Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Γ. Μανιάτης: «Εγκληματική η αδιαφορία της κυβέρνησης για αξιοποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων»


(Σημεία συνέντευξης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ , Εκπομπή "Σήμερα",  με τους Δημ. Οικονόμου και Μ. Αναστασοπούλου)
 
Την άμεση ανάγκη αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας προς όφελος της εθνικής οικονομίας, τόνισε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ, καθ. Γιάννης Μανιάτης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ οι έρευνες υδρογονανθράκων, ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed και το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia αποτελούν τα τρία πανίσχυρα όπλα της Ελλάδας για να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον
γεωπολιτικό χάρτη της Μεσογείου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ακατανόητη αδιαφορία, διώχνοντας τους επενδυτές και χάνοντας την ευκαιρία να προκύψουν έσοδα δισεκατομμυρίων, τα οποία θα στήριζαν άμεσα και αποτελεσματικά το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.
Ακολουθούν σημεία τοποθέτησης του Γ. Μανιάτη:
► Όταν το φθινόπωρο 2014 παρουσιάσαμε στον Λευκό Οίκο, στη σύμβουλο ενέργειας του Προέδρου Ομπάμα, τις έρευνες υδρογονανθράκων, τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia (Ισραήλ - Κύπρος - Κρήτη - Αττική), για πρώτη φορά έγιναν συνείδηση στις ΗΠΑ, αλλά και τους άλλους συμμάχους μας, τα τρία πανίσχυρα ενεργειακά - διπλωματικά όπλα που διαθέτει η Ελλάδα για να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της θέση και να στηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
►Οι επενδυτές της αγοράς υδρογονανθράκων έχουν κεφάλαια για τις κοστοβόρες εξορύξεις, όμως δεν προχωρούν αν δεν έχουν ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής στήριξης από την κυβέρνηση της χώρας που διαθέτει τα κοιτάσματα. Τραγικό να υπάρχουν τα τελευταία 4 χρόνια, τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση και κύρωση των ερευνών.
►Στις έρευνές μας είχαμε ως συνεργάτες τη μεγαλύτερη παγκόσμια εταιρεία ερευνών, τη νορβηγική PGS, καθώς και το κρατικό Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου BEICIP, σύμβουλο και της κυπριακής κυβέρνησης.
►Είναι ακατανόητο, μια μνημονιακή κυβέρνηση όπως αυτή του Α. Τσίπρα, με τις τόσες περικοπές συντάξεων, να δείχνει αδιαφορία, ακόμα και υπονόμευση αυτής της προοδευτικής πατριωτικής προσπάθειας. Μόνο από το κοίτασμα στον Πατραϊκό, θα δοθούν 4,5-5 δις € για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει τουλάχιστον 20 Πατραϊκούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νόμο μας για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.
►Εάν είχαν κυρωθεί οι συμβάσεις για τα οικόπεδα Ν-ΝΔ της Κρήτης στους ενεργειακούς κολοσσούς Exxon Mobil - Total, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η Τουρκία ασφαλώς δεν θα τολμούσε να αμφισβητήσει τα οικόπεδα 15 και 20 της ελληνικής ΑΟΖ, Ν-ΝΑ της Κρήτης.