιώσιμες υποδομές, την εκβιομηχάνιση και την καινοτομία».
-«Επίτευξη της κάλυψης της παγκόσμιας υγείας έως το 2030: ο ρόλος των κοινοβουλίων για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία».
-«Ενδυνάμωση των λαών και εξασφάλιση του μη αποκλεισμού και της ισότητας».
Στο πλαίσιο της Συνέλευσης θα πραγματοποιηθούν επίσης:
α) οι εργασίες της Συνόδου της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Κοινοβουλίων (ASGP), όπου θα συμμετάσχει ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστας Αθανασίου,

β) οι συνεδριάσεις των γεωπολιτικών ομάδων, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ομάδα 12+, στην οποία ανήκει η Ελλάδα.
Παράλληλα, θα διεξαχθούν συναντήσεις με το Φόρουμ Γυναικών Κοινοβουλευτικών και το Φόρουμ Νέων Κοινοβουλευτικών, με τη συμμετοχή της βουλευτού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη.
Η Διακοινοβουλευτική Ένωση είναι ο παγκόσμιος οργανισμός των κοινοβουλίων. Ιδρύθηκε το 1889 με πρωτοβουλία δύο βουλευτών, υπερασπιστών της ειρήνης, του Άγγλου William Randal Cremer και του Γάλλου Frederic Passy. Αριθμεί 178 χώρες-μέλη και 12 συνδεδεμένα μέλη (χωρίς δικαίωμα ψήφου). Εδρεύει στη Γενεύη και επίσημες γλώσσες εργασίας είναι η αγγλική και η γαλλική.
Σκοπός της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης είναι η προώθηση του κοινοβουλευτικού διαλόγου, η υπεράσπιση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συνεργασία μεταξύ των λαών, καθώς και η εδραίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Επιπρόσθετα, εξετάζει θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και υποστηρίζει τις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ. Η Διακοινοβουλευτική Ένωση έχει συμβάλει στη δημιουργία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Βουλή των Ελλήνων είναι μέλος της από το 1890.
 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης